SVT-profil politianmeldt for å ha utnyttet praktikant seksuelt

– Jeg får det ikke til å stemme, sier programlederen i Sveriges Television (SVT) til Expressen. Mannen fikk en formell advarsel fra SVT i 2012, da praktikanten hadde varslet om upassende tekstmeldinger.

SVERIGES TELEVISION

BLE VARSLET: Praktikanten, som senere skal ha innledet et forhold til SVT-profilen, varslet sjefene hans om uønsket seksuell oppmerksomhet fra mannen da de jobbet sammen i 2012. De to ble innkalt til et møte der programlederen fikk en advarsel. SVT skal nå vurdere om de burde håndtert situasjonen annerledes.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flere svenske mediehus har iverksatt interne granskinger etter anklager om seksuell trakassering og overgrep begått av deres ansatte.

Den kjente TV4-profilen Martin Timell er suspendert og programmene han medvirker i er tatt av luften. I tillegg er en leder i Aftonbladet politianmeldt og en toppleder i SVT har sagt opp som følge av anklager som har kommet i forbindelse med #MeToo-kampanjen den siste uken.

Fredag kveld ble også en SVT-programleder politianmeldt for å ha utnyttet en praktikant seksuelt. Den unge kvinnen, som hevder at mannen sendte henne upassende tekstmeldinger, varslet sjefen hans i 2012, skriver Expressen. De to ble innkalt til et møte, der mannen fikk en formell advarsel. Han skal ha sagt at meldingene var ment som en spøk, men beklaget overfor kvinnen.

De to innledet senere et forhold, men det skal ha vært «destruktivt», ifølge kvinnen. Om tekstmeldingene sier SVT-profilen at han gikk over en grense, og ber om unnskyldning, men politianmeldelsen stiller han seg uforstående til.

– Jeg får det ikke til å stemme. Jeg kjenner jo til fasiten her. Jeg er helt 100 prosent sikker på hva jeg har gjort og ikke gjort. Og nå blir noen som er totalt uskyldig anklaget, sier han i en uttalelse.

SVTs HR- og kommunikasjonsdirektør Sabina Rasiwala sier at de skal gå tilbake og se på håndteringen av saken i 2012 og vurdere om de burde gjort noe annerledes.

TV4

INTERN GRANSKING: TV4 er blant mediekanalene som nå foretar intern gransking i kjølvannet av #MeToo-kampanjen.

Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix

Anklages for voldtekt

Sveriges største avis Aftonbladet foretar nå en intern gransking av en bestemt medarbeider som beskyldes for voldtekt og seksuell trakassering.

Da #MeToo-kampanjen tok fyr mandag denne uken, ble mannens navn oppgitt i sosiale medier. Han skal nå ha valgt å ta en pause fra jobben.

Avisens publisher Sofia Olsson Olsén bekrefter granskingen og sier at voldtekten skal ha skjedd på en fest i 2006. Saken ble henlagt av politiet i 2012, og samme år fikk mediepersonligheten fortelle sin versjon i et intervju i avisen.

– Slike beskyldninger mot en av våre ansette er svært alvorlige og også skadelig for oss, sier Olsén til SVT.

Metoo

#METOO: Det var skuespiller Alyssa Milano som først brukte emneknaggen søndag denne uken, hvor hun oppfordret alle kvinner til å svare #MeToo hvis de hadde opplevd voldtekt, overgrep eller seksuell trakassering.

Foto: Skjermdump / Twitter

Flere kvinner i ung alder skal ha anklaget mannen i sosiale medier. De oppgir at de skal ha vært 14, 16, 19 og 21 år gamle da han trakasserte og forgrep seg på dem.

Olsén sier videre at det er for tidlig å si om mannen vil få fortsette i jobben, men at de har nulltoleranse for seksuell trakassering og overgrep. Alle påstandene mot mannen vil ifølge henne bli undersøkt.

Sluttet umiddelbart

Også en toppleder i SVT ble onsdag satt under intern etterforskning, skriver Dagens ETC.

Mannen skal ha klemt, kysset på og oppført seg upassende mot flere kvinnelige kollegaer.

Dette kom frem etter at SVT hadde samtaler med en rekke kvinnelige ansatte som anklager toppsjefen for seksuell trakassering.

Fredag politianmeldte kanalen topplederen, som valgte å si opp stillingen sin med umiddelbar virkning. De vil ikke gå ut med hvor grove de mistenkte handlingene er eller hvor mange kvinner som er involvert.

– Vi ser veldig alvorlig på saken og har derfor valgt å anmelde vedkommende umiddelbart. SVT tilbyr de utsatte støtte og vi er takknemlige for motet deres til å stå fram, sier kommunikasjonsdirektør Rasiwala, ifølge NTB.

Pressesjef Hanna Dowling sier #MeeToo-kampanjen har bidratt til å avsløre forholdene.

– Kampanjen viser at det foreligger et stort sosialt problem her. Dette kan vi ikke tilgi SVT for, sier hun til Dagens ETC.

Ville skape god stemning

Torsdag ble den populære TV4-profilen Martin Timell suspendert etter beskyldninger om seksuell trakassering, sjåvinisme, rasisme og homofobi.

I et intervju med den svenske avisen Expressen legger han seg flat og beklager sin egen oppførsel.

Martin Timell Äntligen hemma

PROFIL: Martin Timell er blant annet kjent fra det svenske oppussingsprogrammet «Äntligen hemma».

Foto: Pär Bäckstrand / TV4

– Jeg er sjokkert over at jeg har gjort så mange vondt. Jeg har bare villet ha det gøy, og har kanskje dratt noen vitser som har gått litt over grensen, men jeg har ikke skjønt at det har såret så mange, sier Timell.

TV4 har bestemt å fjerne alle programmer med Timell fra høstens sendeskjema. Også norske TV6, som har rettighetene til oppussingsprogrammet «Äntligen hemma» – «Endelig hjemme» på norsk – lar være å sende programmet der Timell er programleder.

SISTE NYTT

Siste nytt