Mann pågrepet for å planlegge nyttårsangrep i USA

En 25-åring er pågrepet av politiet i staten New York mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS og for å planlegge et angrep der restaurantgjester skulle drepes nyttårsaften.

Laster kart, vennligst vent...

Det amerikanske justisdepartementet hevder mannen hadde planer om å angripe en restaurant i byen Rochester, nordvest i delstaten New York.

Terrormistenkte Emanuel Lutchman

Terrormistenkte Emanuel Lutchman ble pågrepet torsdag, etter å ha blitt lurt i en felle av FBI.

Foto: Handout / Ap

Restauranten som skulle angripes ligger i byen Rochester, nordvest i staten New York, opplyser det amerikanske justisdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en uttalelse fra FBIs Adam S. Cohen heter det at «FBI forpurret Emanuel L. Lutchmans intensjon om å drepe sivile på nyttårsaften». Ifølge nyhetsbyrået Ap var det planlagte angrepet en form for innvielsesritual, der 25-åringen skulle vise at han var verdig å bli med i IS.

– FBI er fortsatt bekymret over personer i utlandet som bruker internett for å inspirere mennesker i USA til å begå voldshandlinger der de bor, sier Cohen i pressemeldingen.

Lurt i en felle

25-åringen som er pågrepet identifiseres som Emanuel L. Lutchman. Ifølge Ap skal Lutchman ha blitt lurt i en felle av FBI. En person som var ansatt i FBI skal ha utgitt seg for å være 25-åringens medsammensvorne, og de to skal sammen ha kjøpt inn kniver og en machete til angrepet.

Han er siktet for å forsøkte å bistå IS med støtte. I tillegg er han siktet for å planlegge et angrep nyttårsaften der også sivile skulle drepes, på oppdrag for Den islamske staten (IS).

Ifølge Ap er Lutchman selverklært konvertitt. 25-åringen skal ha fortalt at han handlet på ordre fra et IS-medlem i utlandet.

Seks arrestert i Brussel

Tidligere i dag ble det kjent at seks personer er pågrepet i Brussel, mistenkt for å ha planlagt angrep på nyttårsaften. Det er foreløpig ikke kjent om de seks har noen tilknytning til IS.

I år har den offisielle nyttårsfeiringen med raketter og høytidelige arrangementer blitt avlyst i Brussel, Paris og Moskva på grunn av frykten for nye terrorangrep. I tillegg har flere storbyer, som London og Berlin, innført strenge sikkerhetstiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt