NRK Meny
Normal

Tidlig jul ga sosialistisk valgseier

Nicolas Maduro ga Venezuela en tidlig jul - og vant valget.

Maduro valgseier

Nicolas Maduro feiret valgseieren i Caracas i natt.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Etter syv måneder som etterfølger for den karismatiske sosialisten Hugo Chávez har Venezuelas president Nicolas Maduro fått det han mener er et solid mandat til å fortsette sin radikale politikk.

– Det venezuelanske folk har fortalt verden at Den bolivarianske revolusjonen fortsetter med enda større styrke, ropte Maduro fra talerstolen på et valgarrangement i natt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fremgang for opposisjonen

maduro dekret

18. november fikk Nicolas Maduro dekretmakt til å kjempe mot korrupsjon og høye priser.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
venezuela valg

Bare 58 prosent av Venezuelas stemmeberettigede brukte stemmeretten ved søndagens lokalvalg.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Venezuela Frenzied Shopping

Folk gikk mann av huse da president Maduro sendte hæren for å okkupere elektronikkbutikker og beordret eierne til å selge alle varene til sterkt rabatterte priser.

Foto: Ariana Cubillos / Ap
venezuela shopping

Priskutt i elektronikkbutikker var et populært tiltak som kan ha hjulpet regjeringspartiet i lokalvalget.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

I søndagens lokalvalg fikk regjeringspartiet PSUV knappe 50 prosent av stemmene på landsbasis, mot sentrum/høyre-opposisjonens 43, ifølge foreløpige tall. Sosialistene vant likevel 196 kommuner mot opposisjonens 53, fordi de står sterkere på den lite befolkede landsbygda enn i byene.

Men det viser en fremgang for opposisjonen, som vant både hovedstaden Caracas og oljebyen Maracaibo, Venezuelas nest største by.

Økonomisk krise

Det var knyttet stor spenning til lokalvalget. Nicolas Maduro vant presidentvalget i april etter Chávez' død mot opposisjonsleder Henrique Capriles med knapp margin. Siden har populariteten bare falt ytterligere for den tidligere bussjåføren som sliter med å måle seg mot den populære forgjengeren.

Venezuela befinner seg nemlig i en dyp økonomisk krise, til tross for at bare Saudi-Arabia kan måle seg med landets oljereserver.

En katastrofal økonomisk styring har gitt en inflasjon på 54 prosent til nå i år. Regjeringen har forsøkt å kontrollere kursen på valutaen bolivar gjennom en fast vekslingskurs, et desperat forsøk på å holde prisene på importerte varer nede.

Men det har ikke hjulpet. På gaten er nå prisen for én amerikansk dollar ti ganger så høy som den offisielle vekslingskursen.

Dermed sliter bedrifter i Venezuela med å importere varer fra utlandet. Flere ganger de siste par årene har store deler av landet gått tom for blant annet toalettpapir. Andre varer blir svært dyre når de selges til forbrukerne.

Stadige strømbrudd er et annet stort problem. Bare dager før valget var nesten hele hovedstaden Caracas uten strøm.

Erklærte tidlig jul

Maduro fant dermed sin egen løsning i midten av november. Han sendte hæren ut for å okkupere en rekke elektronikkbutikker, og beordret eierne til å selge varene sine billig. Meningsmålinger viser at dette tiltaket slo svært godt an blant landets middelklasse, skriver AFP.

Hør Verden på lørdag om økonomisk krise og tidlig jul i Venezuela her!

Da hadde han allerede 1. november erklært at julen skulle komme tidlig til Venezuela i år. Det utløste julebonuser til alle statlige ansatte før valget, et annet svært populært tiltak.

Maduro har nå tatt opp kampen mot det han mener er en «økonomisk krig» som føres av de rike i landet. 19. november ga kongressen i landet Maduro dekretmakt - altså rett til å vedta sine egne lover uten å måtte gå om parlamentet - for å bekjempe korrupsjon og høye priser.

Mange frykter at han vil bruke denne mulighetene til å bekjempe sine politiske motstandere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt