NRK Meny
Normal

Sudan ber FN om å pakke sine saker og stikke

Alvorlige anklager om massevoldtekt og angrep på flyktninger har forverret forholdet mellom Sudan og FN-styrkene i Darfur. Nå sier Sudans president at styrken må forlate landet.

SUDAN-DARFUR-IDP-CONFLICT

På vei bort? Forholdet mellom sudanske myndigheter og UNAMID-styrken har blitt stadig dårligere i det siste. Nå vil president al-Bashir haden kombinerte FN/AU-styrken ut av landet.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

SUDAN-DARFUR-UNREST-UN

Det er her i Tabit at 200 kvinner og jenter skal ha blitt voldtatt. Bildet er tatt av en fotograf som var med på en pressetur arrangert av sudanske myndigheter.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp
SUDAN-DARFUR-UNREST-UN

Omar al-Bashir er, mildt sagt, en omstridt mann i Darfur. I dag holdt han en pressekonferanse, der han tok til orde for å kaste FN-styrken UNAMID ut av Darfur.

Foto: - / Afp

– FNs fredsbevarende styrke i Darfur er blitt en sikkerhetsbyrde og må forlate landet, sier Sudans president Omar al-Bashir.

Etter flere voldelige hendelser i Darfur de siste ukene, og en påstått massevoldtekt av 200 kvinner, utført av sudanske soldater i Darfur, har Omar al-Bashir bestemt seg. Han er lei av FN/AU-styrken UNAMID, som han mener er en byrde.

– UNAMID-soldatene har blitt mer en sikkerhetsbyrde for oss enn en støtte, og de er ikke i stand til å forsvare seg selv. Styrkene har blitt til en beskyttelse av opprørerne, og ikke folket, sa Bashir på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Beskyldte UNAMID for voldtektsrykter

Nå har Sudans utenriksdepartement har fått ordre om å starte en dialog med FN om en «exit-strategi» i Darfur.

Sudanske myndigheter kunngjorde sist uke at de har stengt UNAMIDs menneskerettskontor i Khartoum i kjølvannet av at sudanske styrker ble anklaget for massevoldtekt i landsbyen Tabit i Darfur.

Allerede før Sudan stengte UNAMID sitt kontor, så hadde fredsstyrken blitt bedt om å forberede en plan for å forlate landet. I dag kom president Bashir selv på banen.

Bashir sa på en pressekonferanse i Khartoum i dag at beskyldningene om massevoldtekt hadde oppstått fordi noen ville legge press på Sudans regjering. Forrige uke sa Sudans utenriksdepartement at det var UNAMID selv som hadde kommet med beskyldningene. Denne beskyldningen kom ikke Bashir med i dag.

Konflikt siden 2003

UNAMID bekrefter at styrken er blitt bedt om å forberede seg på å forlate Sudan og varsler å komme med en kartlegging av situasjonen innen midten av februar neste høst. Tidligere i høst fikk fredsstyrken kritikk fra FN for å underrapportere kriminalitet i regionen.

Konflikten i Darfur brøt ut i 2003, da lokale stammer gjorde opprør mot Sudans arabisk-dominerte regjering. FN-styrken UNAMID ble utplassert i Darfur i 2007 for å beskytte sivile og sikre humanitær hjelp til folket.

Sudan er blitt beskyldt for å gjennomføre angrep mot folket i Darfur, og president Bashir er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen ICC, mistenkt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur. Landet har måttet svare for en lang rekke beskyldninger om overgrep og menneskerettighetsbrudd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt