Hopp til innhold

Rullebanen på Krim-flyplass stengt av væpnet gruppe

Rundt 400 personer i kveld har tatt kontrollen over rullebanen på den militære flyplassen ved Belbek på Krim-halvøya. All trafikk på flyplassen er stanset. Også den største sivile flyplassen er okkupert.

Okkuperer flyplass på Krim.

De som okkuperer flyplassen er væpnet og uniformerte, men Russland avviser at det er deres styrker.

Foto: Vasiliy BATANOV / Afp

Det er det russiske nyhetsbyrået Interfax som melder dette i kveld. Flyplassen ble tidligere i dag inntatt av væpnende menn, men myndighetene meldte i ettermiddag at de hadde overtatt kontrollen over flyplassen.

Den russiske svartehavsflåten har sin hovedbase i Sevastopol like ved Belbek, men russiske myndigheter avviser at det er deres styrker som har okkupert flyplassen. Trolig er det paramilitære grupperinger som ønsker sterkere tilknytning til Russland som står bak.

Samtidig blir det meldt at den internasjonale flyplassen ved Simferopol på Krim-halvøya er stengt for flyginger fra Kiev. Dette er den største og viktigste sivile flyplassen på halvøya.

Russland nekter

Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at Russland har gjort noe som er i strid med avtalene landet har inngått med Ukraina.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det er uklart hvem som har tatt kontroll over flyplassen. Ukrainske myndigheter sa tidligere i dag at det var russiske soldater, men Russland har kategorisk avvist at de har vært innblandet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Russland ikke har gjort noe som er i strid med avtalen mellom Ukraina og Russland om Svartehavsflåten. Han gjentok dette i en samtale med sin amerikanske kollega John Kerry i kveld. Kerry ba blant annet om at Russland ikke gjorde noe som kunne ytterligere forverre situasjonen på Krim-halvøya.

Lavrov sa også at Russland er innstilt på å gi økonomisk hjelp til Ukraina.

Det ukrainske utenriksdepartmentet har i kveld protestert overfor Russland for at landet har krenket det ukrainske luftrommet, samt å ha brutt avtalen fra 2010 om Russlands marinebase på Krim.

Etter avtalen mellom Russland og Ukraina fra 2010 om den russiske svartehavsflåten kan Russland stasjonere 161 fly, 388 marinefartøy og 25.000 offiserer og soldater fra Sjøforsvaret på Krim-halvøya.

– Normalisering nødvendig

President Vladimir Putin sa på sin side i dag at det er nødvendig at situasjonen i Ukraina blir normalisert. I telefonsamtaler med Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa Putin blant annet at de russiske militærøvelsene ved grensen til Ukraina har vært planlagt i lang tid.

Putin sa seg også enig i at det må avholdes frie valg i Ukraina, og at det ikke skal være nødvendig for det ukrainske folk å måtte velge mellom Europa og Russland.

Uniform og Kalasjnikov

Væpnede grupper som støtter Russland i løpet av det siste døgnet også tatt kontroll over flere regjeringsbygninger på Krim-halvøya. De er kledd i en slags uniformer og er væpnet med Kalasjnikover.

I kveld ble det også klart at russiske myndigheter vil gi russiske pass til medlemmer av det oppløste ukrainske sikkerhetspolitiet Berkut. De fikk hard kritikk for voldsbruk mot demonstranter i Kiev under de store demonstrasjonene der. Over 100 mennesker ble drept i uroen på Uavhengighetsplassen.

LES OGSÅ: – Russiske helikoptre i ukrainsk luftrom

LES OGSÅ: Derfor er Krim så viktig

LES OGSÅ: Janukovitsj: – Jeg vil fortsette å kjempe

SISTE NYTT

Siste nytt