Hopp til innhold

Støre og Solberg uenige om Twitter-sletting av Trump

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Twitter setter ytringsfriheten i spill ved å kaste ut den amerikanske presidenten, mens statsminister Erna Solberg (H) og SV støtter Twitter.

Jonas Gahr Støre

UENIG: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Twitter har tatt et vanskelig standpunkt når de valgte å slette kontoen til USAs president Donald Trump.

Foto: Paul Kleiven / NTB

– Jeg skjønner at Trumps utsagn er problematiske, farlige og oppmuntret til hat, men det er en veldig høy terskel å sperre folk ute, så jeg er skeptisk til det, sier Arbeiderpartiets leder til NRK.

– Man legger seg på en linje der også ytringsfriheten er i spill, oppsummerer han.

Ifølge Støre har internettgiganten tatt et vanskelig standpunkt.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) støtter Twitters avgjørelse å slette Donald Trumps profil.

Foto: Berit Roald / NTB

– Hvis Twitter begynner med det, betyr det at de må gå verden over og se på andre mennesker fullstendig på villspor, og stenge dem ut.

Støtter utestenging av Trump

Statsminister Erna Solberg (H) støtter Twitters valg å slette Donald Trumps profil.

– Twitter sier at Trump har gått mot innholdskravene deres, og det må vi akseptere, da vi har bedt om strenge regler for å sørge for at hatretorikk ikke sprer seg, sier hun.

Torgeir Knag Fylkenes

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, er klar på at Twitter tok riktig avgjørelse med å utestenge Trump permanent.

Foto: Berit Roald / NTB

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, er klar på at Twitter tok riktig avgjørelse med å utestenge Trump permanent.

Han mener Trump har brukt Twitter som en arena til å oppildne til konspirasjoner og vold.

– Det er blitt en maskin for spredning av hans budskap.

– Står fritt

Natt til lørdag stengte Twitter den personlige kontoen til Donald Trump permanent.

Begrunnelsen var risiko for opphissing til mer vold, etter at støttespillere av presidenten stormet Kongressen.

Jon Wessel-Aas er advokat med ytringsfrihet som fagfelt. Han er ikke overrasket over at Twitter stengte Trumps konto for godt:

– Det kan fremstå som litt kontroversielt at en statsleder i et vestlig demokrati skulle bli stengt ute fra en plattform som veldig mange bruker, men han har jo ikke oppført seg som en vanlig statsleder.

– Dette står jo Twitter og andre private plattformer fritt til å gjøre.

Han sier Twitter hver dag sletter brukere som ikke følger deres retningslinjer.

Trumps twitterkonto er slettet

SLETTET: Presidenten hadde rundt 88 millioner følgere på Twitter. Alle de 56.571 meldingene fra Trump er nå slettet.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Ifølge Wessel-Aas ønsker ikke Twitter at de skal brukes som et virkemiddel til å tenne en liknende gnist som den som førte til beleiring av nasjonalforsamlinga.

– Det er lov å ljuge. Det er innenfor ytringsfriheten, men Trump har misbrukt verdens mektigste kontor til rene løgner og propaganda, som har fått store deler av befolkninga til å tro at de er utsatt for urett og en konspirasjon fra resten av samfunnet.

Mener Twitter prøver å kneble ham

Etter at president Donald Trump ble utestengt fra sin offisielle konto anklaget han Twitter for å ha konspirert med politiske fiender for å «bringe han til taushet».

– Rent faktisk sensurerer Twitter Trump bort, men det er ikke mer sensur enn det som utøves av enhver privat aktør. Begrepet sensur brukes normalt om noe myndighetene står bak.

Men kan det være uheldig at stemmer som Trump stenges ute fra så store plattformer som Twitter?

– Plattformene har jo mye makt, men i prinsippet kan hvem som helst lage sin egen nettside, noe som også gjøres.

Donald Trump

EGNE MEDIER: Donald Trump er USAs president i 11 dager til. Han mener utkastelsen fra Twitter er et forsøk på å bringe ham til taushet. Han har varslet at han har planer om å lage en egen medieplattform for å få ut meningene sine.

Foto: JIM BOURG / Reuters

En utfordring for demokratiet

Kort tid etter at han ble utestengt fra Twitter sa presidenten at han vurderer å lage en egen medieplattform.

Anine Kierulf er førsteamanuens ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver for Norsk institutt for menneskerettigheter.

Hun sier det kan være problematisk for demokratiet dersom utkastelse fra Twitter fører til at enkelte meningsretninger danner sine egne medier, og blir enda mer radikale.

– Det er et problem hvis man bare snakker med dem man er enige med. Da går man glipp av offentlig meningsbrytning, som er en forutsetning for demokratiet, sier Kierulf.

Juristen sier det er en utfordring at sosiale plattformer har blitt så store at store deler av offentligheten, som samfunnssamtalen er avhengig av, befinner seg der.

– Den demokratiske samtalen flyttes dit. Sentrale politikere er mye der, og også medier forholder seg i stor grad til og bruker disse plattformene. For å følge med, må vi da også være der.

Plattformenes makt blir tydelig

Anine Kierulf

– Det som er positivt med at Trump utestenges er at det blir veldig tydelig for oss hvilken makt disse plattformene har over offentligheten og hvor tilfeldig de forvalter den, sier jurist Anine Kierulf.

Ifølge Kierulf står plattformene i et dilemma. På en sida skal de være nøytrale innholdsformidlere uten ansvar. Samtidig innrømmer de i noen grad at de har et slags redaktøransvar, og at de kan bli medansvarlige for noen ytringer strafferettslig.

– De tar redaktøransvaret halvveis. Det er umulig å håndheve godt med metodene de bruker, og resultatet blir vilkårlig.

De siste dagene har Trump-tilhengere klaget på Twitter over at flere tusen av deres følgere forsvant over natta i forbindelse med opptøyene i Washington D.C.

– Det som er positivt med at Trump utestenges, er at det blir veldig tydelig for oss hvilken makt disse plattformene har over offentligheten og hvor tilfeldig de forvalter den, sier Kierulf.

– Det negative er at mange andre også går med i dragsuget. Det er uklart hva slags prosess som ligger bak at folk kastes ut.

Juristen synes det er mer urovekkende at situasjonen kan forsterke inntrykket av at mediene er venstrevridde og sensurerer konservative stemmer.

– Det kan gi enda mindre tiltro til mediene.

Trump hadde rundt 88 millioner følgere på Twitter. Hans meldinger kan fortsatt leses på nettsiden thetrumparchive.com.

NRK har kontaktet Twitter med spørsmål om hvor mange andre kontoer de har slettet i forbindelse med opptøyene. Twitter har foreløpig ikke svart.

SISTE NYTT

Siste nytt