Hopp til innhold

Sverige i kriseberedskap etter IS-trussel

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) skal ha fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju til åtte IS-terrorister skal være i Sverige for å utføre terrorangrep i Stockholm, melder Expressen. Overfor NRK kaller Säpo opplysningene «rykter».

Kommunikasjonssjef i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo Mark Vadasz ble intervjuet av NRK ved lunsjtider.

HØR INTERVJU: Kommunikasjonssjef i Säpo Mark Vadasz sier til NRK at folk i Stockholm bør varsle politiet om de ser noe rart, men ellers leve livene sine som normalt og politiet arbeider intensivt med å avkrefte eller bekrefte tipset de har fått.

IS-terroristene planlegger å slå til mot sivile mål i Stockholm, sier kilder til Expressen.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har satt stab etter at de mottok informasjon om en IS-trussel, men har foreløpig ikke funnet ut om innholdet i meldingene stemmer.

Ifølge Säpo innebærer det at de har satt stab at nøkkelfunksjoner samles for å analysere informasjonen og gir muliget for å kalle inn ekstra personell og ressurser.

– Trusselnivået ble høynet til tre av fem for noen år siden. Situasjonen nå påvirker ikke trusselnivået, sier kommunikasjonssjef i Säpo, Mark Vadasz, til NRK.

Han vil ikke bekrefte Expressens opplysninger.

– Expressen har gått ut med en spekulasjon, et rykte. Det er spekulasjoner som alltid figurerer i en slik situasjon, som vi ikke kan kommentere.

Laster Twitter-innhold

– Lev som normalt

Ifølge sikkerhetspolitiet får de ofte inn denne typen informasjon, som kan være «mer eller mindre usikker». Ifølge Säpo tar det tid å vurdere om informasjonen stemmer.

– Jeg kan ikke kommentere mer, for da avslører jeg hvordan vi arbeider. De som eventuelt står bak, hører også på radioen. Jeg kan bare si at vi har fått inn informasjon, som vi jobber med å bekrefte, sier Vadasz

Han ber folk leve livene sine som normalt.

– Det er det vanlige politiet som har ansvar for sikkerheten på gater og torg. En generell regel er at man skal leve sitt liv normalt, og la ikke dem seire og skape skrekk. Men ser du noe som er rart, så skal du naturligvis kontakte politiet.

– Det er bedre å gjøre det en gang for mye enn en gang for lite, sier Vadasz.

Verken flyplassene eller kollektivtrafikken i Stockholm har trappet opp sikkerheten så langt.

Forbindelser til Irak

Tjenestepersoner i Säpo skal mandag ha reist til Irak for å forsøke å få mer informasjon om de planlagte angrepene, ifølge Expressen.

Den irakiske sikkerhetstjenesten skal ha varslet Säpo om at sju til åtte personer beskrevet som «IS-terrorister», allerede skal være i Sverige. Målet eller målene for det planlagte angrepet beskrives som «myke».

Trusselen skal bare gjelde Stockholm og ikke resten av landet. Vadasz i Säpo sier til NRK at trusselen ikke skal påvirke feiringen av den svenske kongens 70-årsdag.

Iraks ambassadør til Sverige, Bakar Fattah Hussen, sier til TT at han selv hørte om saken i svenske medier, og at de heller ikke har noen bekreftele fra irakisk hold.

Økt trusselnivå, men ikke hevet mer

Säpo vil ikke si noe om når de har fått denne informasjonen. De vil heller ikke si noe om noen er pågrepet eller mistenkt i saken, skriver Aftonbladet.

Politiet i Sverige

Politiet var satt i høy beredskap utenfor Sentralstasjonen i Stockholm i november. Trusselnivået ble da hevet til 4 på en skala som går til 5.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Sveriges innenriksminister vil ikke kommentere opplysningene, og viser foreløpig til Säpo. Trusselnivået i Sverige er foreløpig ikke hevet.

Trusselnivået i Sverige har siden 2. mars ligget på nivå tre på en skala som går til fem.

Nivå tre betyr «Økt trusselnivå» og at sannsynligheten for at noen har planer om et attentat er forhøyet. Nivå fire er «Høyt trusselnivå», mens nivå fem er «Meget høyt trusselnivå».

Politiets sikkerhetstjeneste i Norge ønsker ikke å kommentere denne saken nå, men Vadaszi Säpo sier samarbeidet med norske kolleger er bra.

– Vi har et veldig godt samarbeid med PST. Det er profesjonelt og fungerer godt. Vi har også et godt samarbeid med de andre nordiske sikkerhetstjenestene.

Klare til å sette inn helikopter

Politiet og landets øvrige sikkerhetsmyndigheter i Sverige vurderer nå om de skal sette inn tiltak.

 : Sapo om terrortrussel

– Det finnes grunner til å være oppmerksom. Det gjør det alltid nå for tiden, sier Linda Widmark, talskvinne ved politiets nasjonale operative avdeling til avisen Expressen.

Forsvaret er også koblet inn ved å varsle at de kan bistå.

– Vi er klare til å bistå med helikopter og lignende. Vi har ett helikopter klart, sier Niklas Englund i Forsvaret til Aftonbladet.

PST ønsker ikke kommentere opplysningene

Politidirektoratet sier at de foreløpig ikke kan kommentere eventuelle trusseltiltak i Norge.

PST skriver i en pressemelding at de «følger situasjonen i Sverige nøye og er i tett dialog med Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet. Vi gjør kontinuerlige vurderinger om situasjonen påvirker trusselbildet i Norge.»

De ønsker ikke å kommentere om de kjenner til opplysningene fra Sverige eller ikke.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt