– Dette blir følelsesladet

Mathilde Moland har med seg gaven hun håper skal få sønnen Tjostolv til huske de der hjemme.

Mathilde Moland

HÅPER PÅ BEDRING: Mathilde Moland håper fotoalbumet hun har med til sønnen Tjostolv vil gjøre ham bedre.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Med et haleheng av norske journalister reiste Tjostolv Molands mor, Mathilde, til Afrika for å se igjen sin drapsdømte sønn.

Med seg hadde hun en gave som skal få han til å huske de der hjemme.

Les også: Dietrichson har fått munnkurv om Moland
Les også: NRK-korrespondent måtte svare for Kongo-dommeren
Les også: French avviser Molands forklaring
Les også: Moland hyllet opprørsleder

På flyet fra Amsterdam til Nairobi sitter Mathilde Moland og blar gjennom et fotoalbum hun har laget spesielt til sønnen.

Der er det bilder av Tjostolv Moland sammen med sin et og et halvt år gamle niese fra forrige gang de møttes, julen 2008. Og hans nevø, som han aldri har sett.

– Det blir følelsesladet

– Vi lagde albumet da han var veldig syk, og jeg tenkte at bildene kan hjelpe oss å komme i gang med en samtale og han kan se litt på hvordan familien har det, sier Mathilde Moland, som ikke har sett sin sønn på nesten et år.

– Det kommer til å bli et sterkt og følelsesladet møte. Det kjenner jeg allerede, for bare jeg begynner å snakke om det så merker jeg at stemmen dirrer. Så det blir veldig sterkt og jeg er helt sikker på at når han tenker på det så blir han også rørt, sier mor Moland.

Moland og French i retten i Kisangani

HÅPER GAVEN HJELPER: Mathilde Moland håper sønnen Tjostolv vil huske de der hjemme når han får gave av sin mor.

Foto: Tore Meek / Scanpix

En tåre kommer frem i øyekroken, men hun samler seg fort og begynner å fortelle om hvordan deres yngste barnebarn, som ble født i august, har hjulpet familien med å få tankene på andre ting i den tunge tiden.

– Skulle tro det var en kongelig

Mathilde Moland reiser sammen med Rune Edvardsen og et kobbel av norske journalister fra både riks og lokalpresse til Kenya, for deretter å fly inn til Kongo fredag.

Hun sitter ved vinduet og svarer høflig og smiler til alle journalistene som ønsker å prate med henne. Hun er både overrasket, litt fortumlet og positiv til sitt journalistiske følge.

– På Kjevik stod de og blitzet så en skulle tro det var en kongelig som kom. Det var en underlig opplevelse, sier hun om sitt møte med fotografer og journalister torsdag morgen på flyplassen i Kristiansand.

For det kan være overveldende å plutselig være i medias søkelys.

Video nsps_upload_2009_11_12_10_34_38_261.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Det der med media er blitt en voldsom greie for meg, for jeg har jo levd et temmelig anonymt liv frem til 12. mai, så plutselig dette her. For de siste seks månedene så har jo media vært der jamt. Men det er jo saken som engasjerer. Hadde ikke folk hvert så interessert så hadde jo ikke media skrevet om dette, fortsetter hun.

Flere turer til Afrika

Dette er ikke første turen til Afrika for Mathilde Moland, men det blir nok en av de meste spesielle.

– Jeg har snakket med Tjostolv flere ganger på telefon, men ikke siden 1. november har vi hatt en skikkelig samtale, forteller hun, og tenker tilbake på det mest turbulente halvåret i sitt liv.

– Det siste halvåret har vært veldig spesielt og veldig unormalt. Fra 8. mai og de neste seks månedene har jeg skiftet på hvordan jeg har tenkt på utfallet, og det har vært noen veldig dramatiske øyeblikk, ikke minst da de fikk de her dødsdommene. Og så var det malariasykdommen og til slutt da han ble psykisk syk.

Så dødssyk sønn på tv

Mathilde Moland innrømmer imidlertid at ett bilde har festet seg mer enn andre.

– Det verste var da han var så syk av malaria og jeg satt hjemme og så på tv at Moland var dødssyk, det var sterk kost. Og da jeg etterpå fikk kontakt med sjømannspresten, som fortalte meg at han ikke likte det han så, med andre ord at han var veldig, veldig syk.

– Det var noe av det tøffeste jeg har opplevd, forteller Tjostolv Molands mor mens hun blar i fotoalbumet hun håper skal få sønnen til å huske de der hjemme og kanskje hjelpe han til å bli frisk.

Kongo, Tjostolv Moland, Joshua French

I RETTEN: Joshua French har bedt retten se bort fra forklaringene til vennen Tjostolv Moland.

Foto: Scanpix

Hun fortsetter.

– Det absolutt verste er forholdene han er fengslet under, og at helsetilstanden hans bare blir dårligere og dårligere, for når han er så syk etter et halvt år, hvordan vil han da være om et halvt år, spør hun retorisk.

– Da kan det fort være for sent og at de ikke er mer.

– Hva er det du ønsker å gjøre?

– Det jeg ønsker mest av alt er å ta han med hjem på mandag, men det går ikke. Jeg tror det må forhandliger til. Først må vi bli ferdig med denne rettssaken, og komme i gang med den tredje, og så få dem ut av landet, svarer Mathilde Moland.

– Skulle ikke dratt

Tjostolv Molands mor har også i løpet av de siste seks månedene gjort seg noen tanker om hva som har gått galt i løpet av det halvåret sønnen hennes har sittet fengslet for drapet på sjåføren, Abeidi Kasongo.

– For det første skulle de aldri ha reist inn i Kongo, men gjort er gjort. Og det at de ikke ville uttale seg i første runde synes også jeg var rart. Og så må jeg si at jeg synes Tjostolv var vell arrogant under den første rettsrunden, sier mor Moland.

Joshua French og Tjostolv Moland i retten i Kongo

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden i første rettsinstans i Kongo.

Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix

Etter Tjostolv Molands utbrudd i retten på onsdag, der han åpent ga sin støtte til opprørslederen Laurent Nkunda, har mange pekt på at både hans og hans kamerat, Joshua French sin sikkerhet kan være i fare.

Mathilde Moland på sin side er ikke så bekymret for sin egen sikkerhet i Kongo.

– Når det gjelder min egen sikkerhet så har jeg ikke ofret det så mange tanker. Jeg har tenkt som så at Rune Edvardsen har spurt om jeg vil være med, og da har jeg tenkt at han mener det er sikkert nok for meg. Så da har jeg ikke brydd meg noe om det, sier hun.

Hun er imidlertid skeptisk til sin sønns uttalelser den siste tiden.

– Disse uttalelsene om Nkunda burde han ikke ha kommet med, det er klart. Det er nok som å hive salt i såre, sier hun og fortsetter.

– Han er så opptatt av det politiske, og han er jo ikke god i psyken så han sier det som opptar han og tenker ikke på sin egen situasjon der og da.

Må svare på Nkunda-støtte

Rune Edvardsen, som har vært i kontakt med Tjostolv Moland flere ganger denne uken, tror at Moland nok må svare for sine holdninger om Nkunda, men at det er mer sammensatt enn som så.

Moland og Laurent Nkunda

SØTTET TUTSI-OPPRØRER: Tjostolv Moland har gitt støtte til opprørslederen Laurent Nkunda.

Foto: Scanpix

– Dette er nok litt både og, akkurat nå og dagene som kommer vil det bli brukt mot han, men Nkunda er ikke like upopulær i alle lag av befolkningen. Men at han skapte et moment som han må svare for ,og at dette kan ha skapt en slags opinion i mot han, det tror jeg, sier Edvardsen før han fortsetter.

– Moland har jo reist en del rundt, og han er nok ikke den eneste som har sett at det er feil på begge sider. Og det er jo ikke sikkert at han har ment akkurat det han sa, men når det er sagt så var jo ikke dette rette plassen og ytre disse meningene.

Tar med norsk lege

I Nairobi møtte Mathilde Moland og Runde Edvarsen legen Terje Enlid som skal undersøke Tjostolv Moland i Kisangani.

Fredag reiser de inn til Kongo for å treffe ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt