Hopp til innhold

Hydrogenbomben - verdens mest ødeleggende våpen

Dersom det stemmer at Nord-Korea har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe, sitter regime på det mest ødeleggende våpenet verden har sett.

Prøvesprengning i Nord-Korea

Nord-Korea opplyser at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Våpenet ble første gang testet av USA i 1952. Da skapte bomben en energimengde som var langt kraftigere enn det som ble sluppet over Hiroshima sju år tidligere.

Frode Ersfjord, leder i Nei til Atomvåpen

Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen reagerte med avsky på nyheten om prøvesprengningen. Dette er en utvikling, sier han.

Foto: Privat

Teknikken som benyttes i hydrogenbomber regnes som betydelig mer avansert enn de første atombombene.

– Det som er spesielt med denne type våpen, er at det ikke er noen grense for hvor store de kan bli. I praksis kan du lage våpen som er tusen ganger sterkere enn det som gikk av over Hiroshima for 70 år siden, sier leder i Nei til atomvåpen, Frode Ersfjord.

Hydrogenbomben ble utviklet av Edward Teller. Han var med å utvikle de første atombombene som ble tatt i bruk under Den andre verdenskrig.

Allerede da visste man at det ville være mulig å utvikle en hydrogenbombe, som i motsetning til uranbomben, tvinger atomkjerner sammen i stedet for å splitte dem. Fusjonsvåpenet utnytter energien som frigjøres når atomkjernene smelter sammen (fusjonerer).

Siden har man gjennomført en rekke prøver, og våpenets muligheter og begrensninger er nå antakelig avklart. Storbritannias første prøver fant sted 1956 og Kinas i 1967, ifølge Store Norske Leksikon (SNL).

Voldsomt ødeleggende

Ifølge Ersfjord er bomben som Nord-Korea hevder å ha sprengt, en såkalt tostegsbomde.

– Uranbomben, eller plutoniumsbomben, som er den simpleste formen for atomvåpen, brukes for å antenne det andre leddet. Dette leddet er fylt med forskjellige isotoper med hydrogengass, sier Erfjord.

Dermed virker vanlige atombomber nærmest som en tennsats i en hydrogenbombe.

Eksplosjonen som oppstår når atomkjernene fusjonerer, kalles en termonukleær eksplosjon, og vil skape en enorm varme, et sterkt lys som kan gjøre deg blind. I tillegg vil sjokkbølgen kunne føre til store materielle ødeleggelser.

Bomben vil også føre til radioaktiv stråling, men siden stoffene hovedsakelig dannes i fisjonsprosessen, vil forurensningene fra hydrogenbomben bli vesentlig mindre enn fra uran- og plutoniumsbomber, ifølge SNL.

Tviler på påstanden

Onsdag morgen sår Sør-Korea og flere atomeksperter tvil om Nord-Korea faktisk har testet en hydrogenbombe.

– De seismiske dataene som er kommet, tyder på at eksplosjonen var markant under det man kan vente fra en hydrogenbombetest, sier Crispin Rovere, en atomekspert med base i Australia.

Sørkoreanske myndigheter tviler på at det dreier seg om en hydrogenbombe, og en talsmann i forsvarsdepartementet sier ifølge Reuters at ser det ut til at nabolandet har gjennomført sin fjerde atomprøvesprenging.

Nord-Korea har prøvesprengt atombomber både i 2006, 2009 og 2013.

Den amerikanske forsvarsanalytikeren Bruce Bennet er heller ikke overbevist.

– Hvis det var en virkelig H-bombe, ville målingen på Richters skala ha vært hundre ganger kraftigere, noe som ville betydd en styrke på rundt 7, sier han.

De seismiske rystelsene etter prøvesprengingen var 5,1. Ifølge Bennet var eksplosjonen litt mindre enn den i Hiroshima i 1945. Han mener fusjonselementet i eksplosjonen kan ha feilet totalt, eller at spaltingselementet ikke fungerte.

Hydrogenbomben er til nå aldri brukt i aktiv krigføring.

H-bombe/Jordskjelv 6. januar 2016

SISTE NYTT

Siste nytt