Stopper valgkamp før folkeavstemning i Catalonia

Myndighetene i Catalonia sier de fortsatt vil holde en folkeavstemning om hvorvidt den spanske regionen skal bli et eget land, men de avbryter valgkampen.

Artur Mas

Lederen for den regionale regjeringen, Artur Mas, har gått inn for å holde folkeavstemningen, selv om regjeringen i Madrid er imot.

Foto: QUIQUE GARCIA / AFP

Demonstrant i Catalonia

En tilhenger av uavhengighet for Catalonia demonstrerte med en kopi av en valgurne utenfor det spanske parlamentet i Madrid tirsdag.

Foto: Andrea Comas / Reuters

Folkeavstemningen skulle etter planen holdes 9. november. Mandag kom imidlertid Spanias grunnlovsdomstol fram til at den må innstilles mens dommerne vurderer om den er i strid med grunnloven. Det vil ta fem måneder.


Den katalanske regjeringen er likevel fast bestemt på å avholde avstemningen, opplyste en talsmann Francesc Homs tirsdag.

Men alt materiell som informerer om folkeavstemningen, blir trukket tilbake.

Det var sentralregjeringen i Madrid som ba domstolen om en vurdering.

Oppfordrer til demonstrasjon i kveld

Catalonia har aldri likt å bli styrt av sentralmakten i Madrid, og det har også sine historiske røtter. På 1700-tallet mistet regionen sin uavhengighet. De fikk ikke lenger bruke sitt eget språk katalansk.

Først etter diktatoren Francos død i 1975 ble katalansk språk og kultur lov å bruke igjen. I dag har regionen en stor grad av selvstyre og sin egen regjering.

Men de står for en femdel av hva Spania produserer og mener for lite tilfaller dem. Spesielt under den økonomiske krisen har dette synet blitt forsterket.

Tirsdag ble det igjen oppfordret til demonstrasjoner til støtte for uavhengighet.

I dag begynner vi å bygge landet. Still opp klokka 19 utenfor rådhusene deres! Tiden er inne, dette er opp til oss! lyder en oppfordring på Twitter fra pressgruppen Den katalanske nasjonalforsamlingen.

SISTE NYTT

Siste nytt