Hopp til innhold

Norge vil sende soldater til Syria

Stortinget har sagt ja til at norske spesialstyrker kan sendes til Syria i kampen mot terrorgruppa IS. SV frykter Norge kan ende opp med å trene framtidige terrorister.

Marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK)

SPESIALSOLDATER: Rundt 60 norske soldater utgjør styrken som kan bli sendt til krigsherjede Syria.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Til tross for at den omstridte avgjørelsen ikke skulle diskuteres før til høsten, ble den tatt på et lukket møte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité onsdag formiddag, skriver VG.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide

FORSVARSMINISTER: Ine Eriksen Søreide mener at det har vært større fremgang enn forventet i kampen mot IS, og at norske soldater nå kan bidra på syrisk territorium.

Foto: Ole Martin Wold, Wold, Ole Martin / NTB scanpix

– Det er de lokale grupperingene som skal stå for kampen mot ISIL, men Norge og andre land bidrar med støtte, trening og rådgivning. Vi skal bygge kapasitet og sørge for at ISIL kan bekjempes, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

Beslutningen er tatt allerede nå fordi det ifølge forsvarsministeren har vært større framgang i kampen mot IS enn de kunne forutse.

– Den fasen der oppdraget går over til også å rådgi, trene og gi støtte på syrisk territorium er kommet raskere enn det vi forutså da vi konsulterte stortinget om dette i begynnelsen av mai, sier Søreide.

– Uklart hvem vi skal trene

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

SKEPTISK: Bård Vegar Solhjell (SV) sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

SVs Bård Vegar Solhjell kaller samtalene grundige, men er på vegne av eget parti skeptisk til bidraget.

– Selv om hensikten med å bekjempe ISIL er svært god, kan vi ikke se at det er en tilstrekkelig klar langsiktig strategi for det. Lærdommen fra Afghanistan, Irak og Libya er at man kan gjøre fremskritt militært på kort sikt - men at problemene faktisk kan bli større på lang sikt, sier Solhjell til NRK.

Han viser også til den store uklarheten rundt hvem de norske soldatene skal trene.

– Hvilke grupper er det, hvordan vil de være i fremtiden? Det kan like gjerne være at vi trener fremtidens terrorgrupper som grupper som i fremtiden stabiliserer landet, sier Solhjell.

Forsvarsministeren innrømmer at det er mange utfordringer:

– Det er klart det er mange utfordringer, og regjeringen har vært åpen på at både trusselbildet og situasjonen er kompleks og i endring. Vi må gjøre løpende vurderinger, både av sikkerhetssituasjonen og hvordan operasjonen går, sier Søreide til NRK.

Aleppo, Syria

BORGERKRIG: Krigen i Syria har vart siden 2011. IS er bare en av mange grupperinger som deltar i krigen.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

– Russiske fly bombet leir

I mai ble det klart at Norge skal sende 60 personer fra spesialstyrkene til Jordan, for å trene og rådgi syriske grupper.

Ifølge VG er det gruppa New Syrian Army norske soldater skal trene opp. Avisa skriver at leiren der gruppa trener i Syria, ble bombet av russiske fly onsdag. To av opprørerne fra New Syrian Army skal ha blitt drept.

Nå er det altså avgjort at norske spesialsoldater også kan bidra inne i Syria.

Det gjenstår flere formelle, diplomatiske avklaringer før de kan reise fra Norge.

AKTUELT NÅ