NRK Meny
Normal

– Det er lovløse tilstander her

Norske Håkon Aandstad befinner seg i Ecuador, og kan fortelle at mange er skremt av situasjonen etter opptøyene som brøt ut tidligere torsdag.

Håkon Aandstad

Håkon Aandstad stengte kontoret og reiste hjem.

Foto: Privat

Aandstad er utsending for Misjonsalliansen i Ecuador, og befinner seg i landets største by, Guayaquil.

– I 10-11-tiden i dag fikk vi beskjed om at situasjonen hadde blitt verre enn det den var, og i og med at det ikke er noe politi som fungerer, er det litt ville tilstander i byen. Det er mange som benytter seg av sjansen til å rane banker og kjøpesentere, det er mye overfall på busser og sånne ting, sier Aandstad til NRK.

– Lovløs tilstand

Opptøyene startet med en protest mot president Rafael Correas planer om å kutte i bonusordningene til politiet og militæret.

På formiddagen okkuperte 150 soldater rullebanen på hovedflyplassen i hovedstaden Quito, og i flere byer protesterte uniformerte politifolk ved å tenne på bildekk og sperre gater.

Les: Unntakstilstand i Ecuador

– Politiet har satt i gang det de kaller en streik, de ønsker ikke å jobbe mer, og vil kjempe for å opprettholde bonusene sine. Det fører til at politiet har satt seg på bakbeina og ikke vil jobbe, og nå opplever man vel en form for løvløs tilstand i landet, sier Aandstad.

Video Opprør i Ecuador

VIDEO: Protester i Ecuador.

Holder seg hjemme

Flere skoler og bedrifter stengte da protestene utartet, og Aandstad forteller at de gjorde det samme.

– Vi bestemte oss for å stenge kontoret og sende alle våre arbeidere hjem for å ta vare på familie og barn. Vi norske som er her hentet også barna og reiste hjem, sier han.

– Vi har reist hjem, holder oss hjemme og følger de retningslinjene vi har fått fra konsulatet, og det er at det ikke finnes politi i byen, det er lovløse tilstander, og at man bare skal holde seg hjemme, sier Aandstad.

Det er allerede erklært unntakstilstand i landet, og ifølge Aandstad frykter folk at bråket skal eskalere ytterligere.

– Det er mange som er skremt av situasjonen, og hvis ikke presidenten nå velger å gå tilbake og si at han vil snakke med politiet for å finne løsninger, kan det eskalere og bli enda verre, sier han.

– Uoversiktlig

Kjetil Sande befinner seg også i Guayaquil, og sier han opplever situasjonen som uoversiktlig.

– Det føles jo litt stort når både politiet og hæren har gått imot presidenten i landet. Da skjønner vi at det er ting som skjer som er veldig store, sier Sande til NRK.

Han forteller at man må ta forholdsregler i Guayaquil, som har høyest kriminalitet i landet.

Video Kjetil Sande fra Ecuador

– Kan lukte brente bildekk

Ragnhild Zeigler og fem andre norske studenter befinner seg i sentrum av Quito, og forteller at mange butikker, kontorer og skoler stengte tidlig på dagen.

«Vi holder oss inne i leiligheten i kveld tenker vi. Kan lukte brente bildekk og politiet har stengt mange gater med bildekk og treverk som brenner. De virker ikke truende, men det oppleves som litt ubehagelig,» skriver Zeigler i en epost til NRK.no.

Hun forteller at de hørte demonstranter rope tidligere på dagen, men at de fleste i deres område ser ut til å oppføre seg som vanlig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt