NRK Meny
Normal

ESA vil bytte ut romstasjonen med månebase

Den nye sjefen for Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) foreslår å etablere en permanent base på «baksiden» av månen når Den internasjonale romstasjonen (ISS) tas ut av drift.

ESAs illustrasjon av en base på månen

Slik ser ESA for seg at en permanent base på månen kan se ut. Organisasjonen har tidligere foreslått å bruke 3D-printere til å bygge anlegget.

Foto: ESA/Foster + Partners

Den påtroppende ESA-sjefen Johann-Dietrich Wörner deltok nylig på et romfartsseminar i Colorado, der han fortalte om planene fremover.

Johann-Dietrich Wörner

Johann-Dietrich Wörner tar over ESA i sommer.

Foto: ESA

Noe av det første som bør planlegges, er hvordan man skal erstatte Den internasjonale romstasjonen (ISS), mener han.

– Det virker passende å foreslå en permanent månebase som ISS' etterfølger. Basen vil være internasjonal, slik at de forskjellige aktørene kan bidra med sine respektive kompetanser og interesser, sier Wörner ifølge Space.com.

Ifølge Wörner vil den mørke siden av månen være perfekt for videre forskning på verdensrommet, blant annet fordi den er skjermet fra forstyrrende signaler fra jorda.

Unike Nasa-bilder av månens bakside

VIDEO: Se hvordan det ser ut på månens «bakside».

– Nå må vi gjøre det

Wörner mener en slik base kan bli et viktig springbrett for videre utforskning av verdensrommet, samtidig som den vil lære mennesker mer om å bruke ressursene som er tilgjengelige i stedet for å hente dem.

– Vi bør uansett begynne å diskutere hva som skal skje etter ISS for å være best mulig forberedt, sier han.

ISS skulle i utgangspunktet tas ut av drift tidlig i 2016, men USAs president Barack Obama har forlenget programmet til utgangen av 2020.

– Nå må vi gjøre det i stedet for å forske på det, sier Wörner.

Wörner tar over ledelsen av ESA etter Jean-Jacques Dordain 30. juni. Han kommer fra jobben som styreleder hos det tyske romfartssenteret DLR.

ESAs forslag til månebase

ESAs illustrasjon av fremtidens månebase.

Foto: ESA/Foster + Partners

– Mars er målet

Den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA) har for alvor rettet blikket mot Mars, men vil likevel delta i arbeidet med en eventuell månebase.

Charles Bolden

NASA-sjef Charles Bolden.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

– Selv om Mars er det ultimate reisemålet, må vi ikke glemme at det er mange andre steder i solsystemet hvor mennesker vil og må dra. Mange av våre internasjonale partnere er interessert i å utforske månen videre, sier NASA-sjef Charles Bolden.

Ifølge Bolden vil NASA sette inn mer ressurser i tidsrommet 2020 til 2030 for å få på plass en infrastruktur i bane rundt månen. Det skal legge til rette for at både verdens romfartsorganisasjoner og private selskaper skal kunne frakte mennesker til månen.

Russland, Kina og Japan er blant landene som nylig har luftet planer om å sende astronauter til månen.