NRK Meny
Normal

NFL-stjernen klubbløs etter raseskille-protest

Til og med Det hvite hus kastet seg inn i debatten da NFL-spilleren Colin Kaepernick nektet å reise seg for det amerikanske flagget i fjor. Nå står han uten klubb.

Colin Kaepernick

PROTEST: Slik stod Colin Kaepernick (i midten) under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen gjennom hele forrige sesong.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

– Det blir ikke lett å signere ham. Det blir ikke lett for en organisasjon å si at de skal satse mye penger på Kaepernick, sier Viasats NFL-ekspert Arnstein Friling til NRK.

Colin Kaepernick er et relativt ubeskrevet blad i Norge, men quarterbacken på San Francisco 49ers ble plutselig omtalt i norsk presse i august i fjor.

Og det er da denne historien starter.

26. august, 2016 nekter nemlig Kaepernick å reise seg for å hilse det amerikanske flagget under nasjonalsangen.

Folk er rasende.

NFL-spilleren opplever å bli drapstruet og daværende presidentkandidat Donald Trump og president Barack Obama kaster seg inn i den opphetede debatten.

– Kaepernick har vært blant de mest kjente spillerne de siste årene, og når han gjør noe sånt er det åpenbart at det vil slå tungt ut, sier Friling.

Colin Kaepernick

Kaepernick fikk følge av flere andre spillere utover i sesongen.

Foto: THEARON W. HENDERSON / AFP

Liten interesse fra andre

Handlingen er en protest mot rasediskriminering og flere tilfeller av politivold mot svarte i USA den siste tiden.

– Når det har blitt en merkbar endring og jeg føler at flagget representerer det jeg føler at det skal representere, da skal jeg stå, sier Kaepernick.

En innbitt spiller fortsetter sin aksjon ut sesongen.

Men etter en turbulent og sportslig svak sesong, der det utenomsportslige fikk mye fokus, står Kaepernick uten ny avtale med 49ers i mars.

Ingen av partene er fornøyde med hverandre og spilleren bryter med klubben for å bli «free agent», det vil si en spiller på det åpne markedet.

Foreløpig er ikke interessen fra andre NFL-klubber veldig stor, til flere av hans tidligere lagkameraters overraskelse.

Innflytelsesrik

Selv om forrige sesong var skuffende for spilleren, er Friling overbevist om at Kaepernicks aksjon gjorde det enklere for klubben å la ham gå.

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick kom med på listen over de 100 mest innflytelsesrike personene i oversikten til Time Magazine.

Foto: Ben Gabbe / AFP

Han tror også den vil gjøre det vanskeligere for ham i jakten på en ny klubb.

– Lagene er jo eid av individuelle personer og grupper, og flere av disse har nok politiske syn som går på tvers av det Kaepernick har frontet. Det er nok ganske mange av disse eierne som allerede har strøket ham av listen.

Spørsmålet er om Kaepernick ser for seg en ny rolle som filantrop.

Penger har han nemlig nok av, og da Time Magazine offentliggjorde listen over de 100 mest innflytelsesrike personene, er Colin Kaepernick representert på listen.

NFL-spilleren har også donert en million dollar til ulike tiltak i lokalsamfunn.

– Han har aldri vært en fyr som har vært opptatt av å stå i sentrum, men her ville han si noe om en sak han brydde seg om. Den saken kom nok litt i bakgrunnen, for i fotballmiljøet ble det nok mer snakk om mangel på respekt, mener NFL-eksperten.

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick var quarterback for San Francisco 49ers frem til mars i år.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

Siste nytt

 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP
 • Neymar hinket av trening

  Flere melder på Twitter at den brasilianske stjernen Neymar måtte avbryte dagens trening og forlot banen haltende. Neymar rakk akkurat å bli skadefri til VM etter et brudd i foten i mars.

  Neymar
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Skadsdammen ferdig i Storhamar

  Eirik Skadsdammen (37) får ikke ny kontrakt i Storhamar, og er ferdig etter 19 sesonger i klubben. Han står med over 700 kamper, og kronet karrieren med NM-gull i april.

  – Det var en veldig tøff beslutning, sier trener Fredrik Söderström.

  Eirik Skadsdammen
  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Tidenes fotball-VM