Hopp til innhold

Svenske likhunder markerte 1000 meter unna Kim Wall

København (NRK): – Det er ingen som hadde trodd at duftspor fra likdeler kunne drive så langt, sier sjefetterforsker Jens Møller Jensen i Københavns politi.

DANMARK UBÅT WEB_INRIKES

HUNDESØK: To svenske likhunder, deriblant en schæfer, har søkt utenfor København de siste to månedene etter Kim Wall.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

De svenske hundene er i stand til å markere på duftspor, selv når det dreier seg om fra lik eller likdeler som ligger under vann.

Duftsporene førte fredag politiet til hodet av et lik som, ved hjelp tenner og tannjournal, i natt ble identifisert til å være Kim Wall. Også hennes to bein er funnet. Delene ble funnet i plastposer med metallrør. Det ble også funnet en plastpose med tøy og en kniv.

– Det er ikke tegn på fraktur på kraniet og det er heller ikke tegn på stump vold mot hodet, sier Jens Møller Jensen, visepolitiinspektør og etterforskningsleder i Københavns politi.

Peter Madsen har tidligere forklart at han så et åpent kraniebrudd på Kim Wall etter en ulykke der Madsen skled på ubåten og glapp en jernluke på 70 kilo. Han har innrømmet å ha skjendet liket ved å ha dumpet det på sjøen, men han nekter å ha partert liket selv om politiet mener skadene ikke kan komme fra en propell eller et annet menneske.

Funnet av kraniet – uten fraktur – er derfor viktig for politiet.

– Umiddelbart har det ikke gjort vår sak dårligere, sier Møller Jensen, som tidligere i uken fikk retten med på å fengsle Madsen i fire nye uker, siktet for forsettlig drap.

Forsvarer avventer tiltale

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, ønsker ikke å kommentere hvilken betydning funnene har for saken:

– Jeg er orientert om funnet, men jeg har ikke ennå mottatt materiale, dokumenter eller annet. Vi har et rettssamfunn, og saken og eventuelle beviser skal undersøkes av en rett når den tid kommer, hvis det reises tiltale, skriver forsvareren i en tekstmelding til NRK.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, Peter Madsen.

FORSVARER: Betina Hald Engmark.

Foto: Scanpix Danmark Mads Joakim Rimer Rasmussen, Sca Mads Joakim Rimer Rasmussen / NTB scanpix

Politiet har en radar-rute som markerer hvor ubåten Nautilus har seilet, og når båten har vært over og under vann.

45 viktige minutter

Etter at den svenske journalisten ble med ubåt-Madsen for å lage en reportasje 11. august, har Nautilus dykket ned i Køge Bugt, syd for København sentrum, fra klokken 04.40 til 08.45 om natten. I 45 minutter var båten under vann og politiet mener at Peter Madsen parterte Kim Wall i dette tidsrommet.

Det var i søk rundt dette området at likhundene markerte – og dykkere senere fant Walls bein og hode i går. Det er to svenske likhunder, en labrador og en schæfer som har vært i området, og i går ble siste del av området gjennomsøkt.

Peter Madsen og Kim Wall på Nautilus

AUGUST: Kim Wall og Peter Madsen avbildet på Nautilus, før den svenske journalisten forsvant og ti dager senere ble funnet død.

Foto: RITZAU FOTO

Søket foregår ved at hundene står forut på båten og lukter.

Det var 21 august dansk politi fant et kvinnelik som manglet hode, armer og bein i sjøen utenfor København. Dette funnet viste seg å være den savnede svenske journalisten Kim Wall.

Politiet sier at de vil fortsette søket for å finne aller spor.

– Vi er selvfølgelig interessert i å finne armene. Det har med etterforskningen å gjøre, men selvfølgelig også av hensyn til det etiske, slik at pårørende kan begrave et helt menneske, sier Møller Jensen.

SISTE NYTT

Siste nytt