NRK Meny
Normal

Stor jubel blant nordkoreanerne etter nyheten om prøvesprengning

– Uten kraftige atomvåpen ville vi for lengst blitt slaver for USA! Nyheten om vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe ble godt tatt imot av folk i Pyongyangs gater.

Nord-Korea prøvesprengning hydrogenbombe

Annonseringen av prøvesprengningen ble blant annet annonsert på en storskjerm ved togstasjonen i Pyongyang. Den ble mottatt med jubel og applaus fra de fremmøtte foran storskjermen.

Foto: Kim Kwang Hyon / Ap

Entusiasmen og gleden var stor blant nordkoreanerne i gata i landets hovedstad Pyongyang etter at nyheten om at deres ledere hadde gjennomført en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe ble kjent.

Folk hadde samlet seg foran TV-skjermer over hele Pyongyang for å få med seg den høytidelige annonseringen på statlig fjernsyn i Nord-Korea. I nærheten av byens togstasjon var det satt opp storskjerm hvor mengder med mennesker kledd i tykke vinterjakker hadde samlet seg for å få med seg nyheten.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, ble det meldt fra den kvinnelige nyhetsoppleseren.

Tilskuere i Pjongjang i Nord-Korea applauderte nyheten om prøvesprengning kom på nyhetene.

Nordkoreanerne samler seg foran storskjerm for å motta nyheten.

– Kan nå studere uten bekymringer

Det førte til stor jubel fra de fremmøtte foran storskjermen. De begynte å filme og ta bilder av skjermen hvor nyhetsoppleseren nettopp hadde gitt dem den gledelige nyheten.

Noe løftet opp hendene og applauderte. Overalt var det smil å se.

– Dette gir oss mer nasjonal stolthet, sier en henrykt Ri Sol Yong til nyhetsbyrået AP.

Den 22 år gamle studenten sier hun nå kan «studere uten bekymringer».

– Takket være det at vårt land nå er en atommakt, kan jeg studere på universitet uten bekymringer. Hvis vi ikke hadde hatt kraftige atomvåpen, ville vi allerede blitt forvandlet til slaver for USA, sier hun.

Nordkoreanske myndigheter sier de har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Prøvesprengningen ble annonsert på statlig tv i Nord-Korea.

– Nasjonal begivenhet

32-årige Kim Sok Chol så også annonseringen på storskjerm ved togstasjonen. Jublende sier han til AP at han ikke vet så my om hva en hydrogenbombe er, men legger til:

– Siden vi har det kommer ikke USA til å angripe oss. Jeg synes at den første vellykkede hydrogenbombesprengningen er en stor nasjonal begivenhet.

Testingen vil være Nord-Koreas fjerde atomprøvesprengning siden 2006 om det viser seg at nordkoreanske myndigheter snakker sant.

Den skal ha blitt utført nær Punggye-ri, der Nord-Korea har utført atomprøvesprengninger tidligere. Jordskjelvet som er målt til en styrke på 5,1, og skal ha blitt utløst av sprengningen, er registrert av myndighetene i Sør-Korea og det amerikanske jordskjelvsenteret.

Prøvesprengingen kommer to dager før president Kim Jong-Uns bursdag, og skal være beordret av presidenten selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt