Hopp til innhold

Stoltenberg fikk se den spente situasjonen på grensa med egne øyne

SØR-KOREA (NRK): Natos generalsekretær kom tett på den spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea da han besøkte den demilitariserte sonen mellom landene torsdag. Han er bekymret for situasjonen.

Jens Stolenberg ved grensen mellom N- og S-Korea

SPENT: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på grensa mellom Nord- og Sør-Korea. Situasjonen i området har blitt stadig mer spent den siste tiden.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Jens Stoltenberg innledet onsdag sitt to dager lange besøk til Sør-Korea. I dag besøkte han den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Der er han for å observere, på grunn av den spente situasjonen i området.

Stoltenberg besøker DMZ

BEKYMRET: Stoltenberg er bekymret for Nord-Koreas stadig mer aggressive atferd.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Det er en veldig sterk påminning om hvor spent det egentlig har vært her i mange tiår. Det har vært håndtert på måter som har bidratt til å unngå konflikt, det er viktig, sa Stoltenberg til NRK under besøket.

Nordkoreanske soldater kikket inn vinduet der Stoltenberg ble informert om situasjonen på den demilitariserte sonen. Han bet seg merke i at det ikke var noen som helst kommunikasjon på tvers av sonen, der soldatene kun står noen få meter fra hverandre.

Nordkoreanske soldater kikker inn vinduet ved DMZ

En nordkoreansk soldat følger med på besøket gjennom vinduet.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Nato-lederen er for tiden på en reise i Asia hvor han møtt flere av alliansens allierte. Nord-Korea har vært tema i alle møtene.

Bekymret for stadig mer aggressivt Nord-Korea

Stoltenberg bekymret for den spente situasjonen i området, som har blitt kraftig forverret den siste tiden. Samtidig som Nord-Korea utvikler raketter som kan nå stadig lenger. .

– Det nye nå er at Nord-Korea er i ferd med å utvikle raketter som ikke bare kan true Japan, Sør Korea og denne regionen, men også rekke helt frem til Nord-Amerika og Europa, og det forsterker alvoret, sier Stoltenberg.

Jens Stolenberg besøker den demilitariserte sonen i Sør-Korea torsdag

SAMTALER: vei inn til et møte, like ved demilitariserte sonen i Sør-Korea torsdag.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Han er klar på at Nato vil støtte alle forsøk på å presse Nord-Korea økonomisk.

–Nato støtter opp om alle forsøk på å iverksette maksimalt press på Nord-Korea med økonomiske sanksjoner. Slik at Nord-Korea endrer sin adferd, forteller Nato-lederen.

Ønsker en fredelig løsning

Han er tydelig på at Nato ønsker en fredelig løsning på konflikten med Nord-Korea.

– Vi ønsker ikke konflikt, men en fredelig løsning. Derfor støtter vi også de vedtakene som er gjort om tunge økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea. Fordi det som er formålet med sanksjonene er å gjøre det klart for Nord-Korea at de har mye å tape på å fortsette å utvikle våpensystemer, men mye å vinne på stanse, og å begynne å samarbeide, sier han.

Den demilitariserte sonen mellom Nord og Sør-Korea

PÅ GRENSA: Den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Senere i dag møter Stoltenberg Sør-Koreas president Moon Jae-in.

SISTE NYTT

Siste nytt