To urinerende soldater identifisert

To av de fire amerikanske marinesoldatene som er filmet mens de urinerer på døde Taliban-opprørere, er identifisert. Marineinfanteriet i USA mener videoen er autentisk.

Video Soldater i Afghanistan urinerer på døde talibanere

Videoen viser fire amerikanske soldater som urinere på døde Talibanere.

Foto: Nyhetsspiller

Talsmannen for marineinfanteriet sier at de to som er identifisert, tilhører en bataljon som hører hjemme på en base i Nord-Carolina. Bataljonen var utplassert i Helmand-provinsen i Afghanistan fra mars til september i fjor.

USAs forsvarsminister erklærte i går at soldatene bak videoen skal straffes.

Frykt for uro

I Kabul og Afghanistan er det nå er det nå frykt for at videoen skal skape uro. Frilansjournalist Anders Sømme Hammer i Kabul sier raseriet kan komme etter fredagsbønnen. Da får mange trolig kjennskap til den.

Hammer sier at fredagsbønnen tidligere har vært en anledning for mullaer til å oppfordre til demonstrasjoner mot Vesten, også til demonstrasjoner som har utviklet seg til voldelige angrep på vestlige mål.

Videoen kan forsterke de antiamerikanske følelsene som sprer seg i Afghanistan etter et tiår med krig, der det har vært mange andre tilfeller av mishandling.

Filmen, som dukket opp på YouTube, Live Leak og andre nettsteder, blir kjent på et tidspunkt da USA gjør sitt beste for å oppmuntre til forsoning i Afghanistan før de amerikanske styrkene trekkes ut.

Fordømmelse

Taliban vil ikke avbryte forhandlingene med USA, men fordømmer videoen.

– Dette er en barbarisk handling. I løpet av de siste ti årene har det vært hundrevis av lignende saker som ikke er blitt avslørt, sier Talibans talsmann Zabihulla Mujahed.

Men han trodde likevel ikke saken vil påvirke det spede forsøket på en fredsprosess med USA.

– På nåværende tidspunkt dreier det seg hovedsakelig om fangeutveksling, sier Mujahed.

SISTE NYTT

Siste nytt