Hopp til innhold

Syria fordømmer tyrkisk offensiv

Syriske myndigheter fordømmer Tyrkias militære intervensjon i Nord-Syria og kaller den en skamløs krenkelse av landets suverenitet. En landsby på grensa mellom Tyrkia og Syria ble i dag tatt fra terrorgruppa IS.

Den tyrkiske hæren og internasjonale koalisjonsstyrker er i gang med operasjonen for å drive IS ut av den syriske grensebyen Jarabulus.

INN I SYRIA: Tyrkiske stridsvogner krysser grensen til Syria. Syriske myndigheter reagerer kraftig, og fordømmer intervensjonen.

– Alle forsøk på å bekjempe terrorisme i Syria skulle vært koordinert med syrisk regjering og forsvar, heter det i en uttalelse fra regjeringen, melder det statlige nyhetsbyrået SANA.

Bakgrunnen er en operasjon som startet i formiddag, der den tyrkiske hæren og internasjonale koalisjonsstyrker gikk sammen for å drive IS ut av grensebyen Jarablus.

I ettermiddag er det klart at de i samarbeid med syriske tyrkiavennlige opprørere har tatt kontroll over en landsby nær Jarablus, og drevet ut terrorgruppa IS derfra.

Den tyrkiske hæren og internasjonale koalisjonsstyrker er i gang med operasjonen for å drive IS ut av den syriske grensebyen Jarablus.

RYKKER FREM: Både den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker kjemper nå for å fjerne terrororganisasjonen IS fra byen Jarablus.

Stridsvogner

I formiddag rullet et dusin tyrkiske stridsvogner over den syriske grensen mot Jarablus, etter kraftig beskytning i flere timer.

Den tyrkiske statsministerens kontor sendt ut en pressemelding i morgentimene:

– Den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker har satt i gang en militæroperasjon med mål om å fjerne terroristorganisasjonen Daesh fra Jarablus-distriktet i Aleppo-provinsen, heter det meldingen, som bruker den arabiske forkortelsen for ekstremistgruppen IS.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu startet offensiven i 4-tiden lokal tid natt til onsdag.

Operasjonen som ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet går under navnet «Fırat Kalkanı» (Euphrates Shield) har avfyrt intens artilleriild mot 63 mål i Jarablus de to første timene.

Navnet henspiller på elven Eufrat som har vært en slags grense som tyrkiske myndigheter ikke vil at kurdiske styrker skal krysse.

Den tyrkiske hæren og internasjonale koalisjonsstyrker er i gang med operasjonen for å drive IS ut av den syriske grensebyen Jarablus.

RYKKER FREM: Både den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker kjemper nå for å fjerne terrororganisasjonen IS fra byen Jarablus.

Luftangrep

Artilleriilden ble etterfulgt av fire separate luftangrep med fly både fra Tyrkia og koalisjonens luftstyrker. Det er første gang at tyrkiske F-16 deltar i et luftangrep i det nordlige Syria, etter at de skjøt ned et russisk kampfly i november 2015 som de mente krenket tyrkisk luftrom.

Militære kilder sier til avisen at 12 av målene ble ødelagt i angrepet. De la til at 70 andre mål ble ødelagt av rakettdrevne missiler.

TURKEY-SYRIA-IS

PÅ VEI TIL KAMP: Dette bildet er tatt 24. august 2016. Det viser en tyrkisk tanks som kjører mot Syria i det tyrkisk-syriske grenseområdet Karkamis i den sørlige regionen i Gaziantep.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Tanks ble senere sett på vei til grensen der de startet å skyte.

Vil sikre grensen

Tyrkiske spesialstyrker er allerede inne Syria som en del av operasjonen for å få IS ut av Jarablus. En tyrkisk militærkilde sier til nyhetsbyrået Reuters at «målet med operasjonen er å sikre grensen og Syrias territorium og samtidig støtte den USA-ledede koalisjonen mot IS».

Tyrkia har også rammet syriskkurdiske styrker i regionen, fast bestemt på å ikke la dem fylle vakuumet om IS forlater området. Det rapporterer BBC-journalist Mark Lowen fra Gaziantep nær den syriske grensen.

– I Ankara er man bekymret for at kurderne kan skape et selvstyrt område nær grensen som kan fremme kurdisk løsrivelse inne i Tyrkia, sier Lowen.

President Recep Tayyip Erdogan har sagt at operasjonen er rettet mot både IS og kurdiske krigere.

Samtidig i Tyrkias hovedstad Ankara slår tyrkisk antiterrorpoliti til mot mistenkte IS-tilhengere.

Meldingene om offensiven kommer samme dag som den amerikanske visepresidenten Joe Biden besøker Tyrkia.

Opprørere klare

Tyrkiske styrker har siden mandag skutt med artilleri mot mål i Syria. Samtidig ble det meldt at rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere sto klare til å gå inn i Syria fra tyrkisk side for å drive IS ut av Jarablus.

MIDEAST-CRISIS/TURKEY-OPERATION

ADVARSEL: Et tyrkisk militært varselskilt ved den lukkede grensen til byen Karkamis i bakgrunnen. Byen grenser til den syriske byen Jarablus som IS kontrollerer.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Tirsdag kveld fikk alle innbyggerne i den tyrkiske småbyen Karkamis order om å forlate byen og områdene rundt, rett over grensa for Jarablus. Evakueringen skjer av sikkerhetsmessige årsaker etter flere rakettangrep, meldte tyrkiske medier.

Jarablus er den eneste gjenværende grensepasseringen som direkte knytter IS til veinettet i Tyrkia. Byen ligger bare 33 kilometer fra Manbij, den syriske byen som ble erobret fra IS av kurdisk milits tidligere i august.

SISTE NYTT

Siste nytt