Hopp til innhold

Tapet nærmer seg med stormskritt

Du kan se på ansiktene på gatene i Benghazi at de ser tapet nærme seg. Hevnen fra Muammar al-Gaddafi og hans folk kommer ikke til å være mild.

Benghazi, Libya

Folk i Benghazi har mistet mye av optimismen og seiershåpet som har preget byen.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Libya: Lars Sigurd Sunnanå og Bengt Kristiansen
Foto: NRK

Gaddafi-tro styrker er i ferd med å gjenerobre kystby for kystby. I dag kommer det meldinger om flyangrep mot byene Ajdabiyah og Zuwarah.

I Zuwarah skal det nå være kamper inne i byen, etter hva øyenvitner forteller til Reuters.

I går ble Brega bombet og spesialstyrker fra Gaddafi-regimet inntok byen. Man trodde da at Gaddafi-styrkene tok kontrollen, men det meldes fortsatt om kamper. Oljebyen Ras Lanuf ble tatt på lørdag.

Begge byene er nå nesten folketomme fordi de sivile flyktet da bombene startet å falle.

Fra Ajdabiyah - som ligger åtte mil øst for Brega, går det to viktige veier: Den ene går rett til Benghazi. Den andre veien går tvers gjennom ørkenen til Tobruk, byen som ligger nær den egyptiske grensen og som både er en viktig forsyningsrute fra utlandet og som har et stort oljeraffineri. Tobruk er foreløpig under opprørernes kontroll.

Sent i går sa den avhoppede innenriksministeren Abdel Fatah Yunus, som nå er kommandant for opprørsstyrkene, at de vil forsvare Ajdabiyah med alt de har.

Våpenopplæring i Benghazi

Opplæringen i bruk av militære våpen fortsetter i Benghazi selv om Gaddafis spesialstyrker er på vei østover.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Mister motet

I opprørerens hovedsete Bengahzi begynner de siste dagers hendelser å synke inn.

Stemningen er en helt annen enn bare for en uke tilbake. Humøret og optimismen er i ferd med å dale hos byens borgere.

Det er ny og brutal virkelighet som har utspilt seg den siste uken, og du kan lese i ansiktene på gatene at alle ser hvor det bærer hen. De innser at slaget trolig er tapt.

Abdel Fattah Yunis

Opprørskommandant, og tidligere innenriksminister Abdel Fattah Yunus.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Opprørshæren med sine biler og mitraljøser, har ingenting å stille opp mot Gaddafis spesialstyrker som kommer med bombefly og stridsvogner.

Og alle vet hva Gaddafi og hans familie er god for, så de frykter det verste. Hevnaksjoner tar de for gitt.

Alle vi møter, føler seg sviktet av Vesten. De føler at står alene, ansikt til ansikt med en av araberverdenens verste diktatorer.

- Vi føler at Vesten og egentlig ikke mener alvor med å hjelpe. De sitter og veier sine lover og regler uten å foreta seg før vi er knust.

- Alt de vil ha er olje - og de vurderer den mot vårt blod. Oljen er sikker. Vårt blod er ikke mer verdt enn vannet. Vi er verdiløse, sier Mohammed Basidri bittert til NRK.

Basidri er en av Libyas mest kjente politiske fanger. I 20 år satt den religiøse lederen i Gaddafis fengsler.

Video Satt 20 år i Gaddafis fangehull

VIDEO: Mohammed Basidri tilbragte 20 i Gaddafis fangehull.

Gaddafi-tro i interneringsleire

Den harde kjerne av Gaddafi-tilhengere er nå internert i Benghazi. De ble først bedt om å holde seg hjemme da opprørerne tok kontrollen over byen.

Etter at kameramannen til den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera ble forfulgt, skutt og drept og deres journalist såret av en gjeng med Gaddafi-tro personer i nærheten av Benghazi av lørdag, ble Gaddafi-tilhengerne pågrepet og ført til interneringsleire.

Det ble opplyst til NRK av representanter for Overgangsrådet i går. Hva som vil skje videre med dem, er uvisst.

Muammar Gaddafi og sønnen Seif har gitt Al Jazeera skylden for oppstanden og blodbadet i Libya.

Ingen masseflukt

Foreløpig er det ingen masseflukt fra byen, slik som man har sett fra Brega og Ras Lanuf.

Da NRKs team dro østover mot grensen til Egypt i dag, var det knapt noen biler å se gjennom det åpne golde ørkenlandskapet.

Det er heller ingen knapphet på mat, vann og andre nødvendige varer som drivstoff.

Det som hamstres i stort omfang, er derimot kontantkort. De er nå vanskelig å få tak i. Den internasjonale teleforbindelsen, som styres fra Tripoli, har vært kuttet. Mens mobilnettet for libyere har fungert normalt til nå.

Derimot er det nå overraskende få kvinner å se i bybildet, til stor forskjell fra bare for noen få dager siden.

Ifølge NRKs tolk er dette et tegn på at frykten sprer seg. Kvinnene er de første som trekker inn i hjemmene ved krisesituasjoner for å ta hånd om familiemedlemmer.

Flyforbud eller ikke

Flyforbud er stadig et diskusjonstema internasjonalt, blant annet på dagens G8-møte i Paris.

Frankrike presser stadig på. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han trenger mer informasjon om vedtaket i Den arabiske liga, som på lørdag vedtok å støtte et flyforbud.

Foreløpig sperrer Russland og Kina for et vedtak i FNs sikkerhetsråd vedrørende igangsetting av en flyforbudssone.

Ajdabiyah, Libya

En opprører vokter en kontrollpost i nærheten av byen Ajdabiyah. Opprørernes våpen er ikke mye å stille opp med når stridsvognene og flyene kommer.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Samtidig gir Tyrkia, som er NATO-medlem, uttrykk for at de motsetter seg enhver inngripen overfor Libya.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan sier et flyforbud, som innebærer bombing av det libyske flyvåpenets ulike installasjoner og systemer, vil medføre uante konsekvenser samtidig som han mener utenlandsk intervensjon aldri har lykkes.

Han har i dag på telefon rådet Gaddafi om å utnevne en statsminister som har popularitet og legitimitet i befolkningen.

Libya var i 400 år en del av det ottomanske riket. Tyrkia har forretningsinteresser til en verdi av rundt 15 milliarder dollar i landet, dessuten er det valg i Tyrkia om tre måneder. De to siste faktorene mener internasjonale analytikere spiller inn på Erdogans standpunkt.

USAs utenriksminister Hillary Clinton kom i dag til G8-møtet. I Paris skal hun også ha møte med en representant for Overgangsrådet.

Dette er den første offisielle kontakten mellom USA og opprørerne, men det er heller tvilsomt om møtet vil ende opp i maktbruk mot Gaddafi-regimet.

Frankrike har allerede anerkjent Overgangsrådet, som ledes av Gaddafis tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil, som den legitime representanten for det libyske folket.

Gjenvinner Gaddafi kontrollen over hele Libya igjen, har Overgangsrådet inkludert de to eks-ministrene og andre nøkkelpersoner neppe noen annen mulighet enn å forsøke å flykte utenlands.

I dag ble en melding formidlet gjennom libyisk statsfjernsyn om at opprørssoldater som overgir seg til Gaddafis styrker, skal tilgis uten straff.

Imponerende ro ved grensestasjonen

Ved grensestasjonen mot Egypt, som NRKs team passerte i dag, råder det en overraskende systematikk og orden selv om det er mange som vil passere grensen. Trykket er langt mindre her enn ved grensen mot Tunisia.

De fleste av de som kommer denne veien, er fortsatt egyptere. Vel 1,5 millioner egyptere arbeidet i Libya før revolusjonsforsøket tok til.

Det er soldater fra den egyptiske hæren som bemanner grensestasjonen. Tatt i betraktning hva Egypt selv har opplevd de to siste månedene, er organiseringen imponerende.

De får de passerende raskt over. Alle som kommer blir møtt av vennlighet og får en flaske vann, brød og mat - nok til et måltid - stukket i hånda. Det gjelder også utenlandske journalister, inkludert NRK.

Det er også opprettet provisoriske ventetelt på egyptisk side, men ingen flyktningleire slik som på tunisisk side.

I teltene sitter rundt 2000-3000 fremmedarbeidere fra Bangladesh og venter på å bli transportert til Kairo, for deretter å komme seg hjem.

SISTE NYTT

Siste nytt