Hopp til innhold

Tre av Hamas-lederens sønner drept

Tre av sønnene til Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh er drept i et israelsk droneangrep nord på Gazastripen.

Hamas-leder Haniyehs tre sønner

Hazem, Ameer og Mohammed Haniyeh ble nyhetsbyrået Shehab drept i et bombeangrep på Gazastripen i ettermiddag. Bildet ble sendt av Hamas mediekontor til NRKs lokale team på Gazastripen.

Foto: Hamas' mediekontor

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
35.800
Siste uke:
497
Israel
1472
Sist oppdatert: 24.5.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 272 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Ifølge det Hamas-tilknyttede nyhetsbyrået Shehab og al-Aqsa TV ble tre av barnebarna til Haniyeh også drept i droneangrepet som var rettet mot bilen de kjørte rett utenfor flyktningleiren Shati nordvest for Gaza by.

Slektninger og kilder i Hamas opplyser at det var Haniyehs sønner Hazem, Ameer og Mohammed som ble drept.

Hazem Haniyehs datter ble også drept i angrepet, og det samme ble sønnen og datteren til Ameer Haniyeh. Et fjerde barn skal være såret.

Bilder på arabiske TV-stasjoner viser de døde kroppene idet de dekkes til.

Det israelske militæret bekrefter angrepet som drepte Hanieyh-brødrene og deres barn. I en uttalelse hevdes det at de tre var tilknyttet Hamas' væpnede fløy, Qassam-brigadene.

Bilen der tre av sønnene til Hamas-leder Ismail Haniyeh - Hazem, Ameer og Mohammed Haniyeh - satt som ble truffet i et israelsk luftangrep 10. april 2024.

Bilen der tre av sønnene til Hamas-leder Ismail Haniyeh satt som ble truffet i et israelsk luftangrep 10. april 2024.

Foto: - / AFP

Ute etter hevn

Haniyeh bekrefter meldingene overfor Al Jazeera og forteller at sønnene skulle besøke slektninger i Shati-leiren i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id al-fitr.

Han mottok dødsbudskapene på et sykehus i Doha i Qatar, idet han besøkte sårede palestinere som er blitt evakuert fra Gazastripen og fraktet til Qatar for behandling.

Hamas-lederen har tilhold i Doha, mens sønnene bodde på Gazastripen.

– Det er ingen tvil om at denne kriminelle fienden er ute etter hevn og blodsutgytelse. De overholder ingen standarder eller lover, sier Haniyeh til Al Jazeera.

Ifølge Hanieyh er 60 av hans familiemedlemmer drept i krigen. En annen sønn skal ha blitt drept i februar i år, mens en bror og en nevø døde i oktober og en sønnesønn i november, skriver BBC.

– Fienden tror at de ved å angripe familiene til ledere, vil presse oss til å gi etter på vårt folks krav, sier han.

– Men alle som tror at de ved å angripe sønnene mine vil få Hamas til å endre holdning, lider av vrangforestillinger. Mine sønners blod er ikke mer verdt enn blodet til hele vårt folk, sier Haniyeh.

Han sier videre til Al Jazeera at Israel driver etnisk rensing og folkemord.

Hamas-leder Ismail Haniyeh under et besøk i Teheran i mars.

Hamas-leder Ismail Haniyeh avbildet under et besøk i Teheran i mars i år.

Foto: Vahid Salemi / AP

Lever i eksil

62 år gamle Haniyeh har 13 barn og kommer selv fra Shati-leiren. De siste årene har han levd i eksil i Qatar.

Siden slutten på 1990-tallet har Haniyeh hatt fremtredende posisjoner i Hamas.

Da Hamas vant valget i det palestinske områdene i 2006 ble Haniyeh statsminister i det palestinske selvstyreområdet, men han ble avsatt av president Mahmoud Abbas fra det rivaliserende Fatah-partiet året etter en blodig maktkamp.

Hamas har siden styrt i Gaza, mens Fatah har styrt på Vestbredden. I 2017 ble han valgt til leder av Hamas politbyrå.

Tre søstre levde i Israel

Ifølge palestinske helsemyndigheter er 122 mennesker drept og 56 såret i israelske angrep i Gaza det siste døgnet.

Tre av Haniyehs søstre er israelske statsborgere og bor i beduinlandsbyen Tel as-Sabi sør i Israel.

Den ene av dem, 57 år gamle Sabah Abdel Salam Haniyeh, ble pågrepet i forrige måned, anklaget for «alvorlige sikkerhetsforbrytelser mot staten Israel».

Les også Biden: Netanyahus Gaza-politikk er «feil»

Portrett Joe Biden

SISTE NYTT

Siste nytt