Trenger 500 millioner kroner for å bekjempe zikaviruset

Pengene skal brukes på medisinsk hjelp til de berørte og på forskning. Ifølge Verdens helseorganisasjon vil det ta minst 18 måneder å utvikle en vaksine.

HEALTH-ZIKA/ A woman looks on next to a banner as soldiers and municipal health workers take part in cleaning of the streets, gardens and homes as part of the city's efforts to prevent the spread of the Zika virus vector

HONDURAS: En jente står å ser på at gatene blir sprayet med mygg-gift.

Foto: JORGE CABRERA / Reuters

Verdens helseorganisasjon (WHO) presenterte onsdag sin plan for å bekjempe viruset. Så langt har 34 land rapportert tilfeller av smitte, for det meste i Amerika og Karibien. Viruset mistenkes for å være årsaken til den dramatiske økningen av nevrologiske skader hos nyfødte.

Zika-viruset smittes gjennom myggstikk. Det ble oppdaget i 1947, i Zika-skogen i Uganda. Onsdag meldte WHO at de trenger 500 millioner kroner for å bekjempe det mygg-borne viruset frem til juni. 25 av disse skal brukes på forskning.

Kvinner som har vært i områder med Zika virus bør vente med å bli gravide. Menn må bruke kondom i 4 uker

Folkehelseinstituttet

I første omgang er de ute etter å finne ut av om zikaviruset er seksuelt overførbart, og hvordan det smittes fra mor til barn under svangerskapet.

Gutt med mikrokefali, fotografert i Recife i Brasil.

BRASIL: Lille Gustavo Henrique ble født med det skjeldne Guillain-Barre syndromet.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Overlege Tone Bruun ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet sier til NTB at hun foreløpig kun kjenner til to tilfeller der viruset har smittet ved seksuell kontakt.

WHO lanserte også sin globale strategi for å lede det internasjonale tiltaket mot spredningen av viruset, og misdannelsene som det angivelig forårsaker hos nyfødte.

Strategien går ut på å mobilisere og koordinere samarbeidspartnere, eksperter og

HEALTH-ZIKA/WHO World Health Organization (WHO) Assistant Director-General Kieny gestures during a news conference on Zika virus in Geneva

ETTERLYSER MIDLER: Assisterende General Direktør i WHO, Marie-Paule Kieny, trenger midler for å bekjempe viruset og utvikle en vaksine.

Foto: PIERRE ALBOUY / Reuters

ressurser, for å hjelpe land med å overvåke viruset og med lidelsene som knyttes til smitten.

Folkehelseinstituttet oppfordrer kvinner som har vært i områder med viruset om å vente med å bli gravide. I tillegg ber de menn om bruke kondom i fire uker etter hjemkomst.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt