NRK Meny
Normal

Tilhengere stanset av tåregass

Opprørspolitiet i Ecuadors hovedstad Quito stanset i kveld tilhengere av president Rafel Correa med tåregass da de forsøkte å ta seg inn i sykehuset der han har søkt tilflukt.

Opprør i Ecuadors hovedstad Quito

Opprørspoliti i Quito nekter president Rafael Correas tilhengere adgang til sykehuset der Correa har søkt tilflukt.

Foto: GUILLERMO GRANJA / Reuters

Tilhengerne marsjerte mot sykehuset for å beskytte presidenten, men ble stanset ved porten da de begynte å kaste stein mot politiet. Politiet arresterte en av presidentens livvakter.

I kveld er det innført unntakstilstand i Ecuador og soldater kan ta over politiets oppgaver.

Uroen blant soldater og polititjenestemenn ble utløst av et upopulært vedtak om å redusere soldatenes og politifolkenes bonuser og president Rafael Correa er blitt den viktigste skyteskiven for misnøyen.

Les: – Det er lovløse tilstander her

Les: Unntakstilstand i Ecuador

Kuppforsøk

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, bekrefter at det foregår et kuppforsøk i Ecuador.

De 35 medlemslandene har hatt et krisemøte i kveld, og generalsekretær Jose Miguel Insulza sier at OAS i kveld arbeider med en resolusjon de alle involverte parter oppfordres til å avstå fra voldsbruk.

Det har kommet en rekke fordømmelser av uroen i Ecuador som startet i ettermiddag norsk tid med at misfornøyde soldater tok seg inn på flyplassen i hovedstaden Quito, mens polititjenestemenn i uniform brant bildekk i gatene. Seinere brøt politifolk seg inn i nasjonalforsamlingen.

Maner til ro

I tillegg til OAS har både USA og EU bedt opprørerne legge ned våpnene.

Correa hører hjemme på den politiske venstresiden, og presidentkollega Hugo Chavez i Venezuela har bedt nabolandene samle seg til forsvar for Correa.

- Det er et kuppforsøk, skrev Chavez på Twitter i kveld.

- Sammen med folkene i Sør-Amerika og Karibia vil vi være solidariske med Correa, skriver han.

Brasils utenriksminister Celso Amorim har forsikret sin kollega i Ecuador om at Brasil støtter de lovlig valgte myndighetene der.

Stenger grensen

Perus president Alan Garcia har stengt grensene til nabolandet, og har bedt om et møte i samarbeidsorganisasjonen for landene i Sør-Amerika.

Mexico utenriksminister sier han er bekymret for utviklingen, og ber om om dialog og forsoning.

Tilsvarende oppfordringer har kommet fra Argentina, Colombia og Paraguay, mens Cuba har gitt uttrykk for sterk motstand for det pågående kuppforsøket.

Correa ble gjenvalgt som president i fjor. Han kom til makten i første gang i 2007

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt