Anklager opposisjonen for å mørklegge Venezuela

Venezuelas president Nicolas Maduro mener landets høyreorienterte opposisjon står bak strømbruddet som mørkla opptil 70 prosent av landet natt til onsdag.

Strømstans i Venezuela

Da strømmen gikk i store deler av Venezuela i går, ble mange stående og vente i mørket som i denne kontorbygningen i hovedstaden Caracas.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

Ifølge BBC antydet president Maduro på Twitter at det var opposisjonen som hadde sabotert strømforsyningen.

Elektrisk kupp?

«For øyeblikket ser det ut til at ytre høyre har satt i verk en plan om å utføre et elektrisk kupp mot nasjonen», skrev presidenten på Twitter i går kveld.

Maduro på Twitter om strømstans
Foto: Skjermdump Twitter/NRK
Nicolas Maduro

President Nicalas Maduro

Foto: MIGUEL ANGULO / Afp

Bruddet i strømnettet skjedde kl. 12.30 lokal tid (kl. 19 norsk tid), og mørkla en periode 70 prosent av landet, inkludert deler av hovedstaden Caracas.

Også byene Lara, Zulia, Tachira, Merida, Flacon, Portuguesa, Cojedes, Yaracuy, Carabobo, Aragua og Trujillo ble rammet. Den offisielle forklaringen var brudd i to kraftlinjer i det vestlige Venezuela.

Trafikkaos

Resultatet ble raskt trafikkaos, da trafikklysene sluttet å virke. Tunnelbanen i Caracas var også en periode rammet. De fleste butikker stengte, og håndskrevne skilt hang i vinduene.

I en direktesendt tale på venezuelansk fjernsyn sa Maduro at strømstansen var en del av en «lavnivå krig» mot landet, og «et tåpelig innfall fra skrudde og desperate sinn».

Strømstans i basketballhall i Caracas

Strømmen gikk like før landskampen mellom Paraguay og Den dominikanske republikk.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Strømstans Venezuela

Stengt pga elektrisk feil, lyder beskjeden i butikkvinduet.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

Maduro la ikke fram noe bevis for sine anklager, men sa at han hadde instruert forsvaret til å «beskytte hele landet».

Dårlig vedlikehold

Opposisjonsleder Henrique Capriles sier at konspirasjonsteorien til presidenten er et forsøk på å avlede velgernes oppmerksomhet fra landets problemer.

Tidligere strømkutt i Venezuela er blitt forklart av offisielle kilder som et resultat av forbrukstopper og dårlig vedlikeholdte overføringslinjer. Tidligere president Hugo Chavez erklærte i 2010 elektrisk unntakstilstand for å løse strømmangelen.

Opposisjonen mener at Chavez og hans etterfølger har brukt milliarder av dollar på tiltak for å høste stemmer fra fattige, men at de samtidig har sviktet når det gjelder å investere i vedlikehold og utbedring av strømnettet.

Krangler på Twitter

På Twitter erklærte Capriles at anklagene fra Maduro om sabotasje er oppspinn:

«Dagens blackout viser igjen de store manglene til denne regjeringen. De har allerede fortalt eventyr for å forsøke dekke feilene sine», tvitret Capriles.

Selv om Venezuela har en stor oljeindustri, baserer landet seg på at 70 prosent av energiforbruket kommer fra elektrisitet. Strømstans er ganske vanlig i spredtbygde områder i det indre av landet, men svært sjeldent i Caracas.

Strømmen var borte i rundt tre timer, før den gradvis kom tilbake. Oljeindustrien ble ikke rammet av stansen fordi anleggene har egen strømforsyning.

Er du i Venezuela? Tips oss gjerne på 03030@nrk.no.

Trafikkaos i Caracas da strømmen gikk

Da T-banen i Caracas sluttet å gå, måtte tusenvis av mennesker gå hjemover til fots.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt