Hopp til innhold

Suu Kyi tar selvkritikk etter rohingya-krisen

Myanmars leder og tidligere nobelprisvinner Aung San Suu Kyi kommer med en sjelden innrømmelse. Hun sier at militærets framgangsmåte overfor rohingyaene kunne vært håndtert bedre.

 Suu Kyi

Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi sier at hennes regjering kunne håndtert krisen i landet bedre. Hun deltar på en konferanse i regi av World Economic Forum i Vietnam.

Foto: Kham / Reuters

Mange har savnet en mer ydmyk leder for regjeringen i Myanmar etter at 700.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh for et år siden.

De rømte fra en brutal militæraksjon rettet mot dem.

Nå har den tidligere nobelprisvinneren endelig kommet med en form for innrømmelse.

– Det er selvfølgelig måter, i etterpåklokskapens lys, situasjonen kunne vært håndtert bedre, sa Suu Kyi i en tale under Verdens økonomiske forum i Hanoi torsdag.

rohingya flukt

På et år har 700.000 mennesker flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh. De tilhører den muslimske minoriteten rohingya. Bildet er fra flukten i fjor høst, 16. oktober.

Foto: Munir Uz Zaman / AFP

Som en del av militæraksjonen i delstaten Rakhine anklages hæren for massevoldtekt, massedrap, og for å ha satt fyr på hele rohingya-landsbyer under den brutale aksjonen.

«Folkemord»

FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten på grunn av håndteringen av rohingyaene.

Myanmars ledelse har avvist anklagene og hevder regjeringsstyrkene har svart på angrep fra militante rohingyaer.

Leger Uten Grenser (MSF) har anslått at minst 6.700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned.

Human Rights Watch (HRW) hevder at hele rohingya-landsbyer er brent ned og jevnet med jorden.

En gruppe med granskere fra FN mener at sjefen for hæren, Min Aung Hlaing, og flere andre generaler bør straffeforfølges for anklager om folkemord, skriver Reuters.

Aung San Suu Kyi, Min Aung Hlaing

Sjefen for hæren, general Min Aung Hlaing, kan bli tiltalt for folkemord i Den internasjonale straffedomstolen. Her er han sammen med landets politiske leder Aung San Suu Kyi, bildet er fra 6. mai 2016.

Foto: Aung Shine Oo / AP

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har sagt at domstolen har rett til å åpne en rettsprosess selv om Myanmar ikke er medlem av domstolen.

Støtter dom mot journalister

NTB skriver at den myanmarske lederen også brøt stillheten om de to Reuters-journalistene som nylig ble dømt til sju års fengsel for å være i besittelse av hemmeligstemplede dokumenter med statshemmeligheter.

– De ble ikke fengslet fordi de var journalister, men fordi retten har bestemt at de brøt loven, sa hun i sin første direkte uttalelse om saken.

Reuters journalists Wa Lone and Kyaw Soe Oo

Journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo er dømt til sju års fengsel i Myanmar. De jobber for nyhetsbyrået Reuters og var i ferd med å avdekke grove overgrep mot rohingyaene da de ble arrestert.

Foto: Antoni Slodkowski / Reuters

Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingyaminoriteten da de ble pågrepet i desember i fjor.

EU, USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper har fordømt dommen, og krever i likhet med FN at journalistene slippes fri.

Videre i talen utfordret Suu Kyi kritikerne til å vise til hvilket grunnlag de har for å mene at de to er utsatt for justismord.

– Saken ble holdt for åpne dører. Jeg tror ikke noen har tatt seg bryet med å lese dommerens oppsummering, sa den tidligere nobelprisvinneren.

SISTE NYTT

Siste nytt