NRK Meny
Normal

Terroranalytiker: – IS kan drive psykologisk krigføring

På nyttårsaften stengte München ned etter advarsler som lignet de som kom mot Stockholm i dag. IS har interesse av både ekte og falske trusler, sier terroranalytiker.

Tysk politi

PÅ VAKT: Tysk politi sto på vakt utenfor togstasjonene i München etter terrortrusselen på nyttårsaften.

Foto: SVEN HOPPE / AFP

Svensk sikkerhetspoliti skal ha fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju til åtte IS-terrorister er i Sverige for å utføre terrorangrep i Stockholm.

Det siste halvåret har flere lignende terroradvarsler kommet fra utenlandske sikkerhetstjenester, skriver svenske DN. På nyttårsaften stengte München ned etter advarsler om et terrorangrep.

Atle Mesøy

FALSKE TRUSLER: Terroranalytiker Atle Mesøy sier at IS også har interesse av å spre falske trusler.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Også da skal terroristene ha hatt en kobling til IS. Men informasjonen ble aldri bekreftet, og det er uklart om mennene i det hele tatt eksisterte eller hadde vært i Tyskland.

– IS har også en interesse av å spre desinformasjon. Det pågår en informasjonskrig, og terroristene fra IS har store ressurser og muligheter til å drive en psykologisk krigføring, sier terroranalytiker Atle Mesøy.

Ble aldri bekreftet

Advarselen mot München førte til at tysk politi ba folk holde seg unna folkemengder og togstasjoner. Trafikken på jernbanelinjene i byen ble stanset som følge av de angivelige terrorplanene.

Bakgrunnen var informasjon om at sju navngitte terrorister fra Syria og Irak planla å begå selvmordsangrep i Münchens kollektivtrafikk.

Mesøy sier at det hele tiden kommer trusler og advarsler, og at myndighetene må undersøke alle. Man må forvente at IS har interesse av både ekte og falske trusler, mener han.

– Derfor må svenske myndigheter nå grave dypt for å finne ut av alvorlighetsgraden i dette. Men signalene så langt tyder på at de ser alvorlig på dette.

Brussel-advarsel ignorert

Det finnes også eksempler på advarsler fra utenlandske sikkerhetstjenester som har blitt ignorert.

Både Belgia og Nederland ble advart av tyrkiske myndigheter om fremmedkrigeren Ibrahim El Bakraoui.

Under ett år senere sprengte han seg selv på flyplassen i Brussel i et angrep som drepte 17 mennesker.

– Ligner advarsel mot Norge

Lars Gule

STILLER SPØRSMÅL: Ekstremismeforsker Lars Gule sier at spørsmålet er om dagens advarsel kan stoppe et potensielt angrep, eller om informasjonen ikke stemmer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ekstremismeforsker Lars Gule sammenligner meldingene om IS-trussel mot Stockholm, med advarslene som rammet Oslo i 2014.

Da gikk PST ut og sa at personer med tilknytning til ei gruppe i Syria hadde planer om å gjennomføre en terroraksjon i Norge i løpet av få dager.

– Da var det også snakk om at noen var på vei, og at man hadde kvalitetsinformasjon. Spørsmålet er jo om advarselen stoppet angrepene, eller om informasjonen ikke stemte. Det samme spørsmålet kan stilles nå, sier Gule.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt