Hopp til innhold

To forlater Svenska Akademien og skaper nobelkrise

Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius går av og forlater institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Også Katarina Frostenson, som har vært en av stridens kjerner, forlater den ærverdige forsamlingen. Dermed er det full krise for litteraturprisen.

Sara Danius og Sara Stridsberg

FORLATER AKADEMIET: Svenska Akademien faste sekretær Sara Danius forlater torsdagens krisemøte, etter å ha kunngjort at hun trekker seg både som medlem av Akademien og som dens faste sekretær. T.h. forfatteren Sara Stridsberg som sier hun gråt under møtet.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Sara Danius opplyste selv til et stort presseoppbud, etter det som ble betegnet som nok et krisemøte, at hun trekker serg, både som Akademiens faste sekretær og som ordinært medlem.

Danius ble valgt inn i Svenska Akademien i 2013, på det som kalles stol nr. 7, og ble utnevnt til den ærverdige institusjonens faste sekretær i 2015.

Svenska Akademien ble grunnlagt i 1786 og er regnet som en av Sveriges viktigste kulturinstitusjoner. De 18 medlemmene (De Aderton) velger hvert år ut hvem som skal tildeles Nobels litteraturpris.

Danius vil ikke fortelle om hun går av etter en avstemning.

– Jeg kan ikke gå inn på det, det er taushetsbelagt. Det er Akademiens vilje, og jeg retter meg etter den viljen, sa hun.

– Jeg hadde gjerne villet fortsette, men det finnes andre ting å gjøre her i livet, føyde hun til før hun utbrøt:

– Det føles ganske bra!

Maktkamp etter #metoo

Også Katarina Frostenson forlater Svenska Akademien. Det ble kunngjort få minutter etter nyheten om Danius sin avgang.

– Katarina Frostenson har meddelt at hun har bestemt seg for å forlate sin plass i et håp om at Svenska Akademien skal overleve som institusjon, opplyste institusjonens direktør Anders Olsson etter krisemøtet.

Lyrikeren og oversetteren, som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2016, er gift med kulturpersonligheten Jean-Claude Arnault, en kjent fotograf og teaterregissør.

AV2W9791 The King's dinner for the Nobel Laureates

Ekteparet Katarina Frostenson og Jean-Claude Arnault som har utløst krisen i Svenska Akademien.

Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / Aftonbladet

Arnault er anklaget for seksuelle overgrep og trakassering av flere av akademiets medlemmer, koner og døtre i tillegg til rekke skuespillere som har vært knyttet til kulturscenen Forum, som han har drevet.

Forum har gjennom årene mottatt betydelig økonomisk støtte, også fra Svenska Akademien, der altså hans egen ektefelle har vært medlem.

Jean-Claude Arnault er også beskyldt for i mange år å ha lekket navn på nobelprisvinnere i litteratur før de har blitt offentliggjort. Det har blitt spekulert i om hans kone har vært involvert i lekkasjene, og om ekteparet har beriket seg på dem.

Tidligere ledelser skal ha kjent til anklagene mot Arnault, uten å ta affære.

Da Sara Danius fikk sakskomplekset på sitt bord i forbindelse med #metoo-bølgen som skyllet over Sverige, tok hun til manges overraskelse intiativet til en ekstern gransking.

Granskingen i regi av en uavhengig advokat endte med rådet om at Svenska Akademien burde bryte alle bånd til Arnault samt at enkelte forhold burde politianmeldes. Det kom også frem at hans kone var deleier i Forum, som hun altså som akademimedlem var med og bevilget penger til.

Deretter kom diskusjonen og kravet om at Katarina Frostenson måtte forlate stol nr. 18 ved Akademiens bord, som hun ble valgt inn til i 1992.

Flere ut av rekken går

Peter Englund

MED I KRANGELEN: Peter Englund var leder for Svenska Akademien i seks år, og den som kunngjorde hvem som skulle tildeles Nobels litteraturpris. Her fra kunngjøringen i 2014.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
Horace Engdahl

HUDFLETTET SINE FORGJENGERE: Horace Engdahl stod også foran den berømte døren i mange år, som leder av Akademien fra 1999 til 2009. Han har langet ut mot sine etterfølgere.

Foto: Mats Andersson / AFP

Selv nektet Frostenson å trekke seg, og en avstemning blant de øvrige medlemmene endte med et flertall som støttet henne.

Åtte forsvarte Frostensons plass, mens seks mente hun burde ekskluderes.

Blant de seks var Clas Østergren, Peter Englund og Kjell Espmark, som etter avstemningen trakk seg i protest.

Peter Englund var Akademiens leder fra 2009 til 2015. Han ble altså etterfulgt av Danius, som har hatt hans støtte i denne saken.

Englunds protest fikk så hans forgjenger, Horace Engdahl, til å forfatte et innlegg i Expressen hvor han kalte mindretallet på seks «en klikk dårlige tapere». Selv tilhørte Engdahl flertallet, som ville la Frostenson bli.

Han mente også at «Sara Danius er den dårligste lederen av Akademiet siden 1786».

Kjell Espmark svarte på vegne av trioen og Danius: «Det finnes ingen heder igjen i den kroppen», uttalte han til Aftonbladet.

Dermed ble institusjonens tre siste ledere involvert i en skittentøysvask det svenske kulturlivet sjelden har sett maken til.

Kompromiss om avganger

– Vi ble tvunget til å inngå et kompromiss, ta et skritt tilbake. De som tidligere har forsvart Katarina Frostenson, tok et skritt tilbake, og Katarina gikk med på å avstå fra sine oppgaver innen Akademien. Deretter var det en tillitskrise som vi også forsøkte å løse ved at Sara Danius nå går av, sa direktør Anders Olsson om dagens møte som han betegner som «vanskelig».

Det er en viss forvirring om Danius - i likhet med Østergren, Englund og Espmark – kan trekke seg fra sine plasser i Akademien, som de er utnevnt for på livstid.

– Dealen i Akademien var at Katarina Frostenson forlater arbeidet i Akademien, ikke sin plass, hvis Sara Danius trekker seg som fast sekretær, skrev forfatteren Sara Stridsberg i en sms til Dagens Nyheter. Hun la til at hun gråt under møtet.

Stridsberg har støttet Danius. Det samme har språkforskeren Göran Malmqvist gjort. Han mener Danius ikke bør forlate sin plass i Akademien, selv om hun slutter som leder.

– Det skal vi bli to om. Vi forsøker å overtale henne, sa han til pressen etter møtet.

SVT FORKLARER: Se hva krisen i Svenske Akademien handler om.

Kan ikke dele ut litteraturprisen p.t.

Ett av de alvorlige aspektene, er at utdelingen av Nobels litteraturpris kan være truet.

Statuttene krever nemlig at 12 av 18 medlemmer må være til stede på møter for at vedtak skal være gyldige, også vedtaket om hvem som skal tildeles den velkjente litteraturprisen.

Før krisen var det to medlemmer som ikke møtte ved akademibordet. Kerstin Ekman har holdt seg unna siden 1989, mens Lotta Lotass har vært fraværende siden 2015, ifølge SVT.

Etter at Englund, Espmark og Østergren trakk seg i forrige uke, var antallet nede i 13. Og med Danius og Frostenson sine avganger, er man 1 under det kritiske tallet på 12, og Akademien er dermed ikke vedtaksdyktig.

Kong Carl Gustav og Kazuo Ishiguro, vinner av Nobels litteraturpris i 2017

Kong Carl Gustav deler ut nobelmedaljen som beviset på at japanske Kazuo Ishiguro ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2017. Nå er det trolig kongen som må redde både Svenska Akademien og litteraturprisen.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Svenskekongen involvert

Kong Carl Gustaf er Svenska Akademiens høye beskytter. Tidligere denne uken kommenterte han krisen ved å si «at vi har havnet i en vanskelig situasjon» og bad medlemmene sette institusjonens interesser foran sine egne.

I kveld bekreftet det svenske hoffet at kongen er orientert om utfallet av kveldens møte, og at det nå arbeides med å endre statuttene. En løsning kan være at det blir mulig å trekke seg fra sin plass i Akademien, for deretter bli erstattet.

Også statsminister Stefan Löfven har vært inne i saken og minnet om hvor betydningsfull Nobels litteraturpris er for saken og at institusjonen må rydde opp.

SISTE NYTT

Siste nytt