Hopp til innhold

Tibetansk hellighet eller spion?

10 millioner kroner i kontanter er funnet i klosteret til den 17. Karmapa. Hvor pengene kommer fra vet ingen. Nå anklages den playstationelskende buddhisthelligheten for å være kinesisk spion - plantet av kommunistregimet i Beijing.

Karmapa, Ogyen Trinley Dorje

Det er nå strid hvem den 17. Karmapa - eller Ogyen Trinley Dorje som er hans verdselige navn - er.

Foto: STRDEL / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Karmapa er ingen hvem som helst. Han er nummer tre i det geistlige tibetanske hierarkiet, etter Dalai Lama og Panchen Lama, og er av mange pekt ut som en mulig etterfølger av Dalai Lama.

Skattesnusk

Det var den 25. januar i år at to av Karmapas medarbeidere ble stanset av indisk politi.

I bilen de kjørte fant politiet en drøy million kroner - i kontanter. Angivelig betaling for en tomt der Karmapa ønsket å bygge et nytt kloster.

Da politiet utvidet etterforskningen og undersøkte Karmapas kloster og lærested, dukket det opp rundt 10 millioner kroner til. Også det i kontanter og i 24 forskjellige valutaer. Som ikke var registrert noe sted, ei heller skattet av.

Karmapa og Dalai Lama

Dalai Lama og Karmapa

Foto: STRDEL / Afp

Karmapa-venner mener det hele har sin naturlige forklaring, at det beror på misforståelser og at indiske myndigheter - delvis - har seg selv å takke.

Mange indere er rystet over behandlingen politiet i delstaten Himachal Pradesh har gitt den unge buddhisthelligheten.

Den 17. Karmapa

Karmapas egentlig navn er Ogyen Trinley Dorje. Han er 25 år og kommer fra svært enkle kår i Tibet.

Allerede i ung alder skal han ha proklamert seg selv som Karmapa, altså leder av en av de fire hovedretningene innenfor tibetansk buddhisme.

Da han var syv år, ble han anerkjent av den buddhistiske letekomiteen som den rettmessige etterkommeren av den 16. Karmapa. Dette basert på tegn og beskrivelser fra forgjengeren.

Akkurat denne prosessen bestrides av en annen tibetansk munk, men Ogyen Trinley Dorje er godkjent som Karmapa av Dalai Lama - og myndighetene i Beijing.

Dette siste punktet volder indiske myndigheter betydelig besvær.

Karmapa demonstrasjon
Foto: DIBYANGSHU SARKAR / Afp

Flukten

Da han var 14-år, kom Karmapa til India etter en strabasiøs flukt over Himalaya midt på vinteren.

Indiske myndigheter er fremdeles skeptiske til «flukten», og Karmapa er derfor underlagt streng bevoktning og reisekontroll.

Inderne frykter, og mediene mer enn antyder, at Karmapa ble hjulpet over fjellet og er plantet i India - som kinesisk agent - for å påvirke eksil-tibetanere og buddhister i India i en mer pro-kinesisk retning.

Det vil tjene Beijings interesser i en fremtidig overgangsperiode.

Dalai Lama er 75 år og har begynt å forberede sin avskjed. Det kan ta mange år før hans etterfølger blir funnet og er moden til å ta over som den neste Dalai Lama.

I dette religiøse interregnum, som kan ta både 15 og 20 år, vil det være av stor betydning for Kina om vikaren er Beijing-vennlig.

Enkelte krefter i India mistenker den kommunistgodkjente Karmapa for å være tiltenkt rollen som denne Beijing-vennen.

Kinesiske penger

Blant de 24 valutaene som ble beslaglagt i januar, skal det ha vært bunker med ubrukte yuan-sedler.

Dette kan neppe være gaver fra Karmapa-tilhengere, mener indisk politi. Det er ikke så mange kinesere som besøker Dharamsala der tibetaner-buddhistene holder til.

Konklusjonen er åpenbart at disse sedlene må stamme fra det offisielle Kina.

Det ble samtidig funnet store mengder falske indiske rupi-sedler. Ifølge politiet skal tilsvarende falske indiske sedler tidligere være funnet i andre buddhistklostre nærmere grensen.

Politiet hevder at buddhistmunkene har samarbeidet med falskmyntnere i Nepal, som igjen har kontakter i Kina.

Bønn og undervisning

25-åringen selv har ennå ikke kommentert «pengebeviset». Men skal ha avgitt en forklaring som politiet er lite tilfreds med.

- Det skulle bare mangle, sier hans tilhengere.

Karmapa er opptatt av bønn og undervisning. Han møter sine tilhengere to ganger i uken, men lever ellers et liv som sømmer seg en hellighet. Han aner ingenting om donasjonene.

Han har - som Karmapa - ikke en gang lov til å berøre noe så verdslig som penger.

At det var brukte sedler i 24 valutaer underbygger forklaringen om at det er gaver fra Karmapas religiøse tilhengere, mener forsvarerne.

Og hva de kinesiske sedlene angår: Yuan er valutaen som brukes i Tibet. Karmapa er tibetaner. Det er et tibetansk-buddhistisk kloster med mange gjester fra Tibet. Vanskeligere er det ikke, hevder de.

Karmapa tilhenger

Ingen tvil om at denne tilhengeren tror at Karmapa er uskyldig i anklagene.

Foto: DIBYANGSHU SARKAR / Afp

Kina-kritisk India-venn

- Hvordan kan han være kinesisk spion? Han avslørte jo kinesisk undertrykkelse i Tibet, sier Karma Topden lettere oppgitt.

Topden er tidligere indisk ambassadør til Mongolia og nå talsmann for den hardt prøvede buddhistlederen.

- Han forlot Kina fordi myndighetene ville ha ham til å ta avstand fra Dalai Lama!

Talsmannen prøver å forklare indisk presse hvorfor Karmapa flyktet til India.

- Han ville møte Dalai Lama, han ville fullføre sin religiøse opplæring, han ville oppsøke de stedene den 16. Karmapa hadde virket, og han ville følge i de buddhistiske eksil-tibetanernes fotspor.

For å få gjort dette, måtte han bryte med kineserne og flykte. De hadde begynt å legge press på ham. De ville at han skulle gå ut mot Dalai Lama.

- Dette kunne han ikke gå med på, forklarer pressetalsmannen.

Karma Topden understreker at Karmapa takker India for alt India har gjort for ham.

- India er et fritt land der han kan lære og undervise, i motsetning til Tibet der det er undertrykkelse, sier pressetalsmannen på vegne av den mistenkeliggjorte buddhisten.

Playstation-entusiast

I en sekulær verden trenger åpenbart også hellige menn en «makeover». Den nåværende Dalai Lama er 75 år, Karmapa er 50 år yngre.

Ogyen Trinley Dorje er miljøaktivist og teknologikyndig.

Han er ansett som en gunstig brobygger mellom den aldrende Dalai Lama og dennes ennå ukjente etterfølger. Karmapa skal appellere til ungdommen med sine tidsriktige holdninger.

Noe han også gjorde - til gangs - under et sjeldent skolebesøk i New Delhi. Der ble han spurt hva han gjorde for å slappe av.

Da bekreftet Karmapa rapporter i pressen at han lekte med Playstation!

Den politisk korrekte og pedagogisk bekymrede læreren forsøkte å glatte over med et oppfølgingsspørsmål og antydet at det var vel også mye bønn og kontemplasjon?

Joda, Karmapa kunne bekrefte at det var mye av den slags, men når det gjaldt å koble av var amerikanske krigsspill på Playstation like bra!

Tibet - en varm politisk potet

Tibet, Himalaya-staten som Karmapa kommer fra, har vært en verkebyll i forholdet mellom India og Kina siden buddhistenes øverste leder Dalai Lama flyktet fra Tibet til India i 1959.

Ni år tidligere hadde Kina okkupert det tidligere selvstendige landet. Beijing mener Tibet alltid har vært en del av Kina, en historiefortolkning mange tibetanere er uenige i.

Det bor om lag 100.000 eksil-tibetanere i India. Selv de som nå er 50 år og født i India, er flyktninger. De blir tatt godt vare på, men har begrensede rettigheter i vertslandet. Mange av dem håper å kunne vende hjem en gang - kanskje til et fritt og uavhengig Tibet.

India bedriver en vanskelig politisk balansegang.

De kaller Dalai Lama «gjest» og behandler tibetanerne med respekt, samtidig som de ønsker et godt og korrekt forhold til Beijing.

Indisk påpasselighet

Forholdet mellom Kina og India har vært anstrengt siden grensekrigen i 1962.

Dagens grenser er nemlig i stor grad et resultat av en overenskomst mellom det selvstendige Tibet og den britiske kolonimakten i 1914.

India anerkjenner den såkalte McMahon-linjen som grensen mellom Tibet og India, mens kineserne mener at myndighetene i Tibet på den tid ikke hadde anledning til å inngå den type avtaler.

Kina mener McMahon-linjen er historisk feil og gjør derfor krav på landområder i flere indiske delstater, og grensekrenkelser er ikke uvanlig.

I tillegg støtter Beijing nå Pakistan i den eksplosive Kashmir-konflikten, så forholdet mellom India og Kina er alt annet enn enkelt.

Det er ikke slik at India ser spøkelser ved høylys dag. Det har de heller ikke behov for. India har helt reelle fiender på sin egen dørstokk.

Derfor ser de på enhver uregelmessighet med den største mistenksomhet, og behandler enhver trussel med det største alvor. Det gjelder også buddhistiske helligheter.

Hva nå?

Indisk presse er som regel meget god og etterrettelig, men i Kina-spørsmål kan den enkelte ganger spille rollen som nyttig idiot. Taktiske lekkasjer videreformidles som mer enn halvsannheter.

At noen medier har gått langt i å lansere Karmapa som kinesisk spion, betyr ikke at han er det.

At det foreløpig ikke er lagt frem virkelige bevis, betyr på den annen side ikke at Karmapa er uskyldig.

Kontantbeholdningen, de store og mange transaksjonene på «hans» konti, fast eiendom som hans tibetanske tilhengere i India eier uten å ha tillatelse - Karmapa har mye å forklare på egne og sine tilhengeres vegne.

Samtidig må de gjestfrie inderne gå i seg selv.

De har hatt gjester i mer enn 50 år, men latt være å gi dem permanente rettigheter som kunne gjort livet lettere for flyktningene.

Men i forrige måned fikk den 25-år gamle Namgyal Dolkar som den første tibetanske flyktning indisk statsborgerskap. Indiske myndigheter har med det åpnet for en smule integrasjon.

Det hjelper ikke Karmapa i hans nåværende knipe, men kan bidra til at tibetanerne i India får det enklere i fremtiden slik at man unngår den type økonomiske problemer de nå opplever.

SISTE NYTT

Siste nytt