Gaddafi-styrker fortsetter presset mot opprørerne

Libyske regjeringsstyrker har tvunget opprørerne til å trekke seg ytterligere tilbake fra fronten ved Ras Lanuf. I byen Misrata forbereder befolkningen seg på harde angrep.

LIBYA/

Libyske styrker holder vakt i sentrum av Zawiyah, etter at de tidligere denne uken gjenerobret byen vest for Tripoli.

Foto: STR / Reuters

Opprørsstyrkene måtte i løpet av kampene natt til lørdag trekke seg ytterligere 20 kilometer tilbake fra frontlinjen i utkanten av byen, forteller en opprører til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig forbereder folk i byen Misrata, som ligger i det siste opprørskontrollerte området vest i Libya, seg på angrep fra styrkene til Gaddafi.

– Vi vet at styrkene hans har omringet Misrata fra alle kanter. De er om lag 15 til 20 kilometer unna sentrum av byen, med både stridsvogner og tunge våpen, sier Mohamed Ahmed, som kjemper med opprørsstyrkene i Misrata.

Ras Lanuf

Opprørere springer i dekning mens en flybombe eksploderer utenfor Ras Lanuf.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Forbereder seg på massakre

Byen Zawiyah, også vest i Libya, ble gjenerobret av regjeringsstyrkene tidligere denne uken.

– Vi forbereder oss på en massakre. Vi vet at det kommer til å skje i Misrata på samme måte som i Zawiyah, fortsetter Ahmed og legger til at de ikke har kapasitet til å kjempe mot Gaddafis styrker.

En talsmann for opprørerne sier imidlertid at moralen blant opprørsstyrkene fremdeles er høy.

– Vi ser ikke på det som skjedde i Zawiyah som et nederlag. Dette er bare nye forbrytelser mot menneskeheten utført av Gaddafis styrker

Libya

Det pågår stadig harde kamper i og utenfor byen Ras Lanuf.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Flyforbudssone

Den arabiske liga holder krisemøte om Libya i Egypts hovedstad Kairo lørdag.

Ligaens leder Amr Moussa sier han ønsker en flyforbudssone og at han ønsker at ligaen skal spille en rolle i å iverksette forbudet.

– Jeg vet ikke hvordan eller hvem som kommer til å iverksette denne sonen, det gjenstår å se. Den arabiske liga kan også spille en rolle, noe jeg kommer til å anbefale, sa Moussa i et intervju med tyske Der Spiegel.

Libyas nasjonale råd, som er dannet av opprørerne, ble nylig anerkjent av Frankrike som landets eneste legitime regjering. Opprørsstyrkene i Libya oppfordrer ligaen til å gjøre det samme.

Nødhjelp

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret over den humanitære situasjonen i Libya.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Samtidig krever Norge at Libya nå åpner for nødhjelp. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er et klart brudd på internasjonal humanitær rett når det libyske regimet ikke gir FN og Røde Kors adgang til landet.

– Jeg er dypt bekymret over at libyske myndigheter ikke gir FN og det internasjonale Røde Kors adgang for å vurdere situasjonen i Vest-Libya og gi livreddende nødhjelp. Dette er et klart brudd på internasjonal humanitær rett, sier Støre.

FNs høykommissær for menneskerettigheter vil neste uke starte arbeidet med å granske overgrepene mot sivilbefolkningen i Libya. Sjefanklageren til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har varslet at domstolen vil iverksette undersøkelser.

SISTE NYTT

Siste nytt