Heltatovert komponist tar mye av interessen i tsjekkisk presidentvalg

Han ser ut som en slags zombie fra en ukjent verden, mens sier selv at det viktigste er å høyne tsjekkernes utdannelsesnivå og moral. Presidentvalget i Tsjekkia har en kandidat utenom det vanlige.

Vladimir Franz

Vladimir Franz under et valgmøte i Praha i november i fjor.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Morten Jentoft
Foto: NRK

Denne helgen velger de 10,2 millioner innbyggerne i Tsjekkia ny president. For første gang i landets moderne historie skjer dette gjennom direkte valg.

Selv om den tsjekkiske presidenten har relativt liten makt, er valget omfattet med stor interesse nettopp fordi det gir velgerne mulighet til direkte å påvirke hvem som skal være landets overhode og ansikt utad.

Og selv om han neppe blir valgt, så er det ingen tvil om at det er den heltatoverte komponisten og kunstneren Vladimir Franz som tiltrekker seg størst oppmerksomhet.

Over 40 prosent ved skolevalgene

Vladimir Franz

Vladimir Franz foran jublende tilhengere da det ble klart at han hadde samlet inn 88.388 underskrifter som støttet hans presidentkandidatur.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Han ser ut som en slags zombie fra en ukjent verden, mens sier selv at det viktigste er å høyne tsjekkernes utdannelsesnivå og moral.

Den 53 år gamle Vladimir Franz er uten tvil fargeklatten i tsjekkisk politikk akkurat nå, selv om han selv sier at han er overrasket over at han er havnet i en posisjon som landets tredje mest populære politiker.

For mens tsjekkerne nå er i på vei til stemmelokalene for å bestemme hvem som skal innta det vakre slottet over gamlebyen i Praha, den offisielle residensen til den tsjekkiske presidenten, så er han mest interesserte i å snakke om sin musikk og kunst.

Men ivrige støttespillere klarte å samle inn hele 88000 underskrifter for Vladimir Franz, mer enn nok til at han kunne stille til valg som president.

Og til tross for at Franz har drevet en relativt lavprofilert valgkamp, så fikk han mer enn 40 prosent av stemmene ved skolevalgene i Tsjekkia før jul, og han har en oppslutning på rundt 11 prosent på de siste meningsmålingene foran helgens valg.

Protestvelgere

Mange av dem som kommer til å stemme på ham gjør trolig dette i protest mot det etablerte politiske systemet i Tsjekkia.

Ingen tror for alvor at Franz kan gå videre til andre runde, men trolig er han svært fornøyd med att han har oppnådd; interesse rundt sin egen person og ikke minst for sin nye opera "Krigen mot salamanderne", som snart skal ha premiere på den berømte statsoperaen i Praha.

For det er først og fremst komponist og kunstner han er. På handen har Vladimir Franz tatovert inn et portrett av den tsjekkiske komponisten Bohuslav Martinu, en av dem Franz mener burde vært mye mer kjent, også utenfor Tsjekkias grenser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tsjekkiske presidentkandidater

De fem kandidatene (fra venstre) Premysl Sobotka, Milos Zeman, Vladimir Franz, Jiri Dientsbier og Karel Schwarzenberg under torsdagens avsluttende TV-debatt. Ingen tvil om at Franz i midten skilte seg ut, til tross for at han som de andre var i mørk dress.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Kamp mellom veteraner

Men all oppmerksomheten rundt Vladimir Franz til tross, det er mellom to veteraner i tsjekkisk politikk kampen om presidentposten trolig kommer til å stå.

Den venstreorienterte Milos Zeman var statsminister i Tsjekkia fra 1998 til 2002, og blir av mange forbundet med det tsjekkiske økonomiske under, der den tidligere kommuniststaten i løpet av kort tid utviklet seg til å gjeninnta posisjonen som et av Europas ledende industriland, med bilfabrikken Skoda som motor i den økonomiske veksten.

Jan Fischer (t.v.) og Milos Zeman

De to tidligere statsministrene, Jan Fischer (t.v.) og Milos Zeman, er de to favorittene ved det tsjekkiske presidentvalget.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / SVEN NACKSTRAND / AFP

På meningsmålingen får Zeman en oppslutning på vel 23 prosent, sju prosentpoeng mer enn en annen politisk veteran, den sentrum-høyreorienterte Jan Fisher.

Også Fisher har vært statsminister, og begge kandidatene er kjent for å være mer positivt innstilt til EU, som Tsjekkia har vært medlem av siden 2004.

Landets sittende konservative president Václav Klaus har flere ganger åpen uttrykt skepsis til integrasjonen i EU, og han var det siste statsoverhodet til å undertegne den såkalte Lisboa-erklæringen i 2008.

Presidentvalget nå kan derfor få betydning for Tsjekkias politikk i EU framover, noe som ikke er uinteressant sett ut ifra de problemer unionen nå står midt opp i.

I tillegg til den heltatoverte Vladimir Franz er også utenriksminister Karel Schwarzenberg en av dem som kan klare å gå videre til andre undre, selv om mange ser på den 75 år gamle veteranen som litt for aristokratisk og lite folkelig.

Valglokale i Tsjekkia åpnet allerede klokken 14 lokal tid på fredag og stenger et døgn seinere klokken 14 på lørdag. Og får ingen av kandidatene mer enn 50 prosent av stemmene ble det en ny runde 25–26. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst åtte personer skal ha blitt drept i skyting på skole i Kazan i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.