Hopp til innhold

– Går sjelden i luften av seg selv

Det er grunn til å frykte at eksplosjonen på metrostasjonen i Minsk var et terrorangrep. Den ligger like ved den omstridte presidenten Aleksandr Lukasjenkos residens.

Eksplosjon i Minsk
Foto: Yulia Kuzmenko

Kommentar: Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Da katatstrofealarmen gikk 17 norsk tid mandag kveld, kom 12 brannbiler og ti ambulanser raskt på pletten, Oktjabrskaja metrostasjon i sentrum av Minsk.

Øyenvitner så et trettitalls mennesker bli hentet ut på bårer fra T-banestasjonen. Senere på kvelden sa hvitrussiske sikkerhetsmyndigheter til nyhetsbyrået Interfax at fem mennesker var bekreftet omkommet.

I presidentens nabolag

T-banestasjoner går sjelden i luften av seg selv. Moskva-metroen var gjenstand for terrorbombing på to stasjoner 29. mars i fjor. Begge stasjoner lå slik til at de var trafikkert av personell fra henholdsvis russiske sikkerhetsstyrker (FSB) og sivilt politi.

Oktjabraskaja stasjon i Minsk ligger så nær presidentens residens og kontorer, at den kan i seg selv gi mistenke om at terror som politisk markeringsbehov står bak eksplosjonen mandag kveld.

Ambulanser og brannbiler utenfor t-banestasjon i Minsk

Ambulanser og brannbiler utenfor t-banestasjon i Minsk.

Foto: Katia Akimenko

Uro etter tvilsom valgseier

Minsk er arnested for opposisjonen mot President Aleksandr Lukasjenko. Etter presidentvalget 19. desember i fjor kom det til opptøyer om kvelden da anklager om valgfusk ble rettet mot ham.

For mens meningsmålingene tydet på rundt 35% oppslutning for Lukasjenko, hevdet valgkommisjonen han fikk 80% av stemmene.

Flere som knuste ruter i regjeringskvartalet søndag kveld den 19. desember i fjor ble identifisert som livvakter for opposisjonens ene presidentkandidat Andrej Sannikov. Han sto på EUs platform.

Opptøyene førte til lange fengselsstraffer for presidentkandidater fra opposisjonen og andre dissidenter. Dette har i neste omgang ført til at presidenten i Hviterussland, med hele regjeringen, er svartelistet og nektet innreise til EU. Bare utenriksministeren kan ferdes rundt i Vest-Europa nå.

Aleksandr Lukasjenko

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko blir ofte omtalt som Europas siste diktator.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Ikke nådig

Ellers i Hviterussland er situasjonen mye mindre spendt enn i Minsk. Det merket NRK da vi besøkte Gomel i helgen. I provinsene ellers står opposisjonen mot den hardføre og hardhendte presidenten mye svakere enn i hovedstaden Minsk.

Eksplosjonen på T-banen i Minsk inntraff da verdens oppmerksomhet var i ferd med å rettes mot Hviterussland på grunn av en annen tragisk hendelse: 25-årsdagen for Tsjernobylkatastrofen i Ukraina.

For de fleste ofrene for radioaktiv stråling bodde særlig i Gomel-fylket, men også i områdene rundt Mogilev og Brest.

Skulle dagens eksplosjon på T-banen i Minsk skyldes en terrorhandling, vil ytterligere, repressive tiltak mot opposisjonelle fra presidentens side bli et mulig og ikke uventet resultat.

SISTE NYTT

Siste nytt