Store skader på Bahamas etter «Dorian»

Orkanen «Dorian» er like kraftig som den sterkeste orkanen som noen gang har truffet land i Atlanterhavet. Nå raser orkanen videre mot USA.

OPPTAK: Opptak av orkanen fra Dolphin Cove i Freeport, Bahamas.

Den sterkeste orkanen som noensinne er registrert på Bahamas traff øygruppa i Atlanterhavet tidlig ettermiddag søndag lokal tid.

Tusenvis av mennesker ble søndag evakuert i skoler, kirker og andre mer solide bygninger før orkanen traff øyene Abaco og Grand Bahamas med full styrke.

Meteorologisk institutt melder mandag ettermiddag at orkanen nå nærmer seg Florida med en vindhastighet på 270 kilometer i timen.

En video viser noen av ødeleggelsene på en parkeringsplass utenfor Abaco Beach Resort på Abaco Islands. Foto: AP

En video viser noen av ødeleggelsene på en parkeringsplass utenfor Abaco Beach Resort på Abaco Islands. Foto: AP

Flere innbyggere har delt videoer på Twitter av naturkreftene.

Laster Twitter-innhold

Ekstremt kraftige vindkast

–Det er enorme krefter i sving, man må absolutt ikke finne på å bevege seg utendørs. Hus blir hus blåst bort og bølgene kommer langt innover land, sier statmetereolog Kristian Gislefoss.

Laster Twitter-innhold

Orkanen har ført til stormflo på opptil sju meter, og vindstyrken var søndag kveld oppe i 82,5 meter per sekund og vindkast på 98 meter per sekund.

Det gjør Dorian like kraftig som den sterkeste orkanen som noen er gang målt, av dem som har truffet land i Atlanterhavet. Forrige var Labor Day-orkanen i 1935.

Kun én orkan er målt med enda høyere vindstyrke i Atlanterhavet, orkanen Allen i 1980, med vindstyrke på 85 meter per sekund, men den hadde avtatt noe da den traff land.

Det hadde ikke «Dorian».

– Dette er faktisk den kraftigste orkanen som har truffet land i moderne tid, videoene som kommer fra stedet ser jo helt forferdelig ut, sier Erik Kolstad, ekspert på orkaner.

TRUFFET TO AV ØYENE: «Dorian» traff Grand Bahamas og Abaco med full styrke søndag ettermiddag.

Ingen meldinger om omkomne

De første videoene av orkanen Dorians herjinger på Bahamas viser hus som mangler deler av taket sitt, strømlinjer som ligger nede og veltede biler. Det er foreløpig ikke meldt at liv er gått tapt, men svært lite informasjon er kommet fra de berørte områdene.

Uprooted trees, fallen power lines and debris scattered on road as Hurricane Dorian sweeps through Marsh Harbour, Bahamas

STORE ØDELEGGELSER: Dorian har skapt store ødeleggelser ved Marsh Harbour, Bahamas.

Foto: Ramond A King / Reuters

Orkanen Dorian var en periode kategorisert til en kategori fem-orkan, som er den kraftigste kategorien. Slike orkaner omtales som «altødeleggende». Det opplyser det nasjonale orkansenteret i Miami, melder Reuters.

Det nasjonal orkansenteret i Miami sa søndag at Dorian var på vei inn mot øygruppa i en hastighet på 290 kilometer i timen.

Det bor rundt 330.000 innbyggere til sammen på Bahamas, der 210.000 bor i hovedstaden Nassau – som ikke er truffet av orkanen.

Mandag ettermiddag melder amerikanske meteorologer at orkanen er noe svekket, og en kategori 4 orkan.

Flere har ignorert evakueringsordre

«Ødeleggende forhold» er ventet på øya Abaco tidlig søndag og på Grand Bahamas, omtrent 24 mil fra Floridas kyst utover dagen, ifølge orkansenteret.

Statsministeren på Bahamas, Hubert Minnis, advarte mot orkanen og sa at «alle som ikke evakuerer, putter seg selv i ekstrem fare og kan forvente katastrofale konsekvenser».

Hurricane Dorian

OBLIGATORISK Å EVAKUERE: Til tross for at det er sendt ut melding om obligatorisk evakuering langs deler av Palm Beach og Lantana beach i Florida, er det mange skuelystne som ikke har forlatt stendene.

Foto: Eva Marie Uzcategui / AFP

Natt til mandag er det kommet meldinger om trær som har falt over strømledninger og flere veier skal være ufremkommelige på øya Abaco.

Statsministeren på øya Grand Bahamas, Kwasi Thompson, ba innbyggerne «vær så snill, vær så snill, følg advarselen. Vi har ikke mer tid.»

Selv etter advarsler skal flere innbyggere ha ignorert beskjeden om evakuering, ifølge Ap.

«Utfallet kan være fatalt» sa Samuel Butler, assisterende politikommissær.

– Vi ber dere, vi bønnfaller dere om å komme i sikkerhet, sa han.

Laster Twitter-innhold

Dreier mot USA

I USA følger mange millioner mennesker langs sørøstkysten med på orkanen. Det var ventet at orkanen ville treffe Florida med full styrke og være den kraftigste orkanen som rammer staten på nesten 30 år.

Hurricane Dorian

STILLE FØR STORMEN?: Ifølge de siste rapportene vil ikke Dorian treffe Florida, men sveipe forbi og heller treffe sørøstkysten.

Foto: Eva Marie Uzcategui / AFP

Natt til mandag er minst 665 flyvninger i eller ut fra USA kansellert på grunn av orkanen, skriver CNN. Fra Orlando International Airport i Florida er 119 flyvninger så langt kansellert, mens 99 flyvninger er kansellert fra Fort Lauderdale International.

Men ifølge meteorologene ligger det an til at orkanen ikke treffer rett på Florida, men at den heller dreier nordøst etter å ha slått inn over Bahamas. Deretter vil orkanen trolig følge sørøstkysten oppover mot Georgia og Sør-Carolina i USA.

I Sør-Carolina har guvernøren beordret en obligatorisk evakuering av hele delstatens kyst. Evakueringen trer i kraft fra klokka 12 lokal tid mandag. Evakueringsordren omfatter 830.000 innbyggere.

Også guvernøren i delstaten Georgia har gitt ordre om evakuering av områdene langs Atlanterhavskysten.

Selv om ikke kjernen av orkanen er ventet å treffe land i USA, advarer myndighetene om at orkanen mest sannsynlig vil slå inn mot kyststrøket med kraftig vind og høye bølger.

Innbyggere laster sandsekker for å forbrede seg på Dorian

Innbyggere i Florida forberedte seg på orkanen lørdag. Her laster de sandsekker over i bilen for å beskytte hjemmene sine. Retningen på orkanen har imidlertid snudd og vil trolig ikke treffe Florida.

Foto: Ricardo ARDUENGO / AFP

– Ikke redd for å dø

Myndighetene har stengt flere flyplasser på de utenforliggende øyene, men hovedflyplassen på Bahamas forblir åpen søndag.

Jack Pittard, en amerikaner med hus på Bahamas, sier til nyhetsbyrået Ap at det er frykt på øya Abaco, der han befinner seg.

– Jeg er bekymra for ødeleggelsene av eiendommer, sa han.

Dorian tider som orkanen vil treffe

Kartet fra 1 september viser hvilke tider orkanen er antatt å treffe.

Foto: National Hurricane Center/ Central Pacific Hurricane Center

Pittard fortalte at han har forsøkt å ruste opp huset sitt og søker nå tilflukt ved en bygning i nærheten som vennen eier.

– Jeg er ikke redd for å dø her, sa han.

Erklærte unntakstilstand

X00157

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand på grunn av orkanen «Dorian».

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

USAs president Donald Trump erklært unntakstilstand allerede onsdag og avlyste sitt planlagte besøk i Polen denne helgen på grunn av orkanen.

Han sendte i stedet visepresident Mike Pence til Polen.

Guvernør i Florida, Ron DeSantis, skrev på Twitter lørdag at det er avgjørende at alle i staten tar «trusselen» seriøst.

Laster Twitter-innhold

– Alle burde ha syv dager med mat, vann og medisiner klart, skrev DeSantis.

Fredag ble orkanen oppjustert til kategori to på orkanskalaen og har siden økt sin styrke til kategori fem søndag.

Orkanen Dorian er oppjustert til kategori 5, som er kraftigste kategori.

Orkanen Dorian sett fra den internasjonale romstasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt