Hopp til innhold

Store demonstrasjoner i Hongkong – politiet bruker tåregass

Tusenvis av demonstranter trosser forbudet mot store folkemengder for å protestere mot Kinas nye sikkerhetslov.

Demonstrasjoner i Hongkong

MØTER MOTSTAND: Demonstrantene ble møtt av tåregass og vannkanoner da de samlet seg i shoppingdistriktet søndag.

Foto: Isaac Lawrence / AFP

Demonstrantene samlet seg i shoppingdistriktet Causeway Bay, til tross for koronaregler som forbyr at mer enn åtte personer samles.

Journalister på stedet sier opprørspolitiet har tatt i bruk tåregass og vannkanoner i et forsøk på å løse opp demonstrasjonen.

Ifølge politiet er 40 mennesker så langt arrestert.

Demonstrantene protesterer mot planene for nye, strenge sikkerhetslover i byen, som ble presentert under den pågående Folkekongressen i Kina denne uka.

Separatisme og «undergraving av det nasjonale regimet» vil være straffbart i henhold til loven som nå planlegges innført. Det er ventet at den vil bli vedtatt på Folkekongressen til uken.

– Folk kan bli kriminalisert bare de sier eller publiserer noe kritisk mot myndighetene. Folk er frustrert fordi vi hadde ikke ventet at dette ville komme så raskt og brutalt. Men vi er ikke sp naive at vi tror Beijing bare vil lene seg tilbake uten å gjøre noe. Situasjonen kommer bare til å bli verre her, sier den 25 år gamle demonstranten Vincent til nyhetsbyrået AFP.

Bør innføres umiddelbart

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse søndag at den nye loven bør innføres umiddelbart. Han sier den nye loven er svært viktig og mener protestene i Honkong har satt Kinas sikkerhet i fare.

Wang hevder at de nye sikkerhetslovene ikke vil ha påvirkning på Hongkongs selvstyre eller utenlandske selskapers interesser, men at den er rettet mot en liten kategori kriminelle handlinger.

Søndagens demonstrasjoner ligger an til å bli de mest intense på flere måneder. Koronapandemien har gjort det vanskelig å samle store folkemengder.

Siden protestene startet i fjor, er over 8300 mennesker arrestert.

Fordømmer

Flere vestlige land har de siste dagene uttalt seg kritisk til Beijings planer.

EUs utenrikssjef Josep Borrell hadde fredag samtaler med representanter for EU-landene om saken, og la deretter fram en kunngjøring der EU ber om at den store graden av selvstyre i Hongkong bevares.

– EU har stor interesse av fortsatt stabilitet og framgang for Hongkong, i tråd med prinsippet om ett land, to systemer, sa Borrell.

Også Storbritannia, Australia og Canada har uttrykt bekymring for utviklingen.

Chris Patten, som var guvernør i Hongkong da Storbritannia overlot kolonien til Kina i 1997, sier til The Times of London at vi ser et nytt diktatur i Kina som ikke er til å stole på.

Han sier den britiske regjeringen må gjøre det helt klart at det som er i ferd med å skje, er en fullstendig ødeleggelse av Ett land, to systemer-avtalen om britisk tilbakeføring av Hongkong.

I henhold til avtalen skulle Hongkong få beholde sitt eget rettssystem og politiske system med fulle friheter fram til 2047.

SISTE NYTT

Siste nytt