Svenskekongen krever svar om Sara Danius avgang

Kong Carl Gustav er opprørt etter påstanden om at han var involvert i sekretærens avgang. Nå vil svenskekongen ha alle fakta på bordet.

KUNG CARL GUSTAF AKADEMIEN WEB_INRIKES

– Kongen har ikke vært delaktig i Sara Danius sin avgang, sier kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medlem i Svenska Akademien, Anders Olsson, påstår at kong Carl Gustav hadde en rolle i at akademiets sekretær Sara Danius gikk av torsdag. Nå sitter Olsson i møte med kongen.

– Kongen har ikke vært delaktig i Sara Danius sin avgang. Det stemmer ikke i det hele tatt, sier Margareta Thorgren, kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet til Expressen.

Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius gikk av torsdag og forlater institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Også Katarina Frostenson, som har vært en del av stridens kjerne, forlater akademiet. Dermed er det full krise i institusjonen som nå ikke har nok møtende medlemmer til å velge en vinner til den prestisjefylte litteraturprisen.

En opprørt konge

Tirsdag traff kongen medlem Anders Olsson i Svenska Akademien for å komme til bunns i krisen.

Olsson sa til P1 Morgon i Sveriges Radio at det var dette møtet som var grunnen til Danius sin avgang.

SVENSKA AKADEMIEN

Medlem i det Svenska Akademien Anders Olsson påstår at kong Carl Gustav hadde en rolle i at akademiets sekretær Sara Danius gikk av torsdag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den timelange samtalen med kongen ledet fram til dette. Vi delte den samme oppfatningen, sa han.

Ifølge Expressen sitter Olsson nå i et møte med en opprørt konge for å forklare uttalelsen. Hoffet bekrefter i formiddag at et møte pågår.

– Ja, kongen har nå et informasjonsmøte. Han vil etter gårsdagens to avganger ha alle fakta på bordet, sier Margareta Thorgren.

Hun benekter at kongen hadde noe med Danius sin avgang å gjøre.

– Kongen blander seg ikke inn i akademiets interne konflikter. Han har hatt to informasjonsmøter denne uken for å oppdatere seg på situasjonen, sier hun.

Krisen i Akademien oppstod etter at ektemannen til akademimedlemmet Katarina Frostenson, en kjent kulturpersonlighet, ble anklaget for seksuell trakassering av en rekke kvinner og for ha lekket navn på prisvinnende forfattere før offentliggjøring, inkludert nobelprisen.

Den eksterne granskingen som Sara Danius iverksatte av forholdene, viste også uheldige økonomiske bånd mellom Svenska Akademien og en kulturscene som Frostenson og ektemannen eide og drev. Dermed kom kravet om at Frostenson burde ekskluderes fra Akademien, noe som har ført til full splittelse blant akademimedlemmene.

Nobelkrise

Den ærverdige organisasjonen trenger 18 medlemmer for å dele ut Nobels litteraturpris.

Etter gårsdagens avganger er det kun elleve igjen, noe som betyr at forsamlingen ikke kan velge inn nye medlemmer, ei heller stemme over hvem som skal få Nobels Litteraturpris for 2018.

Danius vil ikke fortelle om hun går av som følge av en avstemning.

SWEDEN-NOBEL-ACADEMY-ASSAULT

Sara Danius sier at det er Akademiens vilje at hun trekker seg.

Foto: JONAS EKSTROMER / AFP

– Jeg kan ikke gå inn på det, det er taushetsbelagt. Det er Akademiens vilje, og jeg retter meg etter den viljen, sier hun.

Det er fortsatt uklart hva som vil skje med utdelingen av litteraturprisen i år. Statsminister Stefan Löfven har også kommet på banen og minnet om hvor betydningsfull Nobels litteraturpris er og bedt institusjonen om å rydde opp.

SISTE NYTT

Siste nytt