Svensk TV-profil erkjenner seksuell trakassering

– Jeg har alltid trodd at det har vært fritt frem, sier TV4-programleder Martin Timell til Expressen. 59-åringen erkjenner at han har trakassert kvinnelige kollegaer.

Martin Timell Äntligen hemma

VIL BEKLAGE: – Jeg har en språkbruk som kanskje ville passet bedre på 1700-tallet, det har jeg forstått, sier programleder Martin Timell. Han vil kontakte alle som har opplevd ham som ubehagelig og beklage oppførselen sin.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4

Fredag ble det klart at svenske TV4 tar alle programmer med Martin Timell (59) av høstens sendeskjema. Beslutningen kom etter anklagene om seksuell trakassering, overgrep og sexistiske, homofobe og rasistiske kommentarer, som har kommet frem i forbindelse med #MeToo-kampanjen.

Også norske TV6, som har rettighetene til oppussingsprogrammet Äntligen hemmaEndelig hjemme på norsk – lar være å sende programmet der Timell er programleder.

TV4 har midlertidig suspendert Timell. TV-profilen, som de siste dagene har vært taus om anklagene, sier nå i et intervju med Expressen at han selv er «sjokkert» over at han har gjort så mye galt.

– Jeg har alltid gått inn for å underholde og dra vitser som iblant går over grensen. Jeg har ikke forstått at det har vært vondt for folk, sier Timell til avisen.

– Ikke tenkt på hvordan kvinner har oppfattet det

Han innrømmer at han har kommet med upassende sexistiske og homofobe vitser og kommentarer på innspilling av Endelig hjemme. Rasismeanklagen mener han derimot er grunnløs. Anklagen om seksuelt overgrep vil han ikke kommentere. At han skal ha tatt en kollega på rumpa i en frokostkø for 11 år siden, sier han at han ikke kan huske, men han tror kvinnen som har fortalt om hendelsen snakker sant.

– Hennes opplevelse av situasjonen stemmer, selv om jeg ikke husker det. Det er klart som faen at jeg ber om unnskyldning for det også. Jeg har gjort ting som jeg ikke har ment noe vondt med. Som ikke har vært ment som seksuell trakassering, sier Timell.

– Hva har du ment med det da, spør Expressens journalist.

– Alt fra flørting til fleiping, og jeg har ikke tenkt på hvordan kvinner har oppfattet det. Ikke ett sekund.

På spørsmål om hvorfor han har befølt en kvinne på rumpa uoppfordret, svarer han:

– Det høres kanskje rart ut, men jeg har gjort det som en morsom greie. Man kommer med en spøk eller sier noe i forbindelse med det. Tar man det ut av kontekst så er det klart det er for jævlig.

– Jeg har en uro i kroppen

Timell sier til Expressen at han vil ta kontakt med alle som har opplevd ham som ubehagelig eller trakasserende og beklage oppførselen sin. Han skal også gå i terapi med mål om å forandre seg, skriver avisen.

– Jeg har en uro i kroppen som ikke er så lett håndterlig. Når jeg kombinerer det med humørsvingninger og ikke har det godt, så blir det ikke så bra, sier han. Nå ønsker 59-åringen å bli «voksen».

– Jeg må slutte å si ting, jeg må prøve å bli voksen i språkbruken og i min relasjon til andre mennesker generelt og kvinner spesielt, sier Timell.

– Ettersom ingen har sagt noe til meg har jeg trodd at det har vært underholdende. Jeg har en språkbruk som kanskje ville passet bedre på 1700-tallet, det har jeg forstått, sier programlederen.

Til Aftonbladet sier Timell at han er lei for at han har såret mennesker.

– I mitt patetisk naive ønske om å underholde mennesker har jeg gått for langt. Da har jeg såret mennesker og det er jeg svært lei meg for.

Vil ikke kommentere anklage om blotting

I en e-post til den svenske avisen Metro skriver en kvinnelig programleder at Timell blottet seg for henne under en TV-galla for noen år siden.

– Det var en surrealistisk opplevelse, skriver kvinnen, ifølge avisen.

Videre forteller hun at det ikke falt henne inn å anmelde hendelsen, blant annet fordi hun tilhører en generasjon med et annet syn på hvordan slike ting skal håndteres.

Martin Timell ønsker ikke å kommentere anklagen om blotting, skriver Expressen.

SISTE NYTT

Siste meldinger