NRK Meny
Normal

– Går sjelden i luften av seg selv

Det er grunn til å frykte at eksplosjonen på metrostasjonen i Minsk var et terrorangrep. Den ligger like ved den omstridte presidenten Aleksandr Lukasjenkos residens.

Eksplosjon i Minsk
Foto: Yulia Kuzmenko

Kommentar: Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Da katatstrofealarmen gikk 17 norsk tid mandag kveld, kom 12 brannbiler og ti ambulanser raskt på pletten, Oktjabrskaja metrostasjon i sentrum av Minsk.

Øyenvitner så et trettitalls mennesker bli hentet ut på bårer fra T-banestasjonen. Senere på kvelden sa hvitrussiske sikkerhetsmyndigheter til nyhetsbyrået Interfax at fem mennesker var bekreftet omkommet.

I presidentens nabolag

T-banestasjoner går sjelden i luften av seg selv. Moskva-metroen var gjenstand for terrorbombing på to stasjoner 29. mars i fjor. Begge stasjoner lå slik til at de var trafikkert av personell fra henholdsvis russiske sikkerhetsstyrker (FSB) og sivilt politi.

Oktjabraskaja stasjon i Minsk ligger så nær presidentens residens og kontorer, at den kan i seg selv gi mistenke om at terror som politisk markeringsbehov står bak eksplosjonen mandag kveld.

Ambulanser og brannbiler utenfor t-banestasjon i Minsk

Ambulanser og brannbiler utenfor t-banestasjon i Minsk.

Foto: Katia Akimenko

Uro etter tvilsom valgseier

Minsk er arnested for opposisjonen mot President Aleksandr Lukasjenko. Etter presidentvalget 19. desember i fjor kom det til opptøyer om kvelden da anklager om valgfusk ble rettet mot ham.

For mens meningsmålingene tydet på rundt 35% oppslutning for Lukasjenko, hevdet valgkommisjonen han fikk 80% av stemmene.

Flere som knuste ruter i regjeringskvartalet søndag kveld den 19. desember i fjor ble identifisert som livvakter for opposisjonens ene presidentkandidat Andrej Sannikov. Han sto på EUs platform.

Opptøyene førte til lange fengselsstraffer for presidentkandidater fra opposisjonen og andre dissidenter. Dette har i neste omgang ført til at presidenten i Hviterussland, med hele regjeringen, er svartelistet og nektet innreise til EU. Bare utenriksministeren kan ferdes rundt i Vest-Europa nå.

Aleksandr Lukasjenko

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko blir ofte omtalt som Europas siste diktator.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Ikke nådig

Ellers i Hviterussland er situasjonen mye mindre spendt enn i Minsk. Det merket NRK da vi besøkte Gomel i helgen. I provinsene ellers står opposisjonen mot den hardføre og hardhendte presidenten mye svakere enn i hovedstaden Minsk.

Eksplosjonen på T-banen i Minsk inntraff da verdens oppmerksomhet var i ferd med å rettes mot Hviterussland på grunn av en annen tragisk hendelse: 25-årsdagen for Tsjernobylkatastrofen i Ukraina.

For de fleste ofrene for radioaktiv stråling bodde særlig i Gomel-fylket, men også i områdene rundt Mogilev og Brest.

Skulle dagens eksplosjon på T-banen i Minsk skyldes en terrorhandling, vil ytterligere, repressive tiltak mot opposisjonelle fra presidentens side bli et mulig og ikke uventet resultat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt