Hopp til innhold

Støre: - Presset øker på FN

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt i går kveld et innlegg i FNs sikkerhetsråd. – Kraftløst diplomati, sier NUPI-direktør Jan Egeland.

Jonas Gahr Støre og Mona Juul hilser på president for de palestinske myndighetene Mahmoud Abbas.
Foto: Norges FN delegasjon / NRK

Støre sier at bombingen av skolene i Gaza har lagt nytt press på det internasjonale samfunnet.

Sikkerhetsrådet trakk ingen konklusjoner i går, men ifølge Støre er det framgang.

Åpner for nødkorridorer

- Det skjer to ting nå, det ene er at amerikanerne varsler at Israel vil åpne humanitære korridorer inn til Gaza, det skulle ha kommet tidligere, men det må komme nå. Det andre ar at egypterne tar initiativ sammen med Israel for å få til en våpenhvile, og så vil de ta fatt på alle de uløste problemene som så må løses. Blant annet mellom de palestinske fraksjonene, sa Støre.

Les også: Israel vil opne naud-korridor

Les også: Mubarak med fredsinitiativ

Støre sier at jo verre den humanitære situasjonen blir, jo større blir presset for å få til politiske løsninger. Bombingen av en skole i går har gjort et rystende inntrykk og påvirker situasjonen, sier Støre.

Video nsps_upload_2009_1_7_7_50_23_1662.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Jonas Gahr Støre i FNs sikkerhetsråd.

Men de diplomatiske fremstøtene gir foreløpig ikke resultater. For fremdeles er det ingen tegn til at Israel slutter krigen, og Hamas fortsetter å skyte ut sine raketter.

- Kraftløst diplomati

I FNs sikkerhetsråd er det vanskelig å få konkrete forslag eller resolusjoner på bordet.

Det er et alvorlig problem for FN at sikkerhetsrådet ikke har kommet frem til en våpenhvile for Gaza etter to uker med bombing, mener Jan Egeland.

- Hovedinntrykket så langt er at det er et dårlig internasjonalt diplomati. Det er ganske kraftløst at FNs sikkerhetsråd har et nytt møte som ikke resulterer i noe som helst, det er for dårlig. Det er nok et tegn på at amerikanerne verken kan eller vil gå inn for å få til en løsning, sier Jan Egeland, direktør for Norsk Utenrikspolitisk institutt.

Det fransk-egyptiske fredsforslaget om å forsegle den egyptiske grensen i bytte mot en umiddelbar våpenhvile på Gaza er det mest lovende til nå, mener Egeland som selv er tidligere visegeneralsekretær i FN.

Men en eventuell våpenhvile kommer i alle tilfeller for sent, og presidentskiftet i USA må, ifølge Egeland, ta mye av skylden for verdensorganisasjonens handlingslammelse.

- Presset stiger

I innlegget sa Støre at han har store problemer med å forklare det norske folk hvorfor Sikkerhetsrådet ikke blir enige om en FN-resolusjon.

- Presset stiger og det er det som må skje. Men det er høyst usikkert om det blir en FN-resolusjon, eller om amerikanerne vil legge ned veto. De mener det ikke er noe poeng å vedta en resolusjon som ikke får en effekt, sier utenriksministeren.

– Hva synes du om at Israel sier de ikke kommer til å rette seg etter en eventuell FN-resolusjon om våpenhvile?

– Jeg mener det er uakseptabelt ikke å følge en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt