NRK Meny
Normal

Tre nye astronauter til romstasjon: – Farvel, normal seng

Etter fire runder rundt jorda ankom tre nye astronauter den internasjonale romstasjonen natt til onsdag, klar for over fire måneder med forskning i verdensrommet.

Oppskyting av romskip

Slik så det ut, da romskipet med to amerikanere og én russer ble skutt opp fra Baikonur rakettoppskytingsbase i Kasakhstan tirsdag.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Romskipet med de tre astronautene ble skutt opp fra en rakettoppskytingsbase i Kasakhstan tirsdag.

De tre astronautene, russiske Alexander Misurkin, amerikanske Mark Vande Hei og Joe Acaba, skal forsterke den faste besetninga på den internasjonale romstasjonen.

– Dette markerer den første langtids økninga i den amerikanske besetningas størrelse, fra tre til fire, skriver NASA i en pressemelding om begivenheten.

Tilsammen seks personer jobber nå ved romstasjonen.

Astronauter ankommet romstasjon

De tre astronautene, russiske Alexander Misurkin, amerikanske Mark Vande Hei og Joe Acaba avbilda av NASA før oppskytinga i Kasakhstan tirsdag.

Foto: Bill Ingalls / NASA

De tre nyankomne belager seg på et opphold på over fire måneder i rommet. Mark Vande Hei tok tirsdag farvel med følgende melding på Twitter:

«Drar til middag. Farvel normal seng for et halvt års tid».

Laster Twitter-innhold

Den andre NASA-astronauten Joe Acaba meldte før han dro til Kasakhstan for en uke siden, at han hadde hatt en «tradisjonell farvel-frokost».

Laster Twitter-innhold

Denne turen til romstasjonen blir ikke den første for Acaba, som oppholdt seg på romstasjonen også tilbake i 2012.

Skal forske på muskelsvinn og fiberoptikk

Ifølge NASA skal de nyankomne astronautene øke romstasjonens muligheter for å drive forskning. Astronautene på romstasjonen jobber ifølge NASA med hele 250 forskningsprosjekter. Blant annet skal stasjonen framover jobbe med å vise fordeler med framstilling av fiberoptiske tråder i tilnærmet vektløs tilstand, og med en ny studie på å forebygge muskelsvinn hos astronauter.

Oppskytingsbasen i Kasakthstan ble også brukt i oktober i fjor, da et følge på tre astronauter ble sendt opp til romstasjonen. CNN meldte også i 2011 om et team på tre astronauter som tok av fra samme sted, med den internasjonale romstasjonen som mål.

Oppskyting av romskip

– Farvel normal seng for et halvt års tid, meldte en av astronautene som her blir skutt opp til verdensrommet fra en oppskytingbase i Kasakhstan tirsdag.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt