NRK Meny
Normal

Strategien som skal strupe IS

Den internasjonale koalisjonen tar tilbake IS-kontrollerte områder, og utenriksminister Børge Brende øker Norges bistand til Irak.

IS-tilhengere feirer med flagg på en stridsvogn i Raqqa i Syria

Under giverlandskonferansen i dag øker utenriksminister Børge Brende (H) bistanden til Irak med 50 millioner kroner, til totalt 325 millioner.

Foto: STRINGER / Reuters

Koalisjonen mot terrorgruppen IS kan feire fremgang i kampen mot terrorgruppen, når de møtes for å diskutere videre strategi i Washington.

– Vi har ikke noe valg. ISIL må bekjempes. Vi har tatt tilbake viktige landområder i Irak og Syria, men terrorgruppen har fortsatt mye makt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal han møte ministere fra 60 land om terrorgruppen IS. Bakteppet for møtet er, ifølge Utenriksdepartementet: «forsiktig optimisme knyttet til den militære kampen mot ISIL».

Vi kan ikke stå å se på at en terrororganisasjon som ISIL få rotfeste i et så stort område. Det vil vi isåfall betale en veldig veldig høy pris for

Børge Brende, utenriksminister

Irak får 325 millioner

Koalisjonen har tatt tilbake 40 prosent territorium fra IS-kontrollerte områder i Irak, og 20 prosent i Syria. Men det er ikke nok, sier utenriksministeren.

– Når vi tar tilbake ISIL-kontrollerte områder, må vi stå klare med betydelig humanitær støtte. Dette er folk som har vært utsatt for ISILs overgrep, sier Brende.

I dag skal han øke bistanden til Irak med 50 millioner kroner, til totalt 325 millioner, under giverkonferansen til Irak. Det skal blant annet gå til gjenoppbygningen av ødelagte skoler, stabiliseringstiltak, rent vann og mat til befolkningen i Irak.

IS utbredelse i Syria og Irak

I dag kontrollerer terrorgruppen IS områdene fra Raqqa i Syria til Mosul i Irak. Kartet markerer hva de hadde erobret i Syria og Irak, sommeren 2014.

Foto: NRK

Strategimøte med koalisjonen

Budskapet hans til koalisjon er klart.

– Kampen mot ISIL er et ansvar vi har, et ansvar denne generasjonen har, sier han til NRK. Brende har flere planer for IS fremover.

Utenriksminister Børge Brende
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi må strupe ISIL økonomisk slik at det blir vanskelige å initiere terrorangrep, vi må stoppe flommen av fremmedkrigere, ikke bare begrense den, og vi må gjøre det vanskelig for ISIL å eksportere olje, sier Brende.

Den USA-ledede koalisjonen skal de neste dagene også diskutere utveksling av etterretningsinformasjon, samt hvordan de skal bli bedre på å bygge kapasiteter i den irakiske hæren, preshemaergaen, og etter hvert hos syriske moderate grupper som kan bekjempe IS.

På spørsmål om hva utenriksministeren liker minst med IS svarer han slik:

– Det er en terrororganisasjon vi ikke har sett maken til. De overgrepene de gjør mot sivilbefolkningen i de områdene de kontrollerer er bestialske. De beskatter menneskene som bor på områdene deres, og bruker pengene til å lansere terrorangrep rundt i verden.

Irakiske borgere sørger etter bombing under fredagsbønn

Irakiske borgere sørger etter bombing under fredagsbønn. De får bare en tredjedel av den humanitære støtten de trenger, ifølge Utenriksdepartementet.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt