Hopp til innhold

Krise i Svenska Akademien

Konflikten i Svenska Akademien har utviklet seg til den største krisen i organisasjonens historie.

AV2W9791 The King's dinner for the Nobel Laureates

Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien står på spill etter #metoo-anklagene mot hennes mann Jean-Claude Arnault.

Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / Aftonbladet

I november startet granskingen av den fransk-svenske fotografen og teaterregissøren Jean-Claude Arnault. Han er anklaget for seksuelt overgrep og trakassering av flere av akademiets medlemmer, koner og døtre ifølge Dagens Nyheter.

Arnault er selv ikke medlem av akademiet, men organisasjonen besluttet å bryte alle bånd med ham. Spørsmålet er hva som skjer med hans kone, lyriker Katarina Frostenson, som er medlem av Svenska Akademien.

– Hun har ikke villet trekke seg, så spørsmålet er om hun skal ut mot sin vilje, sier kultursjef i Svenska Dagbladet Lisa Irenius i Politisk kvarter.

SWEDEN-NOBEL-PRIZE-LITERATURE

Peter Englund har vært medlem av Svenska Akademien fra 2002. Forrige fredag forlot han sitt arbeid i organisasjonen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Tidligere i år skulle akademiet ta stilling til om hans kone, lyriker Katarina Frostenson, skulle få fortsette. Avstemningen endte med et «ja», men forfatterne Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren skal ha stemt for at hun skulle forlate Akademien. De tre forfatterne forlot organisasjonen forrige fredag.

– Akademiets legitimitet bygger på hederligheten til medlemmene, og man kan ikke se nå hvordan organisasjonen skal beholde den samme troverdigheten, sier Irenius.

– Spørsmålet er hvordan det skal løses

Krisen i Svenska Akademiet har ført til en mediestorm i Sverige, og flere frykter at dette kan bli slutten på blant annet Nobels litteraturpris, som organisasjonen deler ut.

– Nå er det bare 13 medlemmer som møter i Akademiet, og reglene krever at der tolv medlemmer til stede på møter. Situasjonen kan eskalere, og flere kan komme til å trekke seg på bakgrunn av dette, sier Irenius til NRK.

Jean-Claude Arnault er også beskyldt for å ha lekket navn på nobelprisvinnere i litteratur før de har blitt offentliggjort, blant annet Bob Dylan. Det spekuleres i om hans kone har vært involvert i lekkasjene.

– Spørsmålet er hvordan denne krisen skal løses. Majoriteten av Akademiet stemte for at Frostenson skal bli værende, men om de har tatt andre hensyn som de har satt foran Akademiets heder og ære er usikkert, sier Irenius.

Bob Dylan på scenen

Jean-Claude Arnault skal ha lekket at Bob Dylan skulle vinne nobels litteraturpris i 2016.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Full krig

I en debattartikkel i Expressen kaller litteraturviter og medlem av Svenska Akademien Horace Engdahl avhopperne for «en gjeng tapere».

– Det finnes ingen i heder igjen i den kroppen, svarer Kjell Espmark i Aftonbladet.

Kong Carl Gustaf, som er beskytter for Svenska Akademien, har nå også uttalt seg om saken.

Svenske kong Carl Gustaf kommenterer krisen Svenska Akademien

– Det er en veldig, veldig trist utvikling, sier kongen, og røper at han følger med på hva som skjer i komiteen.

– Alle problemer er til for å løses. Gi det bare litt tid, sier kongen til Expressen.

SWEDEN-LITERATURE-ASSAULT-WOMAN

Sara Danius sier at hun kommer til å fortsette som sekretær så lenge hun orker.

Foto: VILHELM STOKSTAD / AFP

Svenska Akademiens sekretær Sara Danius, har vært i hardt vær den siste tiden, og var i møte med kongen i halvannen time søndag ettermiddag. Nå spekuleres det om hun kommer til å trekke seg fra ledervervet.

– Jeg kommer til å fortsette så lenge jeg orker, men jeg mener at vårt oppdrag er viktigere enn uenigheter i akademiet, sier Danius til Svenska Dagbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt