NRK Meny
Normal

Storbritannia bruker kriseplan for første gang

Den britiske regjeringen har for første gang satt i gang kriseplanen «Operation Temperer» etter mandagens terrorangrep i Manchester.

Britisk politi på Trafalgar Square

Britisk politi patruljerte på Trafalgar Square tirsdag. Nå kan de få med seg soldater på patruljene.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Kriseplanen kommer etter at statsminister Theresa May tirsdag kveld kunngjorde at beredskapsnivået i Storbritannia blir hevet fra «alvorlig» til «kritisk».

«Kritisk» er det høyeste beredskapsnivået på britenes skala og innebærer at et nytt terrorangrep kan komme i løpat av kort tid.

Samtidig aktiviserte hun kriseplanen «Operation Temperer» som gjør det mulig å bruke soldater for å hjelpe politiet.

Kriseplanen settes i verk etter terrorangrepet i Manchester mandag kveld der 22 mennesker ble drept.

- Det synes ganske klart at bakgrunnen for dette er at de ikke har klart å finne ut om denne terroristen handlet alene eller om han sto i ledtog med andre, sier direktør ved institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til NRK.

Kan bruke 5000 soldater

Kriseplanen gjør det mulig å stasjonere ut opptil 5000 soldater i Stobritannia. Den britiske innenriksministeren Amber Rudd sier til BBC radio at opptil 3800 soldater etter planen nå skal utplasseres i gatene for å avlaste politistyrkene.

Statsminister Theresa May gjør det klart at soldatene vil være underlagt politiet og må følge dets ordre.

Politiet sier at soldatene vil bli brukt til å stå vakt på enkelte steder og at de også kan bli sendt ut for å patruljere transport-knutepunkter, konserter og sportsarrangementer.

Det oppleves som dramatisk for folk flest. Man må alltid spørre seg om dette er noe man gjør for å vise at man gjør noe, eller er det faktisk en fare for nye angrep, sier fredsforsker Harpviken.

Allerede tirsdag ble det sendt elitesoldater fra SAS-styrken til Manchester, men nå skal langt flere soldater plasseres ut.

London-politiet opplyser onsdag morgen at soldatene blant annet vil bli plassert ut ved kjente steder som Buckingham Palace og statsministerboligen i Downing Street.

Også ved lørdagens finale i FA-cupen mellom Arsenal og Chelsea kan det bli stasjonert ut soldater.

Ble kjent etter Paris-angrepene

Eksistensen av en kriseplan som gjorde det mulig å bruke soldater ble først kjent etter terrorangrepene i Paris i november 2015.

Guardian skriver at planen også ble brukt etter terrorangrepene i Brussel påsken 2016. Da ble imidlertid ikke soldatene brukt synlig, men bare som støtte for politiet.

Forrige gang den britiske regjeringen synlig brukte soldater var da daværende statsminister Tony Blair i 2003 sendte 400 soldater til Heathrow etter en terrortrussel.

Også det å heve beredskapsnivået til «kritisk» er svært uvanlig i Storbritannia og har bare skjedd to ganger før siden nivåene ble innført 1. august 2006.

Første gang var 10. august 2006 da det ble avslørt planer om terrorangrep på flere transatlantiske fly. Andre gang var 30. juni 2007 da politiet avslørte planer om et bombeangrep mot en nattklubb i Londons Haymarket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt