Hopp til innhold

Syria og Russland: Israel bak luftangrep på flybase

Ifølge syriske medier mener den syriske ledelsen at Israel står bak angrepet på militærbasen Tiyas i natt. Det samme sier Russland. Israel har ikke villet kommentere angrepet.

Tiyas militærbase

– Det israelske angrepet på T-4 flyplassen ble utført med F15 fly som fyrte av flere raketter over libanesisk territorium, skriver det syriske nyhetsbyrået SANA.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet deltok to israelske F15 fly i operasjonen. I alt ble det fyrt av åtte missiler, og fem av dem ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret, opplyste forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

Kraftige eksplosjoner ble hørt nær flybasen T-4 eller Tiyas nær den syriske byen Homs i morgentimene mandag. Ifølge SANA skal flybasen ha blitt angrepet ved 3.30-tiden mandag.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 14 mennesker drept. Både SOHR og Jerusalem Post hevder at flere av dem var iranske soldater.

Israel: Iran kontrollerer flybasen

Israel har så langt ikke kommentert det siste angrepet på Tiyas-basen. Men de har tidligere angrepet den samme militærbasen.

– Det er Iran og revolusjonsgardens Quds-styrker som driver T-4 flybasen nær Palmyra i Syria, med støtte fra syriske militære og tillatelse fra det syriske regimet. Det hevdet det israelske forsvaret, IDF, i en uttalelse 10. februar i år.

En iransk-kontrollert drone skal i begynnelsen av februar ha fløyet fra Tiyas inn i israelsk luftrom, der den ble skutt ned av et israelsk helikopter.

Israel svarte med et flyangrep mot denne basen og flere andre militære mål. Et israelsk F16-fly styrtet etter at pilotene skjøt seg ut da flyet ble angrepet av syriske luftvernraketter.

Rakettene som traff basen i natt krysset libanesisk luftrom, melder den libanesiske fjernsynskanalen Al-Mayadeen ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

En israelsk etterretningskilde utelukker ikke at Israel stod bak dagens angrepet, ifølge The Jerusalem Post.

USA avviser å stå bak

Både USA og Frankrike har lovet kraftige reaksjoner mot Syria, etter det påståtte kjemiske angrepet mot byen Douma lørdag.

SANA rapporterte først at angrepet på militærbasen «sannsynligvis er amerikansk», men droppet deretter referansen til USA, ifølge BBC.

Det amerikanske forsvarsdepartementet avviser at USA står bak angrepene. De opplyser imidlertid at USA følger situasjonen tett, melder Reuters.

Søndag sa USAs president Donald Trump at det Syria må regne med «å betale en høy pris», etter at flere hjelpeorganisasjoner søndag rapporterte at flere titalls mennesker er drept etter angrep med det som angivelig skal være kjemiske våpen i en by i Øst-Ghouta.

Amerikanske myndigheter har også konkludert med at det er «svært sannsynlig» at det faktisk ble brukt kjemiske våpen i angrepet, ifølge Reuters. Informasjon om dette er også delt med Frankrike.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

MULIG KJEMISK ANGREP: En video fra sosiale medier viser barn som blir behandlet etter et påstått kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria. Nyhetsbyråene Reuters og AP har sjekket videoen og mener den er pålitelig.

FN-rapport: Syria brukte kjemiske våpen i 2017

Syria

Abdul-Hamid Alyousef med sine to tvillinger, begge drept i sarin-angrepet på Khan Sheikhoun. Bildet er fra 4. april 2017.

Foto: STR / AP

I oktober i fjor konkluderte en FN-oppnevnt granskingskommisjon med at det var syriske regjeringsstyrker som stod bak et angrep med nervegassen sarin mot landsbyen Khan Sheikhoun 4. april i fjor. Over 80 mennesker ble drept.

Bomben med nervegassen skal ha vært produsert i det tidligere Sovjetunionen og ble sluppet av et syrisk fly, mente kommisjonen. Syria benektet at landet stod bak.

Les mer: FN-rapport sier Syria sto bak gassangrep mot egne borgere

I april 2017 fyrte USA av 59 Tomahawk kryssermissiler mot den syriske militære flyplassen Shayrat som svar på sarin-angrepet mot Khan Sheikhoun. Flere fly fra det syriske luftforsvaret ble ødelagt.

Syria inngikk i 2013 en avtale om å fjerne alle lagre av kjemiske våpen. I juni 2014 ble de siste kjente kjemiske våpnene skipet ut av landet for ødeleggelse.

Men flere tilfeller av kjemiske angrep tyder på at Syria har skjulte lagre som ikke ble offentliggjort.

I flere tilfeller er det dessuten brukt klorgass. Det syriske regimet hevder at klorgass ikke er et kjemisk våpen. Men Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, har klor på sin liste over kjemiske substanser som kan benyttes som våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt