Normal

Svømte for livet over Middelhavet – nå svømmer hun blant verdens beste

Da Yusra Mardini kom til Ungarn som flyktning, sov hun på gulvet på togstasjoner og ble jaget av det ungarske politiet. To år senere er hun tilbake i Budapest for å delta i verdensmesterskapet i svømming.

Yusra Mardini svømmer

Jenta som kom som flyktning til Tyskland for to år siden, svømte på tirsdag inn til 47. plass i verdensmesterskapet i svømming i Ungarn.

Foto: Martin Bureau / AFP

Den strabasiøse reisen fra det krigsherjede hjemlandet Syria til Europa ligger fortsatt friskt i minnet hos den 19 år gamle jenta.

Nå har det gått to år siden hun kom til Ungarn som flyktning, hvor hun ble stanset i forsøket på å komme seg videre til Tyskland.

Flyktninger i Ungarn

Under den store migrantstrømmen til Ungarn i 2015, satte landets statsminister Victor Orban opp piggtråd-gjerder for å holde flyktningene og migrantene ute. Landet ble da kjent for å ha Europas strengeste innvandringspolitikk.

Foto: Petr David Josek / AP

– Ungarn var forferdelig, det var veldig hardt å være her. Det var alle flyktningers store frykt, sa hun til AP.

Sammen med tusenvis av andre flyktninger sov hun på togstasjoner og prøvde å gjemme seg for det ungarske politiet, som var svært aggressive mot de hjemløse menneskene. De ble frastjålet personlige eiendeler og togbillettene de skulle bruke på veien videre.

– Jeg hatet landet og jeg hatet menneskene.

Yusra Mardini

Nå holder den tidligere flyktningjenta taler for FNs høykommissær for flyktninger. Hun har blitt en ambassadør for å hjelpe flyktninger over hele verden.

Foto: Martial Trezzini / AP

Svømmer blant verdens beste

Det var da de endelig nådde Berlin at Mardini fikk en mulighet til å følge drømmene hun hadde lagt igjen i det krigsrammede hjemlandet: Å bli en svømmer i verdensklasse.

To år senere er 19-åringen tilbake i Ungarn, denne gangen som deltaker i verdensmesterskapet i svømming, der hun representerer verdens flyktninger.

– Treneren min ble redd da jeg sa jeg ville tilbake til Budapest igjen, men nå er det helt annerledes her, sier Mardini, som forteller at hun ser Ungarn med andre øyne når hun ikke er der som flyktning.

På tirsdag svømte hun inn til 47. plass under kvinnenes 200 meters butterfly, 18 sekunder bak vinneren Federica Pellegrini fra Italia.

Yusra Mardini under OL

For ett år siden deltok Yusra Mardini på svømmekonkurransene under Sommer-OL i Rio, som en del av mesterskapets aller første flyktning-lag.

Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters

Svømte for livet

Da Mardini tok den farefulle ferden fra Syria til Tyskland, måtte hun bruke svømmeferdighetene for å redde seg selv og 16 andre flyktninger. Gummibåten som fraktet dem over Middelhavet til den greske øya Lesvos, fikk motorproblemer og stoppet midt på havet.

– Søsteren min Sara hoppet i vannet først, så hoppet jeg etter henne. Sammen med to menn hadde vi en hånd på hver side av båten mens vi prøvde å svømme og sparke oss inn til kysten.

Yusra Mardini

Yusra Mardini sier til BBC at hun er glad for å være i tilbake i Budapest for å konkurrere, til tross for hvordan hun ble behandlet sist gang hun ankom landet som flyktning.

Foto: Martin Bureau / AFP

Nå som den dramatiske ferden er lagt bak henne er målet til den tidligere flyktningjenta å få en medalje under mesterskapet i Tokyo i 2020, og én dag kunne representere Syria i mesterskap, sier hun i et intervju med BBC.

– Men jeg kommer aldri til å glemme hva Tyskland gjorde for meg, så jeg håper at jeg vil kunne representere begge land på en god måte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt