Janukovitsj: – Jeg vil fortsette å kjempe

Viktor Janukovitsj benekter at han ble kastet som president. Han sier at han måtte forlate Ukraina på grunn av trusler, og at han fortsatt anser seg som Ukrainas president. Samtidig ber han Russland handle.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj sier at han ikke vil be Russlands president Vladimir Putin om militær bistand, men understreker at han mener Russland ikke kan være tilskuer til det som skjer i Ukraina.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

På en pressekonferanse sør i Russland i byen Rostov-Na-Donu sier Janukovitsj at han vil fortsette å kjempe for Ukrainas fremtid.

– Jeg vil fortsette å kjempe for Ukrainas fremtid mot dem som bruker frykt og terror for å overta makten i landet, sier Janukovitsj, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han gjør det klart at han vil returnere til Ukraina når hans personlige sikkerhet er garantert.

På sin første offentlige opptreden på en uke, sitter Janukovitsj kledd i mørk dress og slips foran et internasjonalt pressekorps med fire stor ukrainske flagg som danner bakgrunnen.

«Nyfascistiske lømler»

Han stempler maktovertakerne som nyfascistiske lømler og sier at krisen i Ukraina skyldes at demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev har gitt etter for det han betegner som en uansvarlig vestlig politikk.

Han legger til at det er en gjeng radikale som har «tilranet seg makten i Ukraina».

Janukovitsj sier at han stolte på vestlige meglere da han undertegnet en fredsavtale med opposisjonen, som skulle få slutt på uroen i landet, for en uke siden, men at det som fulgte, var «lovløshet, terror, anarki og kaos».

– Vil ikke delta i presidentvalget

Dagen etter at det ukrainske parlamentet stemte for og ga sin støtte til den nye regjeringen i landet, slår Janukovitsj fast at parlamentet er ulovlig og er under press fra «de militante på Uavhengighetsplassen».

Han mener også at presidentvalget som skal holdes i Ukraina i mai, ikke er lovlig, og at han derfor ikke vil delta i valget.

Nesten samtidig opplyser den tidligere protestlederen Vitalij Klitsjko ifølge BBC at den tidligere statsministeren Julia Timosjenko stiller som kandidat ved presidentvalget i Ukraina.

Timosjenko satt til inntil for få dager siden fengslet for maktmisbruk etter at hun i 2011 underskrev en gassavtale med Russland.

Janukovitsj sier nå at han aldri ønsket å skade Timosjenko, men hevdet at hennes gassavtale med Russland kostet Ukraina over 20 milliarder dollar.

Benekter at han ba politiet skyte

For en drøy uke siden ble rundt 70 mennesker drept i Kiev, og ytterligere titalls mennesker ble såret.

Viktor Janukovitsj sier at han aldri beordret politiet til å skyte på demonstrantene, men han legger til at politimennene har rett til å forsvare seg.

– Ansvaret for blodsutgytelsen i Kiev ligger hos demonstrantene, sier Janukovitsj.

– Russland kan ikke være en tilskuer

Ifølge Janukovitsj har han ikke møtt Russlands president Vladimir Putin etter at han forlot Ukraina, men at de har snakket sammen på telefon og avtalt å møtes.

Janukovitsj sier det er overraskende at Putin ikke har sagt noe offentlig om krisen i Ukraina.

– Jeg kjenner Putins karakter, og jeg er overrasket over at han er stille, sier Janukovitsj.

– Russland kan ikke være en tilskuer til det som skjer i Ukraina, men bør bruke alle mulige midler til å handle.

Mener Krim bør forbli en del av Ukraina

De siste dagene har vært preget av uro og en svært spent situasjon på Krim-halvøya.

Viktor Janukovitsj sier på pressekonferansen i dag at han fortsatt anser som Ukrainas president, og at han mener Krim bør forbli en del av Ukraina, men ha selvstyre.

Han gjør det klart at han ikke vil be Russland om militær bistand, og at Ukraina burde være forent og udelelig.

Janukovitsj mener den spente situasjonen på Krim nå er et naturlig resultat av det han betegner som en tyveri-lignende maktovertakelse.

SISTE NYTT

Siste nytt