Hopp til innhold

To av tre unge i Hellas er uten jobb

Ungdomsledigheten i Hellas har satt nye rekorder. Nå er nesten to tredeler uten jobb.

Demonstrasjon Hellas

1. mai demonstrerte unge fagorganiserte i Athen mot de kraftige kuttene i den greske økonomien.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Den samlede ledigheten i Hellas er nå nesten tredoblet siden eurokrisen rammet landet i 2009. De unge mellom 15 og 24 år topper statistikken, fra januar til februar i år steg ledigheten fra 59,3 til 64,2 prosent. Det viser tall som ble presentert torsdag.

3.800 kroner i månedslønn

– Jeg har søkt jobber siden 2010 og det er fryktelig tungt. De fleste arbeidsgivere klarer seg med dem de allerede har, de hyrer ikke inn nye, sier 24 år gamle Angeliki Zerva som er ferdig utdannet fysioterapeut.

27 prosent av grekerne er arbeidsledige, det er dobbelt så høyt som gjennomsnittet for resten av Eurosonen. I EU for øvrig lå den gjennomsnittlige ledigheten på 12,1 prosent i mars.

Grekerne har kuttet minimumslønnen for de under 25 år med 32 prosent i et forsøk på å gjøre det lettere for firmaer å ansette unge arbeidstakere. Men en månedslønn på 500 euro, eller litt over 3.800 kroner, har ikke hjulpet. Arbeidsledigheten blant de unge har fortsatt å stige, selv om noen mener at den verste krisen er over.

– Jeg drømte en gang om å få bruke utdannelsen min, men etter å ha søkt i tre år, har jeg lite håp om at jeg skal få meg en jobb, uansett hvilken jobb. Det virker umulig, sier 23 år gamle Evanthia Bouza som har studert engelsk litteratur til Reuters.

– Dystre utsikter

Tallene avspeiler den svært alvorlige økonomiske situasjonen de søreuropeiske EU-landene befinner seg i, med vedvarende økonomisk tilbakegang og økonomiske innstramminger som betingelse for internasjonal krisehjelp.

Ratingbyrået Moody's sier at de økonomiske utsiktene for Hellas virker usikre, til tross for de kuttene landet har gjort i økonomien.

– Forbruket vil fortsette å synke, og arbeidsløsheten vil stige. Det vil igjen føre til flere kutt i pensjoner og lønninger, som igjen vil føre til et enda lavere forbruk, sier analytiker Alpona Banerji hos Moody's.

Onsdag la Verdens arbeidsorganisasjon ILO fram en rapport som viser at 73 millioner unge verden over kommer til å kommer til å stå uten jobb ved slutten av 2013. Og køen av unge arbeidssøkende blir stadig lengre.

Manglende bedring i økonomien i fjor og i år gjør krisen på arbeidsmarkedet verre, og kampen om de ledige jobbene blir bare større, heter det i ILOs rapport.

Langtidsledighet blant unge har store konsekvenser for samfunnet, advarer ILO, som blant annet merker seg unge arbeidstakeres mistro til sosioøkonomiske og politiske systemer.

– Noe av denne mistroen har kommet til uttrykk i politiske protester slik som bevegelsene mot innsparingstiltakene i Hellas og Spania, skriver organisasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt