Obama advarer mot muslimhat i USA

President Obama lover å utradere IS. I en TV-tale i natt advarte han imidlertid amerikanerne mot å snu seg mot alle muslimer i USA.

President Barack Obama talte til det amerikanske folk om blant annet terrorisme, og en innstramming i våpenreglene.

USAs president Barack Obama snakker om kampen mot terrorisme i en tale til folket fra Det ovale rom i Det hvite hus

– Frihet er viktigere enn frykt, og vi må jobbe sammen mot IS som en nasjon og et folk, sa USAs president da han i natt holdt en tale til folket i beste sendetid om den økte terrortrusselen mot USA.

Obama har bare to ganger tidligere holdt en slik alvorlig direktesendt tale fra kontoret sitt i Det hvite hus. Årsaken til at han gjorde det i natt er at terrorfrykten blant amerikanere og kritikken mot Obama etter det angivelige terrorangrepet i San Bernardino sist onsdag er i ferd med å løpe løpsk.

– Hvite, svarte, asiatiske og muslimske amerikanere ble drept i terrorangrepet i San Bernardino, sa Obama.

– Ikke selg våpen til terrorister

Obama ber kongressen vedta en lov som forbyr de som står på USAs terrorliste å kjøpe våpen og sprengstoff. Han ba også nok en gang om et forbud mot automatvåpen.

De republikanske motstanderne til presidenten er imidlertid sterkt imot slike forbud.

Presidentkandidat og senator Marco Rubio sa søndag at mange som står på flyforbudslista til USA, står der ved en feiltakelse, og at det ville være feil å nekte dem å kjøpe våpen.

Våpensalget her har steget kraftig etter angrepene i Paris, og mange politikere har til oppfordret folk til å bevæpne seg.

– Muslimske land må ta ansvar

President Obama ber muslimske ledere i USA om å jobbe tettere sammen med myndighetene mot rekruttering til IS og mot radikalisering, og han sa at muslimske land må spille en mer aktiv rolle i denne kampen.

Gjerningspersonen Tashfeeen Malik hadde tilbrakt flere år i Saudi-Arabia. Også muslimske ledere her i USA ber nå Obama kreve mer av dette landet i kampen mot IS.

Det var få nye tiltak i talen til Obama i natt. Nok en gang understreket han at det ikke er aktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i Irak eller Syria. Luftangrep og etterretningssamarbeid er fortsatt viktige brikker i Obamas IS-strategi. Han understreker at det IS ønsker seg er en bakkekrig mot amerikanske soldater.

Økt mistro til Obama

Hatretorikken mot muslimer her har blitt svært intens siden onsdag. Presidentkandidat Donald Trump foreslo allerede etter angrepene i Paris at alle amerikanske muslimer bør registreres i en database og tvinges til å bære ID-kort.

Flere andre har beskyldt Obama for å ha gjort USA langt mer utrygt siden han ble president fordi han ikke har vært hard nok mot IS. I en fersk meningsmålingen CNN har laget sier 60 prosent av de spurte at de ikke stoler på Obamas anti-terrorpolitikk.

– Terrortrusselen har de siste årene nådd en ny fase ved at terrorister bruker mindre sofistikerte metoder for å angripe oss. Men terroren er ikke en kreft som ikke kan stanses, sa president Obama til sine kritikere i natt.

SISTE NYTT

Siste nytt