Hopp til innhold

Tror Irland vil nærme seg Norge etter abortavstemning

40 år etter at Stortinget vedtok loven om selvbestemt abort, ser irene ut til å ha fjernet sitt grunnlovsforbud mot abort. Nå tror abortforkjemper at Irland vil bli som andre nordeuropeiske land når det gjelder antall aborter.

IRELAND-ABORTION/ Women chat in front of a Pro-Choice mural ahead of a 25th May referendum on abortion law, in Dublin

Valgdagsmålinger viser at over to tredeler av irene har sagt ja til å endre grunnlovstillegget om abort.

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Nå viser to valgdagsmålinger at fredagens folkeavstemning i Irland endte med klart flertall for dem som vil endre grunnloven.

Statsminister Leo Varadkar gjort det klart at regjeringen nå vil introdusere en ny lov om fri abort de første 12 ukene av svangerskapet.

Dermed vil Irland legge seg på linje med de fleste nordeuropeiske land når det gjelder abortlovgivning.

Det skjer nærmest på dagen 40 år etter at Stortinget 30. mai 1978 vedtok loven som åpnet for selvbestemt abort i Norge.

Urix forklarer verdens og Europas abortlover.

Kan sammenlignes med Norge

Med sin snaut 4,8 millioner innbyggere har Irland nesten like mange innbyggere som Norge.

På grunn av sine ekstremt strenge abortlover, er ikke landet en gang med på Eurostats statistikk over lovlige aborter i Europa.

Muligheten irske kvinner har hatt for å ta abort, har vært å reise til andre land for å få utført abort der.

I all hovedsak har abortsøkende irske kvinner reist til nabolandet Storbritannia for å ta abort, selv om statistikk fra det irske nettstedet ifpa også viser at noen har reist til Nederland.

Tallene viser at siden 1980 har mellom drøyt 3000 og opp til over 6000 irske kvinner tatt abort i Storbritannia hvert år.

Til sammenligning har tilsvarende tall for Norge i samme periode vært mellom 12.000 og over 16.000 aborter i året.

Agnete Strøm har vært aktiv i kampen for selvbestemt abort i over 40 år og har jobbet både nasjonalt og internasjonalt. Hun tror resultatet av fredagens folkeavstemning blir at Irland nærmer seg Norge når det gjelder antall aborter.

– På sikt regner jeg med at Irland vil stabilisere seg på et abortnivå som er på linje med andre land i Nord-Europa, sier Strøm til NRK.

Hvis noen er bekymret for at det skal stige, så sier jeg at la det stige. Det betyr i så fall at kvinner som ikke ønsker å føde, nå har fått en mulighet til å ta abort.

Agnete Strøm / NRK

Det vil i så fall bety at antall irske kvinner som tar abort vil bli firedoblet i forhold til i dag, i hvert fall hvis man ser bort fra mulige mørketall.

– Hvis noen er bekymret for at det skal stige, så sier jeg at la det stige. Det betyr i så fall at kvinner som ikke ønsker å føde, nå har fått en mulighet til å ta abort, sier Agnete Strøm.

Har sunket de siste årene

Tallene fra både Norge og irske kvinner som tar abort i Storbritannia, viser en klar nedgang i antall aborter de siste årene.

I Norge har det gått ned fra 16.139 i år 2008, til 12.733 i fjor – en nedgang på over 21 prosent.

I Irland begynte nedgangen tidligere og tallene viser at antall som har tatt abort i Storbritannia er mer enn halvert fra 2001 til 2016.

Agnete Strøm

– Globalt er abort et klassespørsmål. Fattige kvinner på landsbygda har tilnærmelsesvis ikke tilgang på abort. Kvinner med penger i storbyer har alltid tilgang til abort. Dette kan man lese av mødredødelighet, sier Agnete Strøm, har vært aktiv i kampen for selvbestemt abort i over 40 år.

Foto: Magne Hagesæter

Færre tenåringsaborter

Statistikken viser at nedgangen i antall aborter i Norge skyldes en dramatisk nedgang i antall tenåringsaborter.

Mens det i 1980 var 22,5 aborter per 1000 i kvinner under 20 år, var tallet i fjor sunket til 6,3 per 1000.

Tilsvarende tall finnes ikke for Irland, men ifølge The Journal ble antall tenåringsgraviditeter redusert med nesten to tredeler fra 2001 til 2016.

Agnete Strøm sier at god tilgang til prevensjon er avgjørende for å få ned aborttallene, men at nedgangen vil stoppe på et visst nivå.

– Det vil alltid være behov for aborttjenester. Jeg tror Norge er der vi skal være, sier Agnete Strøm.

SISTE NYTT

Siste nytt