Syrisk USA-flyktning: – Umulig for terrorister å slippe inn

Vi måtte gjennom ni intervjuer og grundig helsesjekk for å slippe inn i USA, forteller Amir Sharaf fra Homs. Det tok fire år fra familien på fem dro fra Homs til de kunne starte på nytt i delstaten Michigan.

Familen Sharaf kom til USA i august

Familien Sharaf visse ikke at de skulle ende i USA da de dro fra Homs for 4 år siden. Fra venstre: Amir, Esra, Asma, Mervat (bak), Hamza

Foto: Gro Holm

NRK møtte den sunnimuslimske familien hjemme i Bloomfield Hills like ved bilindustriens kriserammede Mekka, Detroit.

De kom i august, og leier bolig ved hjelp av en engangsstøtte tilsvarende rundt 35.000 kroner fra amerikanske myndigheter.

Bombe traff nabohuset

– Livet var tøft, sier Amir. Det er han som fører ordet i familien.

Vi satt for det meste inne helt fra bombingen startet. Tre-fire mennesker døde da nabohuset ble truffet. For barna var nettene ikke netter og dagene ikke dager.

De gråt masse, og vi bestemte oss for å dra til Damaskus. Men etter noen måneder der ble situasjonen for oss omtrent som i Homs, så vi fortsatt til byen Daara og deretter til Jordan.

Fikk valget mellom å søke seg til USA eller Tyskland

Familien ble rådet av andre syriske flyktninger til å kontakte FN, og der fikk de valget mellom å søke seg til USA eller Tyskland.

USA butikk selger muslimske hodeplass

Alle voksne muslimske kvinner vi traff i Detroit-området hadde dekket til håret, så det er et stort marked for varene i 'Mecah-Islamic superstore'

Foto: Gro Holm

– Takk Gud for at vi valgte USA, sier Amir.

Søsteren flyktet med båt alene med seks barn til Hellas og videre til Tyskland, og hun har det på langt nær så bra. Men selve intervjuprosessen tok ett år og ni måneder.

– Ingen med terroristbakgrunn slipper uoppdaget gjennom den, mener Amir.

Muslimsk-drevet integrasjon

Rasha Basha er president i Det syrisk-amerikanske redningsnettverket. Hun har hjulpet far i huset med å få jobb på en av Fords bilfabrikker. Hun underviser barn og foreldre om amerikansk kultur, får dem inn på språkkurs og vurderer om de trenger ekstra økonomiske støtte.

Moskeen og det sunnimuslimske miljøet sørger for innsamling av penger til flyktningfamiliene.

Amir Sharaf og Rasha Basha

Rasha Basha hjelper Amir med å forstå papirer fra amerikanske myndigheter. Han kom til USA i august uten å kunne noe engelsk.

Foto: Gro Holm

Så langt er det ikke kommet mer enn 40 familier til området, så det er overkommelig å hjelpe. Flyktningene blir dessuten bosatt spredt, for å fremme integrasjon.

Ny amerikansk-muslimsk identitet?

Imam Mohamed Almasmari

Imam Mohamed Almasmari er også direktør for Michigans muslimske råd. Han tror utdanning er det viktigste for å hindre radikalisering av unge muslimer. Profeten selv lærte folk å slutte å kjempe for livet om en kamel, sier imamen.

Foto: Gro Holm

Moskeen ved Det muslimske enhetssenteret spiller en viktig rolle i forbindelse med integrasjonen av flyktninger.

– Vi er amerikanske muslimer eller muslimske amerikanere, ikke først og fremst syrere eller jemenitter, sier imam Mohamed Almasmari.

– Våre foreldre tenkte hele tiden at de skulle tilbake til hjemlandet, vi tenker ikke slik, sier han.

Men når det gjelder forholdet mellom kvinner og menn holder de avstand til hovedstrømmene i amerikansk kultur. Jeg må holde meg til kvinnene på galleriet under kveldsbønnen i moskeen.

Kvinner atskilt fra menn i moskeen

Kvinnene ba for seg selv i moskeen ved Muslim Unity Center

Foto: Gro Holm

Sosiale medier bremser integrasjon

Osama Siblani er redaktør for Arab American News

Redaktør Osama Siblani mener politiske og etniske skillelinjer i Midtøsten lever videre i USA, trass i integreringen som også pågår

Foto: Gro Holm

Redaktøren for ukeavisa Arab-American News, Osama Siblani er dessuten uenig med imamen når det gjelder integrasjon.

– Sosiale medier gjør at mange følger opp sine gamle nettverk i hjemlandet i stedet for å skape nye her, mener Osama.

Selv er han libanesisk sjiamuslim, og også i USA bor sjiaer og sunnier i ulike byer og bydeler.

SISTE NYTT

Siste nytt