NRK Meny
Normal

Tolv mennesker drept i Minsk

Dødstallet etter bombeeksplosjonen på en t-banestasjon i den hviterussiske hovedstaden Minsk i går, har steget til tolv, mens rundt 150 er såret. President Aleksandr Lukasjenko mener angrepet er et forsøk på å destabilisere landet.

Minsk

En kvinne tenner et lys i Minsk etter bombeeksplosjonen som tok livet av minst tolv mennesker.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Hviterussiske myndigheter bekreftet i går at det var en terroraksjon, men det er ikke klart hvem som sto bak.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko

President Aleksandr Lukasjenko besøkte t-banestasjonen etter eksplosjonen i går.

Foto: Andrei Stasevich / Ap

Det er sjelden med terrorangrep i Hviterussland. Landet har vært styrt med jernhånd av president Aleksandr Lukasjenko, som er blitt omtalt som Europas siste diktator, siden 1994.

– Forsøk på å destabilisere Hviterussland

Han besøkte selv åstedet i går kveld.

– Noen forsøker å destabilisere Hviterussland, advarte han og slo fast at saken er en alvorlig utfordring for landets sikkerhetstjeneste.

– Jeg utelukker ikke at dette kan være en «gave» fra utlandet, men vi må også lete her hjemme. Vi må finne ut hvem som tjener på å undergrave freden og stabiliteten i landet, hvem som står bak dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minsk

En mann ber i nærheten av t-banestasjonen som ble utsatt for en bombeeksplosjon i går. Det er fortsatt uklart hvem som sto bak.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Konspirasjonsteorier

NRKs Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld mener uttalelsen om at angrepet kan være «en gave fra utlandet» og er et forsøk på å destabilisere Hviterussland, skyldes Lukasjenkos sans for konspirasjonsteorier.

– Han tyr til konspirasjonsteorier for å ha det som en mulighet til å gjøre dette enda mer alvorlig enn en terrorhandling i tilfelle han skulle ha behov for å foreta ytterligere politiske innstramminger mot opposisjonen, sier Steinfeld.

Bombeeksplosjon i Minsk

Rundt 150 mennesker ble såret i bombeangrepet, mens tolv mistet livet.

Foto: SERGEY BALAY / Afp

Minsk er et arnested for opposisjonen, som ble knust og fengslet etter opptøyer i desember i fjor, da det var presidentvalg i Hviterussland. Lukasjenko ble anklaget for valgfusk - meningsmålingene tydet på 35 prosents oppslutning for ham, men valgkommisjonen hevdet han fikk 80 prosent av stemmene.

Krever full åpenhet i etterforskningen

KGB, Hviterusslands hemmelige politi, er satt til å etterforske bombeeksplosjonen i går.

– President Lukasjenko sa i går at han har gitt ordre om at etterforskningen skal skje i full åpenhet, slik at folk i Hviterussland blir orientert om hvem som slo til mot t-banestasjonen, sier Steinfeld.

Ifølge presidenten er det en mulig forbindelse mellom gårsdagens eksplosjon og en uoppklart eksplosjon som rammet landet i 2008. Den gang ble 50 personer skadet da en bombe eksploderte under en konsert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt