Hopp til innhold

Tre ganger har hun sluppet unna terroristene – nå venter sulten.

Hun trodde hun var i sikkerhet, men det var hun ikke. Hadiza Toumour har flyktet fra drapsmennene, gang på gang. Nå frykter hun for familien sin igjen.

Hadiza Toumour i Niger

Hadiza Toumour er på flukt med fem barn. Hun drømmer om å kunne gi dem et ordentlig måltid.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– I hele natt har vi hørt lyden av skudd. Jeg er redd, men vi har ikke noe sted å flykte til lenger.

Hadiza Toumour er 34 år. Hun løfter hendene maktesløst i været mot oss. Den vevre kvinnen sitter med ryggen rak på bakken utenfor et telt av plast og strå. Tevannet koker over åpen flamme.

Den svake teen er alt hun har å servere de fem barna til frokost. Sønnen hennes gnager på et strå med rå hirse. Det er ikke nok til å mette en sulten barnemage.

Tre ganger har Hadiza pakket det lille hun i all hast har og flyktet fra Boko Haram i Nigeria. Da hun kom over grensen til nabolandet Niger, trodde hun at familien var i sikkerhet. Det var den ikke.

Angriper nabolandene

Hadizas familie er ikke alene. Her i Diffa i Niger er det rader av flyktningtelt så langt øyet rekker. Bare i denne regionen er det 240 tusen flyktninger. Alle på flukt fra militante islamister som fester bombebelter rundt livet på barn, og som dreper enhver som ikke støtter dem, uavhengig av religion.

I Nigeria er Boko Haram på retrett. Militæret og en regional styrke har gått inn for å drive islamistene ut av området de kontrollerte nordøst i landet.

Svaret fra Boko Haram er å angripe nabolandene. Verst rammet er dette området i Niger.

Vi er i det fattigste området i et av verdens fattigste land. Folk sulter. FN varsler om en humanitær krise i området rundt Tsjad-sjøen.

240.000 flyktninger bor i Diffa i Niger

Toby Lanzer var opptatt av å høre kvinnenes historier på sin tur i Niger denne uka. Disse kvinnene møtte han i Bosso.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Ni millioner har behov for hjelp

Det uler i sirener. Soldater på lasteplanene har våpnene klare. FNs viktigste mann i et av Afrikas farligste områder, Toby Lanzer må beskyttes. Han er spesialutsending til Sahel og visegeneralsekretær i FN.

Toby Lanzer er visegeneralsekretær i FN og spesialutsending til Sahel

Toby Lanzer er visegeneralsekretær i FN og spesialutsending til Sahel.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Nå ser han ut over den knusktørre horisonten fra en av bilene i den lange konvoien.

– Det har vært mye vold her i det siste. Jeg har kommet for å snakke med kvinnene, høre hva de trenger, vise empati, sier han til NRK.

Vi er med Lanzer til Toumour og Bosso, to byer som nylig har blitt rammet av angrep. Fra Bosso flyktet 70 000 mennesker i løpet av få minutter en junidag i år.

Lanzer setter seg ned med kvinnene han møter, lytter til dem, tar seg tid. De deler sine redsler og bekymringer, og sier at de ikke fatter hvorfor denne volden skal ramme dem så hardt.

Bare det siste året har det vært over 100 angrep fra Boko Haram i dette sårbare området.

– Ni millioner mennesker har behov for hjelp rundt Tsjad-sjøen. Europa bør bry seg, av medmenneskelighet, men også fordi vi må hjelpe folk der de er, hvis vi skal hindre at de drar til Europa, sier Lanzer.

Soldater fra Niger voktet FN-toppen på tur i Diffa-regionen.

Soldater fra Niger vokter FN-toppen på tur i Diffa-regionen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Bønn til FN-sjefen

Morgensola brenner allerede på den tørre bakken foran teltet til Hadiza Toumour. Hun viser oss restene av et hvitt, uunnværlig pulver. Det er ernæringspulveret de får på en helsestasjon.

– Vi er helt avhengig av dette pulveret. Vi lager grøt av det. Denne grøten er alt familien har å spise. Men nå er det snart ikke mer igjen.

Hun viser oss teltet som deles av åtte personer. Når regnet kommer, må de alle sove her inne. Det er vanskelig å forstå at det er mulig å få plass.

Hadiza viser oss stråmattene som de sover på under åpen himmel. Bare det ikke regner, og bare ikke lyden av kamphandlingene blir for sterke.

Hun har en bønn til FN-toppen Lanzer:

– Alt vi ønsker oss er fred og nok mat til barna våre. Jeg ønsker at vi alle skal få muligheten til en bedre fremtid.

Hadiza Toumour i Niger

Hadiza trodde familien var i sikkerhet da de klarte å komme seg over grensen til Niger, men det var de ikke.

Foto: Christine Præsttun / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt