NRK Meny
Normal

Dietrichson har fått munnkurv om Moland

Den norske advokaten Marius Dietrichson, som bistår de to drapsdømte nordmennene i Kongo, får ikke lov å uttale seg om Tjostolv Molands helsetilstand.

Marius Dietrichson, Joshua French og Tjostolv Moland

Marius Dietrichson får ikke uttale seg om Molands helse.

Foto: Scanpix

Hans kollega Morten Furuholmen, som for tiden jobber med en annen sak i Norge, sier til NRK at rettssikkerheten for Tjostolv Moland og Joshua French blir stadig verre.

– Det begynte i går da min kollega Marius Dietrichson ble innkalt på teppet til dommeren og ble ilagt en kraftig advarsel mot å ha kontakt både inne og ute i retssalen med Tjostolv Moland, forteller Furuholmen.

Får ikke snakke om helsa

– I tillegg er advokat Dietrichson nærmest ilagt uttalelsesforbud av dommeren om hans oppfatning av Molands psyke, legger han til.

Da NRK snakket med Dietrichson etter gårsdagen i retten, var han unnvikende på spørsmål om Molands tilstand.

– Mitt umiddelbare inntrykk er at Moland ikke burde vært i retten, sa Moland da.

– Hvorfor ikke?

– Jeg er av militærtribunalets leder blitt pålagt ikke å omtale Molands psyke i negative vendinger, så årsaken til at jeg mener det, kan jeg ikke gå inn på.

I dag ble også diplomatene fra England og Norge som er tilstede advart mot å legge seg opp i håndteringen av fangene.

– Denne saken går fra vondt til verre og den viser i klartekst at dette ikke er noen rettssak ført ut fra rettsprinsipper. Den går i sitt helt eget spor uten mulighet til å kunne påvirke en skjev utvikling, sier Furuholmen.

Advokaten trues med sanksjoner

Også nordmennenes kongolesiske advokat skal ha fått innskrenket sin mulighet til å gjøre jobben sin.

– Han er også ilagt besøksforbud overfor Moland, og risikerer sanksjoner og arrestasjon hvis han bryter dette, forteller Furuholmen.

Han mener dette beviser i klartekst at nordmennene er totalt rettsløse, og at denne situasjonen bare har blitt mer markant enn tidligere.

– Bare det å kjøre en psykotisk mann for retten når han skal forklare med fare for sitt eget liv, og i tillegg true advokaten med tiltale hvis man har kontakt med klienten. Det sier litt om regimet der nede, sier Furuholmen.

– Handler panisk

Furuholmen sier til NRK at han opplever at situasjonen har blitt forverret siden han var i Kongo.

– Jeg tror dette henger sammen med sykdommen til Moland. Man har vært veldig opptatt av å finne en syndebukk, og det har foreløpig vært behandlende lege og advokaten. Nå har man kommet i tidsnød og handler panisk, tror Furuholmen som håper at Utenriksdepartementet snart griper ytterligere inn:

– Jeg håper de nå gjør noe, for de (Moland og French red. anm.) har ingen mulighet til å få en rettferdig rettergang. De har ingen mulighet til å kunne ivareta sine interesser med de oppnevnte aktørene, sier Furuholmen.

– Norsk lege kan få problemer

I morges reiste Molands mor Mathilde til Kisangani sammen med predikant og kongo-kjenner Rune Edvardsen.

På veien skal hun ta med seg den norske legen Terje Elid, som de håper skal kunne hjelpe sønnen.

Furuholmen tror Elid kan støte på utfordringer:

– Hvis de akseptere at legen får lov til å behandle ham. Han kan fort bli mistenkt for å motarbeide rettsvesenet eller aktivt gjøre Moland sykere. Her er det viktig at man får klarert det og har tillatelsene i orden, ellers kan han risikere problemer han også, sier Furuholmen som nå setter sin lit til Rune Edvardsen som er ventet å ankomme Kisangani i morgen.

– Jeg håper at vi da kan komme i en dialog og få løst litt av flokene.

– Men akkurat nå er arbeidssituasjonen for oss og advokaten der nede meget, meget vanskelig, sier Furuholmen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt